De risico's van Vicks VapoRub® bij kinderen jonger dan 2 jaar

Vicks VapoRub® wordt algemeen gebruikt bij verkoudheid en verstopte neus. Maar ken je de risico's van Vicks VapoRub® bij kleine kinderen?
De risico's van Vicks VapoRub® bij kinderen jonger dan 2 jaar
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 08 januari, 2023

Vicks VapoRub® is een zalf die gebruikt wordt om de luchtwegen van oudere kinderen en volwassenen veilig en effectief te ontlasten. Maar waarom wordt het niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen jonger dan 2 jaar? We leggen het hieronder uit en delen ook welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen bij het gebruik van dit geneesmiddel. Lees zeker verder om de risico’s van Vicks VapoRub® te ontdekken!

Wat is Vicks VapoRub®?

Vicks VapoRub® is een zalf op basis van menthol, ontwikkeld voor persoonlijke en huishoudelijke verzorging. De hoofdbestanddelen (Engelse link) zijn eucalyptusolie, kamfer, thymol, en menthol. Maar het bevat ook enkele niet-actieve bestanddelen zoals cederbladolie, nootmuskaatolie, petrolatum en terpentijnolie.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Vicks VapoRub® werd oorspronkelijk samengesteld om keelontsteking of bronchitis te behandelen, dankzij de eigenschappen van menthol en petrolatum. In feite zijn er verschillende studies die het gebruik van deze zalf bij de behandeling van verschillende aandoeningen van de luchtwegen ondersteunen. Dit vanwege de volgende bewezen effecten:

  • Verlicht verstopping: hoewel het op zich geen decongestivum is, wekken de sterke dampen van menthol en kamfer een verfrissend gevoel op in de neusholten. Daardoor worden bepaalde receptoren in de hersenen geactiveerd die het gevoel opwekken dat je beter ademt. Volgens een studie gepubliceerd (Engelse link) in Pediatrics is het middel zeer effectief gebleken bij het verlichten van nachtelijke symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen.
  • Kalmeert hoest: kamfer, eucalyptusolie en menthol werken als hoest onderdrukkers. Het gebruik ervan is echter niet aan te bevelen bij chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma of emfyseem. Gebruik het ook niet bij productieve hoest of slijm.
  • Verlicht spierpijn: menthol en kamfer hebben een topische pijnstillende werking. Dankzij het verfrissende gevoel dat ze geven, blokkeren ze tijdelijk de pijnprikkel die uit de gewrichten of spieren komt.
De risico's van Vicks VapoRub® bij kinderen
Ademhalingsproblemen kunnen voor baby’s erg hinderlijk zijn. Je moet echter heel voorzichtig zijn met de producten die gebruikt worden om ze te verlichten, want ze kunnen averechts werken – zelfs natuurlijke.

Voorzorgsmaatregelen en risico’s voor het gebruik van Vicks VapoRub®

Hoewel deze zalf veel toepassingen heeft, zijn er ook enkele contra-indicaties voor het gebruik ervan en het is het beste die te kennen:

Ondanks dat het een product met natuurlijke bestanddelen is, mag het niet ingenomen worden vanwege de mogelijke giftigheid die ze opwekken als ze oraal binnenkomen. Het is zelfs een goed idee om de verpakking buiten het bereik van kinderen te houden. Verwarm het ook niet voor gebruik om geen brandwonden te veroorzaken.

Wat zijn de risico’s van Vicks VapoRub® voor kinderen jonger dan 2 jaar?

Op het etiket van Vicks VapoRub® staat een legende die ouders adviseert het niet te gebruiken bij kinderen jonger dan 2 jaar. Hier volgen enkele redenen waarom.

Sommige studies (Engelse link) van het American College of Chest Physicians suggereren dat het gebruik van deze zalf de ontsteking in de luchtwegen van de zuigeling kan verhogen en de slijmproductie kan doen toenemen. Omdat deze luchtwegen nauwer zijn dan die van volwassenen, kan een geringe vernauwing van hun diameter leiden tot een aanzienlijke vermindering van de lucht die de zuigeling inademt.

Als gevolg kunnen meer ontstoken bronchiën en meer afscheiding leiden tot ademhalingsproblemen die veel ernstiger zijn dan een banale catarrale toestand.

Risico’s van Vicks VapoRub®: voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van kamfer

Naast het bovenstaande beschrijft een publicatie in Pediatrics (Engelse link) dat sommige vormen van kamferolie bij jonge kinderen toevallen kunnen uitlokken. In feite is dit element opgenomen in de lijst (Engelse link) van de meest giftige geneesmiddelen voor kinderen.

Andere klinische verschijnselen in verband met het gebruik van kamfer zijn allergische reacties, keratoconjunctivitis, en bronchospasmen. Daarom is het belangrijk de eerste uren na het aanbrengen oplettend te zijn om veranderingen in de huid of in de ademhaling van het kind op te merken. Kamfer kan namelijk snel door de huid opgenomen worden en in korte tijd bijwerkingen veroorzaken.

Daarom biedt de fabrikant van Vicks VapoRub® een veiliger optie voor kinderen jonger dan 2 jaar, Vicks BabyRub® genaamd. Dit alternatief bevat niet alleen aloëvera en geurstoffen in een basis van vaseline, maar vermijdt ook het gebruik van kamferolie.

vanwege de risico's van Vicks vaporub kun je beter snot uit de neus van je baby zuigen
Door de luchtwegen van baby’s vrij te houden, krijgen ze ook tijdelijk verlichting van de symptomen. En het voorkomt dat ze producten binnenkrijgen die mogelijk giftig voor ze zijn.

Vicks VapoRub® is slechts één behandelingsalternatief

Vicks VapoRub® gebruiken we als alternatief voor orale medicatie of als onderdeel van een algemene behandeling van verstopping en verkoudheid. Men beveelt het echter niet voor de hele bevolking aan. En er moeten enkele voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden bij het toedienen ervan.

Als algemene regel geldt dat je voorzichtig moet zijn met vrij verkrijgbare producten. Lees altijd alle aanwijzingen voordat je ze gebruikt en op kinderen aanbrengt. Bij twijfel is het beter een kinderarts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.