Voorkom dat je baby verkouden wordt

Het liefst willen we voorkomen dat ons kleintje verkouden wordt tijdens koude en natte dagen. Maar hoe doe je dit? Hier enkele tips.
Voorkom dat je baby verkouden wordt
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen voorkomen dat je baby verkouden wordt tijdens koude en regenachtige dagen.

Lage temperaturen, neerslag en temperatuurschommelingen staan er om bekend om van invloed te zijn op de gezondheid van je baby. Hun immuunsysteem is nog niet ontwikkeld. Daarom hebben ze nog niet dezelfde weerstand als oudere kinderen of volwassenen.

Wanneer het koude weer toeslaat en de regen met bakken uit de hemel valt, vragen veel ouders zich wat ze kunnen doen om te voorkomen dat hun kinderen ziek worden. Ze willen hun kroost beschermen tegen  zogenoemde typische seizoensziektes. 

Hieronder vind je praktische tips om ervoor te zorgen dat je kind niet verkouden wordt

Is je baby verkouden zodra het regent?

In het natte seizoen stijgt het aantal ademhalingsproblemen en kunnen de volgende aandoeningen een grote impact op je kind hebben:

Dit komt omdat de regen ademhalingsvirussen en verontreinigende stoffen in de lucht laat circuleren. Een consequentie daarvan kan koorts bij je kind zijn, tot wel boven de 39 graden Celsius. Wanneer je kind langer dan drie dagen deze temperatuur heeft, wordt het echt tijd om naar de dokter te gaan.

Om te voorkomen dat je baby verkouden wordt, moet je er ook voor zorgen dat:

 • Ze goed eten.
 • Je hun gezondheid goed in de gaten houdt.
 • Ze goed aangekleed zijn. Vooral als je veel van ruimtes met verschillende temperaturen wisselt.
Is je baby verkouden zodra het regent

Wat doe je wanneer je baby verkouden is?

Virussen verspreiden zich door de lucht of door aanraking met besmette voorwerpen. Daarom is het belangrijk om het speelgoed van je kinderen te reinigen. Was ook hun handjes regelmatig. Het is nog beter wanneer de volwassenen dit uiteraard ook doen.

Wanneer de verkoudheid echter al aanwezig is, raden kinderartsen aan om je kind veel te laten drinken om zijn keeltje te verzachten. Dit is een eerste stap.

Wat betreft de verstopte neus, breng een zoutoplossing of warm water met zout in de neus van de baby aan. Dit is een snelle en effectieve remedie. Het is raadzaam om antibiotische hoest siroop te vermijden om de griep te bestrijden. 

Tips om te voorkomen dat je baby verkouden wordt

 • Zorg dat hij gewend raakt aan hygiene. Om te voorkomen dat je baby verkouden wordt, neem je je eigen persoonlijke hygiëne en die van je jonge baby in acht. Leer hem om zijn neus schoon te maken met wegwerp doekjes. Laat hem zijn handen minstens 20 seconden met warm water en antiseptische zeep wassen.
 • Vermijd gedeelde voorwerpen. Deel geen glazen of voedsel dat van hetzelfde bord wordt geserveerd (aardappelen, popcorn etc). Maak voor iedereen een aparte kom eten, zeker wanneer iemand binnen het gezin verkouden is. Op deze manier voorkom je de  verspreiding van de bacillen.
 • Ouderlijke zorg helpt verkoudheid te voorkomen. Wanneer je zelf niest of hoest, houd dan je hand voor je mond. Leer dit ook je kinderen aan. Wanneer je samen slaapt, zorgt dan voor een minimale afstand van 20 centimeter, zodat de verkoudheid zich niet verspreidt.
 • Een goed voedingspatroon. Koud weer vraag om meer calorieën dan zomerse temperaturen. Een goed voedingspatroon zal hun weerstand versterken en beschermen tegen verkoudheid en andere ziektes. 
 • Borstvoeding verbetert het immuunsysteem en beschermt tegen verschillende infecties. Wanneer je kinderen vaste voeding eten, is het belangrijk groente en fruit rijk aan vitamine A en C toe te voegen. Ook vis en melk zijn aan te raden. Vervang koude dranken door bouillon, warme dranken, water en natuurlijke sappen op kamertemperatuur.
Tips om te voorkomen dat je baby verkouden wordt

Voorkom besmettingsgevaar

 • Vermijd besmettelijke ziekten. Wanneer iemand binnen het gezin verkouden is, is het slim om contact met het kind te minimaliseren. Wanneer dit onmogelijk is, is het aan te raden om maskers te gebruiken. Voorkom dat je hoest of niest in het bijzijn van je kind.
 • Bescherm hem tegen de kou. Om te voorkomen dat je baby verkouden wordt, kleed hem dan goed aan tijdens een wandeling, maar zonder te overdrijven. Te veel kleding kan averechts werken, omdat de temperatuurregulatie door de kleding wellicht niet meer optimaal is.

Wat je nog meer kan doen

 • Zorg ervoor dat de kamertemperatuur thuis niet te hoog is. Hiermee vermijd je een te groot verschil tussen binnen en buiten. Het is van groot belang om hun neus en mond te beschermen wanneer je van de warmte de kou in gaat. Hiermee verklein je de kans dat het temperatuurverschil te groot is.
 • Het ventileren van het huis helpt verkoudheid bij je baby te voorkomen. Doe dit regelmatig, zodat virussen hun weg naar buiten vinden. Echter, sta er bij stil dat je kind niet op de tocht ligt wanneer er ramen of deuren open staan.
 • Vermijd drukte. Het is belangrijk om je kinderen te laten verblijven in rustige ruimtes.  Vermijd winkelcentra, de stad en supermarkten, etc. Probeer je kinderen niet bloot te stellen aan plekken zoals deze, omdat ze een bron van bacillen zijn.
 • Beweging is essentieel bij het voorkomen van verkoudheid bij je baby. Het is aan te raden omdat het doorgaans voordelen heeft voor het immuunsysteem van je kind. Het bewegen van hun lichaam tijdens het spelen zal ze sterker maken.
 • Slaap is ook erg belangrijk om de weerstand van je kind op te bouwen. Hoe beter een kind slaapt, hoe beter hij bestand is tegen verkoudheid en griepvirussen.

Zoals je ziet zijn er een hoop praktische tips, die je kunnen helpen om verkoudheid bij je kind te voorkomen. Ook weet je nu wat je kan doen wanneer de verkoudheid al is toegeslagen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.