Wat te doen als je baby 's nachts altijd huilt

De nacht begint en je baby is van al zijn behoeften voorzien, maar begint dan zonder duidelijke reden te huilen. Waarom huilt hij en wat kun je doen om hem te kalmeren?
Wat te doen als je baby 's nachts altijd huilt
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

“Wat kan ik doen als mijn baby ‘s nachts altijd huilt?” Dit is een veel voorkomende vraag die ouders zichzelf stellen wanneer hun baby tegen het einde van de avond meer dan normaal en zonder duidelijke reden overstuur is.

Als je hebt gecontroleerd of de baby geen honger heeft, verkouden is, pijn heeft of behoefte heeft aan een schone luier, waarom huilt je baby dan oncontroleerbaar?

Er zijn enkele theorieën die je kunnen helpen begrijpen waarom je baby ‘s nachts altijd huilt. Als je er meer over leert, kun je ook de frequentie van deze voorvallen verminderen.

Dus blijf lezen voor meer informatie!

Waarom huilen baby’s altijd ‘s nachts?

Baby’s huilen om hun behoeften te uiten. Het is in feite het enige communicatiemiddel waarop ze kunnen rekenen om ons te laten weten dat er iets mis is.

De belangrijkste factoren die hun humeur veranderen zijn:

Afhankelijk van de leeftijd van je kleintje kan de reden achter het huilen variëren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij baby’s van slechts enkele maanden oud, die geneigd zijn om ‘s nachts zonder reden te huilen.

Sommige deskundigen koppelen dit fenomeen ‘s nachts aan de ‘theorie van angst. Er wordt gezegd dat in de baarmoeder de uren dat baby’s actiever en rustelozer zijn altijd ‘s nachts zijn.

Het klinkt misschien raar, maar voordat baby’s worden geboren, nemen ze bepaalde gewoonten aan die ze na hun geboorte moeilijk kwijtraken. Blijkbaar voelt je baby zich gefrustreerd omdat hij moet slapen of stil moet blijven tijdens de uren dat hij het meest actief was of wakker was in de baarmoeder.

Baby huilt onbeheersbaar

Duur en gevolgen van de huilbui

Ten eerste moet je weten dat dit een tijdelijke fase is. Het heeft de neiging om niet meer dan een paar maanden te duren; het zal uiteindelijk afnemen en minder vaak voorkomen.

Een ander belangrijk aspect om te weten, is dat huilbuien meestal kort zijn. Ze zullen nooit meer dan 40 minuten duren en in feite zijn er enkele trucs die je kunnen helpen om je baby te kalmeren.

De belangrijkste factoren die de stemmingen van baby’s veranderen, zijn honger, de behoefte aan menselijk contact, lichaamstemperatuur (ze kunnen koud of warm zijn), fysiek ongemak of pijn.

Huilt je baby altijd ‘s nachts? Kinderartsen zeggen dat als je goed kijkt naar de manier waarop je baby huilt, je zult merken dat het een onbeheersbare kreet is die letterlijk klinkt als boos geschreeuw.

In feite is dat precies wat er gebeurt. Baby’s doen dit om te proberen te verlichten wat kinderartsen ‘opgebouwde angst’ noemen, veroorzaakt door alle nieuwe ervaringen en het leren wat ze overdag doormaken.

Bovendien raken ze ook gewend aan al hun nieuwe opgelegde gewoonten buiten de baarmoeder. Dus, ongecontroleerd huilen helpt ze om echt alles eruit te laten en daarna te ontspannen.

Wat te doen als je baby ‘s nachts altijd huilt

Je moet weten dat je baby stukje bij beetje zelf zal bepalen of het tijd is om te kalmeren en te stoppen met huilen.

Natuurlijk is hem gewoon laten huilen niet de beste oplossing, maar deze trucjes kunnen misschien helpen. Het hangt allemaal af van:

  • de dag
  • de leeftijd van de baby
  • de stemming van de baby
Baby huilt altijd 's nachts

Misschien kunnen de volgende tips ertoe bijdragen dat baby’s zich beter voelen en stoppen met huilen.

  • Houd ze vast en wieg ze zachtjes en langzaam terwijl je met een kalme en zachte stem praat. Deze actie troost baby’s veel, maar het mag niet langer dan 3 minuten duren. Na die tijd moet je ze weer in hun wieg leggen.
  • Laat baby’s huilen in hun wieg, maar niet langer dan 4-5 minuten. Geef ze een kans om alle angst los te laten; ze zullen zich kalmer voelen en zullen in staat zijn om aangenaam te slapen.
  • Als laatste aanbeveling is het belangrijk dat je weet dat je niet zomaar moet aannemen dat je baby altijd ‘s nachts huilt, alleen omdat de theorie van angst dit zegt.

Zodra je oplet en ervoor zorgt dat aan al zijn behoeften wordt voldaan, kun je je baby proberen te troosten. Begrijp dat dit slechts een tijdelijke fase is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.