Het belang van ergonomische babydragers
Nadat baby’s geboren zijn, lijken de eerste drie levensmaanden op het vierde trimester van de zwangerschap. Dat komt omdat baby’s in deze fase nog zo jong zijn dat ze de volle aandacht van hun moeder nodig hebben. In feite is het in dit stadium dat ergonomische babydragers zo belangrijk worden.
In veel culturen is het heel gewoon dat moeders hun baby’s op hun borst of rug dragen. Daarvoor gebruiken ze stoffen met verschillende eigenschappen. In het Westen heeft men bepaalde hulpmiddelen ontwikkeld om ouders in staat te stellen hun baby’s op dezelfde manier te dragen. Het is heel belangrijk dat je wat informatie verzamelt voor je beslist welke draagzak je zult nemen. Bovendien moet je alle beste technieken kennen om je baby te dragen zonder zijn houding of de jouwe negatief te beïnvloeden.
Wat zijn ergonomische babydragers?
Ergonomische babydragers helpen je je baby op een veilige en respectvolle manier te dragen. Bovendien stellen ze je in staat voortdurend in contact te zijn met je baby. Bovendien kan iedereen ze gebruiken. Deze methode bevordert een goede houding voor je baby en voor jezelf.
Om deze methode goed te gebruiken, is het belangrijk een voorwerp te kiezen dat speciaal voor dit doel ontworpen is. Onder de meest voorkomende babydragers vind je de omslagdoek, de rekbare omslagdoek, de draagdoek ringdrager, de Meh Tai, de rugzak, en de buidelslinger. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken wat afmetingen, materialen en technieken betreft.
Waarom zijn ergonomische babydragers belangrijk?
Ergonomische babydragers zijn een heel belangrijk vervoermiddel voor moeders en hun baby’s. In feite is het een waardevol systeem dat de oorspronkelijke rughouding van de baby respecteert. Bovendien voelen baby’s zich veilig doordat ze voortdurend in contact zijn met hun moeder. Het gevoel lijkt sterk op hoe ze zich in de baarmoeder voelden.
Bovendien helpt dit systeem je mogelijke veranderingen in de houding van je baby te voorkomen. Tijdens hun eerste levensmaanden, wanneer hun nek nog vrij soepel is, moet je voorzichtig zijn met waar je hun hoofdje plaatst. Een afgeplat hoofdje treedt meestal op als je dezelfde kant van het hoofd van je baby op een star oppervlak legt. Dit wordt ook positionele plagiocefalie genoemd. Babywearing helpt dit voorkomen.
Bovendien bevordert babywearing een goede ontwikkeling van de heupen en helpt het bij de behandeling van heupdysplasie. Je kunt het ook gebruiken om koliek bij zuigelingen te verlichten.
Ergonomische babydragers: Veiligheid
Ergonomische babydragers zijn veilig als je ze goed gebruikt. Om dat te doen, moet je de volgende punten in gedachten houden:
- De baby moet in een verticale houding zitten met ruimte tussen de knieën. Je moet steeds hun gezicht kunnen zien, en hun bekken moet naar het lichaam van de volwassene toe kantelen. Bovendien moet de buik van de baby in contact zijn met die van de volwassene. Dit om ervoor te zorgen dat zijn kin niet op zijn borst valt, waardoor hij zou kunnen stikken.
- De draagzak moet strak zitten, zodat alle delen van de rug goed ondersteund worden.
- Als je een pasgeboren baby draagt, zorg dan dat zijn hoofd op je rug of borst ligt.
- Volwassenen moeten ervoor zorgen dat de baby steeds goed ademt.
Bij de keuze van de draagzak moet je erop letten dat hij ergonomisch en comfortabel is. Bovendien moet hij gemakkelijk te dragen zijn en veilig, zodat de baby’s één kus van de volwassene verwijderd kunnen zijn. De dijen van de baby moeten boven de navel van de drager uitkomen.
Doordat ze verstelbaar zijn, kun je babydragers gebruiken als je baby blijft groeien. Bovendien kunnen baby’s vrijer bewegen. Bedenk wel dat de draagzak het hoofd van je baby moet vasthouden als hij slaapt.
De voordelen van goed gebruik
Er zijn veel voordelen aan het goed gebruiken van een ergonomische draagzak. In het begin moet je misschien geduld hebben tot je leert hem correct te gebruiken. Maar als je eenmaal leert hoe het moet, wordt het eenvoudig en heel praktisch. Hier volgen enkele van de voordelen van het gebruik van een ergonomische draagzak:
- Voor volwassenen: Het helpt je je baby te kalmeren en zijn behoeften beter te begrijpen. Door je baby de hele tijd dicht bij je te hebben, raak je meer vertrouwd met hun behoeften. Het helpt ook andere volwassenen een band met je baby te krijgen. Je mag je armen gebruiken om iets anders te doen. Bovendien verbetert het de stemming van de moeder tijdens de kraamtijd, omdat je tot voor kort gewend bent je baby’s in je baarmoeder te dragen. Op dezelfde manier is het heel nuttig bij het geven van borstvoeding.
- Voor baby’s: Ze voelen zich veilig en beschermd, zodat ze minder van streek raken. Het bevordert ook een goede slaap en minder energieverspilling. Verder verbetert het de warmteregulatie en de uitdrijving van gassen. Tot slot stimuleert het al hun zintuigen en bevordert een gezonde hechting met hun ouders.
Verbeterde levenskwaliteit
Met dit systeem kun je ook het gebruik van een wandelwagen vermijden. Bovendien, als je het begint te gebruiken zodra je baby geboren is, versterk je geleidelijk je rugspieren. Dit is dus een heel belangrijk voordeel.
Daarom zijn ergonomische draagzakken heel gunstig voor jou en je baby als je ze goed gebruikt. Bovendien verbeteren ze de levenskwaliteit van moeders en verzorgers. Ze stellen je onder andere in staat andere dingen te doen terwijl je baby zich veilig en comfortabel voelt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Delgado, María Alejandra Delgado, et al. “Porteo: una alternativa de transportar para tus hijos.” Boletín Informativo CEI 7.2 (2020): 82-88. http://editorial.umariana.edu.co/revistas/index.php/BoletinInformativoCEI/article/view/2281
- Fontecha, César G., A. Coma Muñoz, and A. Catala Muñoz. “Exploración ecográfica de las caderas del bebé en mochilas de porteo.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 63.4 (2019): 289-294. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1888441519300402
- Ramírez Morales, Mónica María, Laura Viviana Salgado Aristizabal, and Wendy Tatiana Llanos. “Lactancia en conexión: una estrategia para promover y proteger el derecho de los niños a ser alimentados por el pecho de su madre.” (2021). https://repository.ces.edu.co/handle/10946/5142
- Villar Ruiz, Mónica. “Protocolo de actuación fisioterapéutica en bebés prematuros, entre las 25 y 32 semanas de gestación, desde el nacimiento hasta el alta hospitalaria.” (2021). http://193.147.134.18/bitstream/11000/7348/1/TFG%20M%C3%B3nica%20Villar%20.pdf
- Abdala, Leila. “La crianza natural: una solución biográfica frente a la desfamiliarización y mercantilización del cuidado.” Anthropologica 37.43 (2019): 107-132.
- Acuña, ES López, and MA Salmerón Ruiz. “El porteo ergonómico.” PediatríaIntegral (2014): 774. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2015/03/Pediatria-Integral-XVIII-10.pdf#page=66