Wat te doen als je baby zich verslikt

Wanneer baby's borstvoeding krijgen of als ze zelf beginnen te eten, treedt het probleem van het verslikken op. Baby's slagen er doorgaans zelf in om zich te ontdoen van het voedsel. Niettemin baart de situatie ons toch zorgen. We dienen allereerst kalm te blijven.
Wat te doen als je baby zich verslikt

Laatste update: 05 december, 2018

Een van de meest zorgwekkende scenario’s voor ouders is wanneer er iets vast komt te zitten in de keel van je baby. Dit gebeurt meer dan je denkt aangezien baby’s nog maar net leren om te slikken. Het is daarom belangrijk dat je weet wat te doen als je baby zich verslikt tijdens het eten of drinken. 

Het voornaamste is dat je kalm blijft wanneer er iets vast komt te zitten in de keel van je kleintje. Meestal slagen baby’s er zelf in om zich bijna meteen te herstellen. 

De reactie van veel ouders is om in het gezicht van hun kind te blazen. Deze methode wordt echter niet aangeraden. Als je dit doet, zal je kind stoppen met ademen als reflex, waardoor het moeilijker wordt voor hem om zich te herstellen.

Waarom verslikken baby’s zich?

Tijdens de borstvoeding, vooral tijdens de eerste 6 maanden, verslikken baby’s zich vaak in de melk. In het algemeen zuigen baby’s met veel energie en enthousiasme wat het toeschieten van de melk bevordert. Dit is zowel bij borstvoeding als bij flessenvoeding het geval.

Het is dus belangrijk om de dosering melk die je kleintje krijgt te controleren. Dit gaat makkelijker met een fles aangezien je de soort speen kunt wisselen.

Bij borstvoeding kan de moeder een kleine hoeveelheid melk afkolven voor ze borstvoeding geeft. Dit vermindert het toeschieten van de melk.

Een andere oorzaak waarom je baby zich verslikt heeft te maken met maag- of darmproblemen. Wanneer baby’s lijden aan reflux, kan het constante terugvloeien van de melk ervoor zorgen dat kinderen zich verslikken. 

Als kinderen 6 maanden oud worden, beginnen ze met het eten van vast voedsel. Tijdens deze nieuwe fase is het belangrijk om geen te grote of harde stukjes voedsel aan te bieden. Dit verhoogt het risico op verslikken. En uiteraard mag je ook je kind nooit alleen laten terwijl hij eet.

Hoe komt het dat je baby zich verslikt

Wat te doen als je baby zich verslikt tijdens het eten?

Als je baby moeilijkheden ondervindt bij het eten, blijf dan kalm en analyseer het probleem. Als je baby borstvoeding krijgt, ligt het probleem waarschijnlijk bij het te snel drinken. Zet je kind in dit geval rechtop zodat hij kan hoesten. Dit is waarschijnlijk reeds voldoende voor je baby om zich te herstellen.

Als het probleem aanhoudt, plaats je baby dan met het gezicht naar beneden toe. Laat de kin van je kind rusten in de ruimte tussen je duim en wijsvinger en laat zijn hoofdje lichtjes zakken.

De rest van het lichaam van je baby dient hoger te liggen dan het hoofdje. Op die manier zorgt de zwaartekracht ervoor dat de vloeistof naar buiten komt en zo de luchtwegen van je kind vrijkomen.

In de meeste gevallen slagen baby’s er zelf in om zich bijna meteen te herstellen.

De volgende stap houdt in dat je met de palm van je hand zachtjes tussen de schouderbladen van je kind klopt. Je kunt deze zelfde methode gebruiken als je baby zich verslikt in voedsel of een ander voorwerp.

Als de crisis aanhoudt, leg je kind dan op zijn rug en duw je duimen neer op zijn borstkas. Vergewis je er te allen tijde van dat je kind kan ademen en dat hij het bewustzijn niet verliest. 

Observeer de kleur van de lippen van je baby. Als je baby’s lippen paars omlijnd zijn, wil dit zeggen dat je kleintje niet kan ademen. Als dit het geval is, en je tussenkomst werkt niet, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.

Wat te doen als je baby zich verslikt tijdens bijvoorbeeld de borstvoeding

Wat zijn de mogelijke gevolgen als je baby zich verslikt?

Het eerste wat gebeurt wanneer eerdergenoemde methoden niet werken, is dat de baby het bewustzijn verliest. Dit gebeurt vanwege een zuurstoftekort.

In dit geval dien je mond-op-mondbeademing te geven om je kind terug bij bewustzijn te brengen. Het is belangrijk dat je kind bijkomt, want deze situatie kan fataal zijn.

Hoewel het verslikken tijdens het eten altijd mogelijk is bij baby’s, moet je er alles aan doen om dit te voorkomen. Bij borstvoeding kun je het beste je kind rechtop zetten tijdens het borstvoeding geven. Je kind zou nooit plat mogen liggen tijdens de voeding.

Als je baby aan het leren is om te eten, moet je beginnen met zacht voedsel. Dit kan je kind beter kauwen en malen met zijn tandvlees. Zorg er tenslotte ook voor dat je water geeft, wat je kleintje zal helpen bij het slikken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.