Wat beïnvloedt de genetica van een baby?

Of je nou een jongen of een meisje gaat krijgen, je vraagt je misschien af wat de genetica van je baby beïnvloedt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Wat beïnvloedt de genetica van een baby?

Laatste update: 10 december, 2019

Je bent waarschijnlijk erg nieuwsgierig om te weten hoe je baby eruit zal zien. Zal hij lang of kort zijn? Zal hij blauwe, groene of bruine ogen hebben? De vragen die je jezelf stelt zijn eindeloos. Wat beïnvloedt nu echt de genetica van een baby?

Genetische en omgevingsinvloeden

De uitdrukking ‘baby genetica’ wordt door de volgende formule bepaald:

Fenotype = Genotype + Omgeving + (Genotype x Omgeving)

Hoe zit dat? Genetische expressie, fenotype genaamd (oogkleur, grootte, gewicht, enz.) wordt door genetische factoren bepaald, omgevingsfactoren (de omgeving) en de interactie daartussen.

Je moet echter begrijpen dat de omgeving bepaalde genen, zoals het fysieke uiterlijk, niet kan wijzigen of veranderen.

Dat wil zeggen, als de genetica van ouders bepaalt dat de ogen van de baby groen zullen zijn, dan maakt het niet uit of de baby in China, Senegal of Argentinië wordt geboren. De kleur van zijn ogen zal groen zijn.

Tijd en omgeving kunnen bepaalde genen wijzigen. Ze uiten zich echter niet noodzakelijkerwijs. Anderzijds beïnvloedt de omgeving de expressie van bepaalde genen die de persoonlijkheden van baby’s vormen.

Sommige genen kunnen ze vatbaar maken om te gaan roken of alcohol te drinken, terwijl andere gemakkelijker te beheren en te controleren zijn. Ze worden direct door de omgeving beïnvloed.

Registratie van genen

Ouders en hun baby slapen

Beide ouders bepalen de genetica van hun baby. Deze genen vormen de ogen, neus, vingers, voetgrootte, haardikte, etc. van de baby Alles wordt daar opgenomen. Bovendien worden genen in de chromosomen opgeslagen.

Genen zijn eenheden die alle informatie van een persoon bevatten. Mensen hebben meer dan 20.000 genen.

Over het algemeen hebben mensen 23 paar chromosomen. De vader draagt de helft van de genetische informatie bij en de moeder zorgt voor de andere helft. Waarom lijken baby’s dan meer op de ene ouder dan op de andere?

Elk gen bestaat uit twee kopieën, een van de moeder en een van de vader. Het kenmerk dat zich uiteindelijk uitdrukt, is het kenmerk dat het andere kenmerk zal domineren. Merk ook op dat het menselijk genoom ook op positieve energie reageert.

Het gezondheidsportaal Medline Plus legt het volgende uit: “Elk chromosoom in een paar bevat in principe dezelfde informatie. Dat wil zeggen, elk paar heeft dezelfde genen. Soms zijn er kleine variaties van deze genen. Deze variaties komen voor in minder dan 1% van de DNA-sequentie. De genen die deze variaties hebben, worden allelen genoemd. ”

Welke kleur zullen zijn ogen hebben?

Lachende baby

Al geruime tijd dachten onderzoekers dat slechts twee genen de oogkleur van een persoon bepaalden. Gezien de technologische vooruitgang die diepgaand onderzoek naar het menselijk genoom mogelijk maakt en wat de genetica van een baby beïnvloedt, weten we echter dat ten minste 8 genen de oogkleur bepalen.

We weten daardoor dat bruin dominant is over groen en blauw en groen dominant is over blauw.

Dominante genen en recessieve genen

Houd er echter rekening mee dat er dominante genen en recessieve genen zijn. De eerste zijn het sterkst, wat betekent dat ze waarschijnlijk bepaalde kenmerken bepalen.

Recessieve genen, hoewel zwakker, zijn er echter ook. Daarom kunnen ze een paar generaties later verschijnen.

Genetica van een baby en het haar?

Wat het haar betreft is dit erg interessant. Jaren geleden definieerden onderzoekers 12 verschillende genen die haarkleur bepalen. Ze hebben tezamen 45 variaties wat betreft kleur, vorm en type.

Donker haar is een dominant gen en blond is recessief. Wat betreft roodharigen moeten ouders dit gen als recessief hebben en moeten de twee allelen over roodharige informatie beschikken. Dit is zeer zeldzaam.

Wat beïnvloedt de genetica van een baby het meest?

De omgeving heeft een grote invloed op de genetica van baby’s, met name op de manier waarop hun genen zich uiteindelijk zullen uiten. Een kind kan bijvoorbeeld een genetische aanleg hebben om lang en dun te zijn. Als hij echter niet goed eet tijdens de kindertijd, dan zal hij die genen misschien nooit tot expressie brengen.

De omgeving heeft het vermogen bepaalde genen te bevoordelen of het ze moeilijk te maken te uiten. Het maakt deel uit van onze taak om onze baby te helpen genieten van een volledig leven met de genen die we aan hem hebben doorgegeven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Genética: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. Medlineplus.gov. 2018. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002048.htm
  • Yashon, R. K., & Cummings, M. R. (2010). Genética humana y sociedad. Cengage Learning Editores
  • Romeo, C. M. (1995). Genética humana: fundamentos para el estudio de los efectos sociales de las investigaciones sobre el genoma humano. Bilbao, España: Universidad de Deusto

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.