De rol van vaders bij borstvoeding: ze zijn ook belangrijk

Wist je dat vaders ook een fundamentele rol spelen bij het goed op gang komen van de borstvoeding? Leer meer over vaders en borstvoeding.
De rol van vaders bij borstvoeding: ze zijn ook belangrijk

Laatste update: 10 april, 2022

Als een kind geboren wordt, spelen beide ouders een fundamentele rol. Hoewel de moeder gaat liggen om te bevallen, neemt de vader actief deel aan de zorg voor zijn vrouw en hun kind. Hij kan zelfs van grote invloed zijn op het welslagen van de borstvoeding. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over de belangrijke rol van vaders bij borstvoeding.

We kennen allemaal de vele voordelen die moedermelk aan baby’s biedt. Het levert niet alleen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, maar biedt ook afweer tegen ziektekiemen. Bovendien bevordert borstvoeding het ontstaan van een hechte band tussen moeder en kind. Het is de vader die voor de nodige voorwaarden zorgt om deze hechting te laten plaatsvinden.

Wil je meer weten over vaders en borstvoeding geven? We vertellen je hieronder alles.

Borstvoeding: de beste voeding voor je kind

Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft en beschermt hem of haar ook tegen verschillende ziekten of infecties. Minstens 3 maanden uitsluitend borstvoeding geven is heel heilzaam voor de kleine, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt het minstens de eerste 6 maanden van het leven aan te bieden.

Daarna beginnen de meeste kinderen met aanvullende voeding. Maar moedermelk blijft de hoofdrol spelen tot de eerste verjaardag. Natuurlijk verlengt het volhouden van de borstvoeding na die tijd de voordelen voor zowel de baby als de moeder.

De voordelen van borstvoeding voor de baby:

  • De baby is niet afhankelijk van verzorgers die flessen moeten wassen of steriliseren, want hij of zij drinkt rechtstreeks uit de borst.
  • Het is onuitputtelijk en kost niets.
  • Exclusieve borstvoeding vermindert de kans op constipatie meer dan wanneer flesvoeding in het dieet wordt opgenomen.
  • Het beschermt baby’s tegen mogelijke infecties en ziekten.
  • Moedermelk past zich aan de fysiologische behoeften van elke levensfase van het kind aan.
Een baby drinkt uit de borst
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Maar het biedt ook moeders meerdere voordelen.

De voordelen van borstvoeding voor de moeder

Borstvoeding geven heeft ook voordelen voor moeders, want het vermindert de kans op het ontstaan van de volgende ziekten:

De rol van vaders bij borstvoeding, hoe kunnen ze helpen?

Zoals we aan het begin van het artikel al zeiden, spelen ook vaders een cruciale rol tijdens de borstvoeding. Ze bieden moeders namelijk de hulp en steun die ze nodig hebben om deze enorme taak uit te voeren.

Daarom, als je op het punt staat een baby te krijgen en wilt weten hoe de vader bij dit proces met de moeder betrokken kan zijn, houd dan de volgende aanbevelingen in gedachten.

De rol van vaders bij borstvoeding: wees een constante steun

Borstvoeding geven kost tijd om zich aan te passen en vereist ook dat de moeder rustig is, zodat de melk vrijkomt zoals het hoort. Als ze nerveus is, kan dat het begin en het succes van de borstvoeding negatief beïnvloeden.

Daarom kun je het ‘hulpje’ van de moeder zijn en alle bureaucratische procedures van het ziekenhuisverblijf voor je rekening nemen. En probeer ook bezoekers de moeder niet te veel lastig te laten vallen of de hele tijd mensen in de kamer te hebben. Eenmaal thuis kun je je ontfermen over het huishouden, zodat jullie als echtpaar die rustige tijd hebben die jullie nodig hebben.

Wees altijd attent

De moeder kan in het begin van de borstvoeding voor moeilijke momenten (Spaanse link) komen te staan en de hele tijd aandacht en steun nodig hebben. En niemand beter dan de vader om dat te begrijpen en te bevatten.

Vermijd daarom meningsverschillen en ruzies, want die kunnen de stemming van de vrouw beïnvloeden. Wat ze ook nodig heeft, wees in de buurt om haar een handje te helpen.

De rol van de vader bij borstvoeding: leer evenveel als de moeder over borstvoeding

Iedereen informeren over borstvoeding is heel belangrijk om het succesvol te laten verlopen. Daarom zouden jullie beiden naar gesprekken of consultaties met verpleegsters, vroedvrouwen of hulpen moeten gaan om vóór de geboorte alles te weten te komen. Een goed geïnformeerde vader kan de moeder gemakkelijker helpen.

Bied de moeder steun in de meest ingewikkelde momenten van de borstvoeding

De weg van de borstvoeding is voor niemand gemakkelijk en de vader kan een fundamentele rol spelen om door de moeilijke momenten heen te komen die moeders overweldigen. Vooral wanneer de borstvoeding niet verloopt zoals het zou moeten, zoals bij mastitis, zuigproblemen, ziekte, naast andere problemen.

Op deze momenten moet je kalm en rustig blijven om de moeder te helpen deze moeilijkheden te overwinnen.

De rol van vaders bij borstvoeding

Geniet van exclusieve momenten tussen vader en kind

Vaders moeten ook tijd met hun baby’s doorbrengen om een speciale band met hem of haar op te bouwen. Je kunt de luiers verschonen, het bad verzorgen, proberen je baby te kalmeren als hij of zij koliek heeft, of samen een wandeling maken als moeder rust.

De rol van vaders bij borstvoeding

Vaders en borstvoeding gaan goed samen en deze combinatie is voor elke moeder de sleutel.

Hoewel het de vrouw is die de melk geeft, is de vader degene die ervoor zorgt dat de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn voor een goede ontwikkeling van de moeder-kind band.

Borstvoeding geven vraagt tijd en van de moeder rust om zich aan de nieuwe rol aan te passen en ervan te genieten. Dus, als je in verwachting bent, bedenk dan dat ook de vader een belangrijke rol speelt in dit verhaal. This might interest you...

Is angst bij vaders normaal tijdens de zwangerschap?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Is angst bij vaders normaal tijdens de zwangerschap?

Angst bij vaders is heel normaal. Zij verwachten namelijk ook een baby en gaan hier op hun eigen manier mee om. Zwangerschap is iets om samen te do...  • Murphy, P. K. Los papás y la lactancia.
  • Martínez-Plascencia, U., Rangel-Flores, Y. Y., & Rodríguez-Martinez, M. (2017). ¿Lactancia materna o en pareja? Un estudio sobre las experiencias de reconfiguración de cuerpos, roles y cotidianeidades en madres y padres mexicanos. Cadernos de Saúde Pública, 33, e00109616.