Hoe bouw je een magische vader-dochterrelatie op?

Een goede vader-dochterrelatie heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het zelfbeeld, het gevoel van eigenwaarde en de toekomstige banden van het kind. Weet je hoe je die kunt bevorderen?
Hoe bouw je een magische vader-dochterrelatie op?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De moederfiguur tijdens de kindertijd wordt vaak verheven en geprezen als de meest invloedrijke en overheersende. En hoewel moeders ongetwijfeld een fundamentele rol spelen in de ontwikkeling van kinderen, blijven vaders niet ver achter. Voor een meisje is haar vader een stevig referentiepunt, dat steun en richting geeft in haar leven. Hij is de persoon naar wie ze zal kijken als ze steun en oplossingen nodig heeft. Daarom willen we je aanmoedigen om een magische vader-dochterrelatie op te bouwen.

Vooral tijdens de eerste maanden en jaren van het leven van een baby voelen vaders zich vaak buitengesloten van de moeder-kind twee-eenheid. Ze zijn onzeker over hun plaats, rol en functie. Dit kan heel relevant zijn in het geval van meisjes. Veel mannen menen namelijk dat, omdat ze hetzelfde geslacht hebben als de moeder, zij degene is die de belangrijkste functies moet uitoefenen en met wie het kleine meisje meer omgang moet hebben.

Integendeel, de aanwezigheid, genegenheid en steun van vaders zijn doorslaggevend voor de juiste ontwikkeling van hun dochters.

Afhankelijk van deze band zullen meisjes in de toekomst een positief of negatief zelfbeeld van zichzelf als vrouw ontwikkelen, een groter of kleiner gevoel van eigenwaarde en gezonde of schadelijke relaties hebben.

Zelfs een vaderfiguur die aanwezig en emotioneel beschikbaar is, kan het risico (Engelse link) op bepaalde ziekten, zoals eetstoornissen, helpen verminderen. Daarom is het essentieel om vanaf het begin voor deze relatie te zorgen.

Hoe een goede vader-dochterrelatie op te bouwen

De relatie tussen vader en dochter zal op elk groeimoment andere acties vragen.

Tijdens de eerste maanden zal dit vooral gericht zijn op basiszorg. Maar later zal het plaats maken voor spel en de vraag naar een meer volwassen uitwisseling tijdens de adolescentie. In elk geval zullen de volgende richtlijnen gedurende het hele proces nuttig zijn.

Hoe bouw je een magische vader-dochterrelatie op

Breng tijd door met je kind

Natuurlijk is de kwaliteit van de tijd die je samen doorbrengt belangrijk. Maar ook de kwantiteit is belangrijk. We zeggen niet dat je je baan moet opzeggen om bij je kleintje te zijn, want we weten dat je verplichtingen hebt. Maar het is belangrijk dat je elke dag een moment vindt om met haar te delen, dat je je vrije tijd aan haar wijdt en dat je van haar geniet.

Een verhaaltje voor het slapengaan voorlezen, haar vragen je te helpen met het klaarmaken van het avondeten, of de zaterdagnamiddag wijden aan een leuke familie-activiteit zijn kleine gebaren die een verschil maken. Want voor je dochter zal de wetenschap dat haar papa haar uitkiest als zijn beste tijdsbesteding, haar een geldig en speciaal gevoel geven.

Uit je gevoelens openlijk

Als je nog steeds denkt dat emotionele expressie iets exclusiefs voor vrouwen is, verban dit idee dan uit je hoofd. Je kleintje moet horen hoeveel je van haar houdt. Hoe trots je op haar bent en hoe blij je bent als je tijd met haar doorbrengt. Houd je woorden niet in en beperk lichamelijk contact niet. Liefde is namelijk fundamentele voeding tijdens de kindertijd.

Geef haar knuffels en kusjes, laat haar naast je op de bank knuffelen, zeg elke ochtend voor school “ik hou van je”. Je kunt er zelfs voor kiezen haar een lief briefje te schrijven en dat als verrassing in haar rugzak achter te laten. Ze zal het leuk vinden het te vinden!

Luister naar haar en valideer haar emoties

Ouder zijn betekent niet altijd sturen, controleren en oplossen. Soms is het gewoon luisteren.

Schenk aandacht als je dochter je over haar dag vertelt, zelfs als ze het verhaal voor de derde keer herhaalt. Als ze zich verdrietig of bezorgd voelt, luister dan naar haar, in plaats van haar te veroordelen of te bekritiseren en probeer haar emoties te begrijpen. Verwelkom ze zonder oordeel.

Zo laat je je kind zien dat ze het recht heeft om boos en verdrietig te zijn. Je helpt haar een goede emotionele huishouding te ontwikkelen. Veel meisjes worden gedwongen hun emoties te onderdrukken om de rol van volgzaam en braaf te vervullen. Bevrijd je dochter van deze last.

Vermijd overbescherming voor een goede vader-dochterrelatie

Voor jou zal je dochter altijd je kleine meisje blijven. Je kunt dus de neiging hebben haar onbewust overbeschermd op te willen voeden.

Zelfs als je de beste bedoelingen hebt, is het essentieel dat je haar helpt voor zichzelf op te komen en geleidelijk een autonoom en vastberaden persoon te worden. Doe niet voor haar wat ze zelf kan doen. Integendeel, leer haar en moedig haar aan het zelf te proberen. Je zult aan haar zijde staan als ze struikelt.

Speel veel samen om de vader-dochter relatie te versterken

Vader en dochter spelen samen

Spelen is de taal van kinderen en het is hun favoriete bezigheid in de wereld. Voor je dochter is het een echt geschenk als je je tijd met haar doorbrengt met spelen. Het maakt niet uit of je verkleedpartijtjes speelt, met poppen, auto’s, of met haar voetbalt. Met al deze activiteiten kun je je kleintje namelijk beter leren kennen en een diepere band met haar smeden.

Vergeet niet aan haar over te brengen dat er geen jongens- of meisjesspelletjes zijn. Dat ze uit alle mogelijkheden kan kiezen.

Richt samen tradities in voor een goede vader-dochterrelatie

Tradities markeren onze kindertijd op een positieve manier. Het zijn die momenten die we herhalen die kinderen stabiliteit en opwinding geven en tegelijk hun gevoel van saamhorigheid vergroten.

Als je samen met je dochter een traditie schept, zullen die momenten levenslang in haar geheugen blijven hangen, als een gelukkige herinnering waar ze altijd naar terug kan komen. Bijvoorbeeld, de keer dat jullie elke zondag samen pannenkoeken bakken voor het ontbijt, de familiefilm elke vrijdagavond, of de picknick op zaterdag. De keuze is aan jou!

Doe leuke activiteiten

Tijd thuis doorbrengen is prima. Maar allerlei leuke activiteiten bedenken is een geweldige manier om de vader-dochterrelatie te versterken. Je kunt in het park gaan spelen, gaan kamperen, naar de film, of winkelen. Bezoek ook enkele interessante musea, schrijf je samen in voor tennisles, of ga naar het zwembad.

Elkaar uitkiezen om vrije tijd te delen zal het teken zijn dat jullie niet alleen vader en dochter zijn, maar ook vrienden en handlangers.

Zorg voor je relatie met haar moeder

Je denkt misschien dat je relatie met je dochter en haar moeder los van elkaar staat en niets met elkaar te maken heeft. Het heeft echter weinig zin om liefdevol, respectvol en attent voor je kleine meisje te zijn als er tussen jou en haar moeder alleen maar conflicten of kille onverschilligheid zijn.

Je dochter zal van jou leren wat voor soort partner ze voor zichzelf moet zoeken en wat te verwachten. Ze zal dat echter doen door te observeren hoe jij haar moeder behandelt.

Of jullie nu een stel zijn of niet, wees altijd respectvol en inschikkelijk. Laat het kind geen getuige zijn van ruzies of kwaadspreken over haar moeder in haar bijzijn. Als jullie nog samen zijn, wees dan liefdevol, begripvol en verdraagzaam. Bedenk dat je een voorbeeld geeft van wat liefde voor haar zal zijn.

Laat haar zich waardevol en bekwaam voelen

Tot slot is het belangrijk op te merken dat je, om het gevoel van eigenwaarde van je kind te helpen opbouwen, haar moet helpen haar sterke kanten te herkennen. Vaak worden meisjes alleen geprezen om hun schoonheid of volgzaamheid, maar ze moeten ook horen dat ze slim, grappig, getalenteerd, moedig en charismatisch zijn.

Deskundigen hebben ontdekt (Engelse link) dat meisjes al op hun zesde hun geslacht als minder intelligent beschouwen dan het andere geslacht. Help niet dit schadelijke stereotype in stand te houden.

Vader en dochter zijn aan het knuffelen

De vader-dochterrelatie moet een veilige haven zijn

Uiteindelijk is de magie van de vader-dochterrelatie een veilige haven, een plek waar ze op elk moment in het leven terecht kan voor steun, begrip, troost en aanmoediging.

Als vader zul je voor het opbouwen van deze haven tijd en genegenheid moeten investeren, geruststelling moeten geven en bieden, leren communiceren, en misschien sommige ideeën die je over het vaderschap had moeten bij stellen. Maar als beloning zul je een zelfverzekerde en gelukkige vrouw zien opgroeien, waaruit de onverbrekelijke band blijkt die tussen jullie beiden is ontstaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Borda, M., Asuero, R., Avargues, M. L., Sánchez, M., del Río, C., & Beato, L. (2019). Perceived parental rearing styles in eating disorders. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 28(1), 12-21. Disponible en: https://psycnet.apa.org/record/2019-70381-002
  • Bian, L. (2017). The roots of gender gaps: Investigating the development of gender stereotypes about intelligence (Doctoral dissertation, University of Illinois at Urbana-Champaign). Disponible en: https://www.ideals.illinois.edu/handle/2142/97324

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.