9 Voordelen voor moeders van het geven van borstvoeding

Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de goede ontwikkeling van het lichaam van de baby. Bovendien genereert het borstvoedingsproces voordelen voor de moeder.
9 Voordelen voor moeders van het geven van borstvoeding

Laatste update: 11 februari, 2022

Borstvoeding geven is even positief voor de baby als voor de moeder. Er wordt altijd gesproken over hoe goed het is voor kinderen, maar hoe zit het met moeders? Natuurlijk zijn er voordelen, niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. Ontdek de voordelen voor moeders van het geven van borstvoeding.

Veel moeders besluiten borstvoeding te geven omdat het zo positief is voor hun kleintjes om moedermelk te drinken. Maar sommigen zien borstvoeding ook als martelaarschap dat alleen gerechtvaardigd wordt door het feit dat het goed is voor de gezondheid van hun kind.

De beste methode om je baby te voeden

Wat velen niet weten is dat borstvoeding niet alleen goed is voor het kind, maar ook voordelen heeft voor de moeders. Misschien zouden meer moeders, door te weten hoe goed borstvoeding voor de gezondheid is, het niet meer als ongemakkelijk zien. En ze zouden niet zo ontmoedigd zijn door de moeilijkheden van deze periode.

Want laten we eerlijk zijn, het is niet gemakkelijk om borstvoeding te geven. Zoals met alles kost het tijd om te leren. Maar als we het eenmaal onder de knie hebben, is het lonend en gezond voor ons beiden. Laten we er dus aan denken dat, zoals we zullen zien, de voordelen van borstvoeding talrijk en heel goed zijn.

Hieronder gaan we een reeks gezondheidsvoordelen van borstvoeding analyseren.

Voordelen voor moeders van het geven van borstvoeding

De voordelen voor de moeder van het geven van borstvoeding

1. Voordelen voor moeders: borstvoeding helpt op natuurlijke wijze afvallen na de bevalling

Na de bevalling zorgt borstvoeding ervoor dat je gewicht verliest. Bij borstvoeding verbruik je namelijk tussen 430 en 520 calorieën per dag.

2. Het zuigen versnelt het samentrekken van de baarmoeder

Als je kind zuigt, stijgt je oxytocine-gehalte. Dit helpt de baarmoeder samen te trekken en vermindert postnatale bloedingen. Hierdoor keert het lichaam van de vrouw sneller terug naar normaal.

3. Verlaagt de kans op sommige soorten kanker

Er is wetenschappelijk bewijs dat aangeeft dat als een vrouw borstvoeding geeft, de kans op het ontwikkelen van borstkanker met 4,5% vermindert elk jaar dat ze borstvoeding geeft. De kans op het ontstaan van eierstokkanker wordt ook met 28% verminderd per jaar dat je onafgebroken borstvoeding geeft. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Human Lactation. (Engelse link).

4. Voordelen voor moeders: het anticonceptieve effect

Terwijl je borstvoeding geeft, wordt de eisprong uitgesteld. Daarom is het effectief in het voorkomen van zwangerschappen in de eerste 6 maanden – tijd die het lichaam gebruikt om te herstellen van een zwangerschap.

Dit voordeel is fantastisch als je kind om de 2 uur voedt. Zodra het voeden meer gespreid is en de baby minder melk opneemt, kun je beter andere voorbehoedsmiddelen gebruiken.

5. Beschermt tegen postpartum depressie

Borstvoeding heeft, zoals we al eerder gezegd hebben, te maken met het vrijkomen van het hormoon oxytocine. Dit hormoon heeft te maken met het verschijnen van positieve gevoelens: liefde, geluk, gehechtheid, enz. Hierdoor ben je minder vatbaar voor postpartum depressie, volgens onderzoek dat gepubliceerd werd in het Latin American Journal of Nursing (Engelse link).

6. Moedermelk is goedkoper dan flesvoeding

Als je besluit borstvoeding te geven, bespaar je ook geld. Flesvoeding is namelijk vrij duur. Borstvoeding geven is dus ook een voordeel voor de gezinshuishouding.

Een baby drinkt uit de borst

7. Voordelen voor moeders: borstvoeding verlaagt het risico op osteoporose

Op lange termijn vergroot borstvoeding de calciumopslag van een vrouw. Hoewel de stofwisseling toeneemt bij borstvoeding, neemt ook de calciumopname toe. Dit verlaagt uiteindelijk de kans op botbreuken.

8. Voordelen voor moeders: borstvoeding helpt de slaap en bevordert de rust

Bij borstvoeding komt het hormoon prolactine vrij, dat de melkproductie stimuleert. Dit hormoon heeft een ontspannend effect op zowel moeder als baby.

9. Verhoogt het zelfvertrouwen en de zekerheid van moeders

Borstvoeding geven geeft de moeder een hoge mate van voldoening, omdat de voeding van haar kind van haar afhangt. Deze lichamelijke en emotionele bevrediging die borstvoeding aan baby’s geeft, veroorzaakt positieve gevoelens bij moeders. Dit vergroot het zelfvertrouwen en de zelfverzekerdheid.

Borstvoeding geven is heilzaam

Je wist vast nog niet alle voordelen die borstvoeding geven ook voor jou heeft, mama. Vanaf nu weet je dus iets meer over al het goede dat het geven van borstvoeding aan je kind jou kan brengen.

Borstvoeding geven is niet alleen goed voor de lichamelijke en emotionele gezondheid van je baby, maar ook voor de moeder. Er is niets mooiers dan dat moment van vereniging tussen een moeder en haar kind als het gaat om het geven van borstvoeding. Wellicht ook interessant voor jou

Zijn voedingssupplementen tijdens de borstvoeding nodig?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Zijn voedingssupplementen tijdens de borstvoeding nodig?

Veel vrouwen moeten voedingssupplementen nemen tijdens de borstvoeding, vooral omdat in deze fase optimale voeding van cruciaal belang is.  • Unar Munguía M., Torres Mejía G., Colchero MA., Cosío TG., Breastfeeding mode and risk of breast cancer: a dose response meta analysis. J Hum Lact, 2017. 33 (2): 422-434.
  • Vieira E., Caldeira NT., Eugenio DS., Lucca MM., et al., Breastfeeding self efficacy and postpartum depression: a cohort study. Rev Lat Am Enfermagem, 2018.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.