De voordelen van borstvoeding voor moeder en kind

De voordelen van borstvoeding voor moeder en kind
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel zullen we het hebben over de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind.

Veel moeders hebben moeite om te kiezen tussen borstvoeding en flesvoeding. Ook zijn er moeders die door allerlei redenen geen borstvoeding kunnen geven. Zij mogen zich hier niet schuldig over voelen.

De beslissing om borstvoeding te geven is een keuze die alleen jij kunt maken. Deze keuze is afhankelijk van je persoonlijke waarden en normen en je medische situatie.

De voordelen van borstvoeding voor moeder en kind liggen echter voor de hand.

Sommige moeders zijn ertoe in staat en geven borstvoeding vanaf de geboorte. Vaak zijn deze vrouwen zich bewust van de vele gezondheidsvoordelen van moedermelk.

Blijf verder lezen om te zien waarom borstvoeding gezond is voor jou en voor je baby!

De voordelen van borstvoeding

Moedermelk past zich aan de behoeften van je baby aan

Moedermelk past zich aan de behoeften en voedingsvereisten van je baby aan. Hoe vaker borstvoeding wordt gegeven, hoe hoger de melkproductie van de moeder zal worden. Daarom is het belangrijk dat baby’s eten wanneer ze honger hebben. Op deze manier wordt moedermelk beetje bij beetje gereguleerd.

Kleiner risico op wiegendood (SIDS)

De voordelen van borstvoeding: buiten in de zon zitten

Wiegendood is een hartverscheurend drama dat gezinnen over de hele wereld treft. Borstvoeding vermindert het risico op wiegendood met 50%.

Minder ziekten door borstvoeding

Borstvoeding vermindert ook het risico op chronische aandoeningen zoals type 1 diabetes, coeliakie en de ziekte van Crohn. Alleen al om deze aandoeningen te voorkomen is het een goed idee om borstvoeding te geven.

Borstvoeding bevordert het herstel na de bevalling

Een zogende moeder zal na de bevalling beter en sneller herstellen. Ook grote littekens van tijdens de bevalling (zoals een keizersnede) zullen sneller genezen.

Wanneer je borstvoeding aan je baby geeft, help je de baarmoeder om samen te trekken. Het helpt ook om de hoeveelheid bloed die je verliest te beperken.

Bovendien zal borstvoeding geven ervoor zorgen dat de baarmoeder sneller weer de normale grootte aanneemt. Bij moeders die borstvoeding geven kan dit na zes weken reeds het geval zijn. Bij moeders die geen borstvoeding geven duurt dit vaak tien weken.

Sterkere botten

Vrouwen die borstvoeding geven lopen minder risico op postmenopauzale osteoporoseHet lichaam van een zwangere of zogende vrouw absorbeert calcium op een veel efficiëntere manier.

Het is wel zo dat de botdichtheid van bepaalde beenderen zoals de wervelkolom en de heupen in de periode dat je borstvoeding geeft kan afnemen. Na zes maanden zullen deze beenderen echter sterker zijn dan voor de zwangerschap het geval was.

Verbrand meer calorieën

Zwangere vrouwen komen gewoonlijk enkele kilo’s aan die na de bevalling maar moeilijk weg te werken zijn.

Maar door borstvoeding te geven verbrand je elke dag extra calorieën. Met behulp van evenwichtige voeding is het niet zo moeilijk om je gewicht van voor de zwangerschap weer te bereiken. Gewoonlijk verbrand je zo’n 500 extra calorieën per dag. 

Dit kan helpen om je oude gewicht te bereiken. Wel zal je je bewust moeten zijn om een gezonde levensstijl na te leven zodat je gewichtsverlies in de hand werkt.

De voordelen van borstvoeding: vingers grijpen hand

Minder kans op postnatale depressie

Veel vrouwen moeten na de geboorte af zien te rekenen met een postnatale depressie. Het is mogelijk dat ze alles in emotionele grijstinten beginnen te zien.

Maar het geven van borstvoeding zorgt voor de aanmaak van oxytocine. Deze stof helpt om de hormonen in balans te houden.

Hormonen die in evenwicht zijn zullen helpen om postnatale depressies tegen te gaan.

Je ziet dat de voordelen van borstvoeding met veel verschillende zaken te maken hebben. Hopelijk heb je door dit artikel enkele nieuwe voordelen van borstvoeding leren kennen voor zowel moeder als kind.

Maar weet dat de beslissing om borstvoeding te geven een heel persoonlijke keuze is. Vertrouw erop dat je intuïtie de best mogelijke keuze voor jou zal maken.  Wellicht ook interessant voor jou

De effecten van borstvoeding op je hersenen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De effecten van borstvoeding op je hersenen

Als je borstvoeding geeft, is het waarschijnlijk dat je soms wat afwezig en vergeetachtig bent. Desalniettemin zijn de voordelen van het geven van ...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.