Wanneer moet je de speen van een fles verwisselen?

Vraag je je af of je de speen van je baby's flesje moet vervangen? We vertellen je alles wat je over dit onderwerp moet weten.
Wanneer moet je de speen van een fles verwisselen?

Laatste update: 17 december, 2021

Babyflessen kunnen geweldige bondgenoten zijn bij het voeden van onze kleintjes. En weten wanneer je de speen van een fles moet vervangen is van het grootste belang. Dat helpt namelijk om correcte en veilige voeding te garanderen.

De voedingsbehoeften van een baby veranderen naarmate hij groeit. De spenen van de fles moeten hem dus in staat stellen aan zijn voedingsbehoeften te voldoen. Daardoor is het belangrijk de speen van tijd tot tijd te vervangen om je baby een grotere melkstroom te bieden.

Bovendien zorgen voortdurend gebruik, reiniging en sterilisatie en het verstrijken van de tijd ervoor dat plastic materialen slijten en hun eigenschappen verliezen.

Hieronder vertellen we je nog veel meer. Stop niet met lezen!

De speen van een fles

Wanneer moet je de speen van een fles verwisselen

De speen is het deel van de fles dat in contact komt met de mond van de baby. De vorm ervan simuleert die van de tepel van de moeder om het voeden van het kind te vergemakkelijken.

Op de markt is een grote verscheidenheid aan materialen (Engelse link), maten, en ontwerpen om aan de bijzondere behoeften van elk kind te voldoen. Daarom moet je bij het kiezen van de meest geschikte rekening houden met de leeftijd van de baby, het soort zuigkracht en individuele voorkeuren. Je zult vaak verschillende modellen moeten uitproberen om de beste te vinden.

Wanneer moet je de speen van een fles vervangen?

Het eerste teken om te weten dat je de speen van een fles moet vervangen is de groei van de baby zelf. Naarmate het kind zich ontwikkelt, veranderen zijn mogelijkheden om zichzelf te voeden en zijn voedingsbehoeften.

De speen voor een pasgeborene heeft een of twee kleine gaatjes die een langzame stroom van melk mogelijk maken. Dit vergemakkelijkt bovendien het zuigen. Er is namelijk niet te veel kracht nodig om het voedsel dat in de fles zit los te maken.

Tussen 2 en 4 maanden hebben baby’s meestal een groter volume melk nodig en kunnen ze ook de spieren van de mondholte beter beheersen. Ze zuigen harder en voeden efficiënter. Omdat ze langer wakker en actief zijn, beginnen ze bovendien meer melk te vragen.

Door al het bovenstaande kan het op deze leeftijd nodig zijn de speen en de fles zelf te vervangen. Het gebruik van een fles met een grotere inhoud en een meer langwerpige, medium-flow speen vergemakkelijkt het voeden.

Bij de introductie van aanvullende voeding is het het meest raadzaam het voedsel geleidelijk aan het kind te introduceren en het te laten manipuleren en verkennen. In elk geval gaat het gebruik van de fles door. Borstvoeding of flesvoeding is op deze leeftijd namelijk nog de belangrijkste voedingsbron.

Bij verandering van voedingsbehoefte en zelfs van voedingsgewoonten moet je de speen weer verwisselen voor een met een nog groter gaatje.

Hoe weet je dat je de speen van een fles moet verwisselen?

Observeer de manier waarop je baby voedt. Zo kun je zien of het nodig is de speen van de fles te verwisselen. Denk aan de volgende tekenen:

  • Je baby doet er te lang over om zijn flesje leeg te drinken (meer dan 25 minuten). Dit kan erop wijzen dat de speen te klein is voor de leeftijd.
  • Het kind gebruikt veel kracht bij het zuigen en de fles raakt nauwelijks leeg. Hoogstwaarschijnlijk is de speen erg klein. Hierdoor kan je baby te veel lucht inslikken en zich geïrriteerder voelen.
  • De melk loopt uit de mond van de baby zonder dat de baby de voeding in een normaal tempo kan doorslikken. Het uitstroomgat kan erg groot zijn, zodat je de speen moet vervangen door een die een tragere zuigkracht toelaat.

De spenen van flessen verslechteren

Je moet flessen goed steriliseren na elk gebruik

Hoewel flessenspenen van veilig materiaal gemaakt zijn, is hun slijtage onvermijdelijk. Door het voortdurende zuigen, het schoonmaken en de hitte van het steriliseren verslechteren ze uiteindelijk.

Het is erg belangrijk om regelmatig op de toestand van dit element te letten, net als op die van de andere onderdelen van de fles. Je moet controleren of ze compleet zijn, intact en zonder losse of bijna losgeraakte elementen. Als je zichtbare gebreken aan de fles of de speen ontdekt, vervang ze dan onmiddellijk.

Bovendien hebben de elementen van zuigelingenvoeding de neiging een bron van schimmels (Engelse link) of bacteriën te zijn. Het juiste onderhoud ervan is dus essentieel. Alle plooien van de speen moeten nagekeken en schoongemaakt worden, want daar blijven meestal resten van het voedsel achter.

Goed schoonmaken en steriliseren van elk onderdeel van de fles voorkomt de verspreiding van micro-organismen die schadelijk zijn voor de baby.

In het algemeen moet je de speen van de fles om de twee of drie maanden vervangen, of eerder als hij beschadigd of verslechterd is. Jezelf een briefje achterlaten met de vervangingsdatum is een goede strategie om te voorkomen dat je de vervanging over het hoofd ziet.

Babyflessen in goede staat

De speen op de fles vervangen als dat nodig is en dit gebruiksvoorwerp in goede staat houden is maar één onderdeel van de zorg voor je kleintje.

Verantwoordelijk zijn met het onderhoud van de fles van je baby stelt je in staat voldoende en veilige voeding te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Soria, R. (2012). Educación a los padres del recién nacido en el alojamiento conjunto. Revista Enfermería Neonatal, (13).
  • Fernández, F. P. G., & Vallejo, J. C. B. (2003). Efectos del uso de las tetina artificiales (del chupete y del biberón) en la lactancia materna. Inquietudes: Revista de enfermería, 9(28), 38-39.
  • Waterland, R. A., Berkowitz, R. I., Stunkard, A. J., & Stallings, V. A. (1998). Calibrated-orifice nipples for measurement of infant nutritive sucking. The Journal of pediatrics, 132(3), 523-526.
  • Pados, B. F., & Mellon, M. (2021). Effect of Thickening on Flow Rates Through Bottle Nipples. Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing, 50(1), 78-87.
  • Pados, B. F., Park, J., Thoyre, S. M., Estrem, H., & Nix, W. B. (2015). Milk flow rates from bottle nipples used for feeding infants who are hospitalized. American Journal of Speech-Language Pathology, 24(4), 671-679.
  • Galiano, J. M. (2010). Factores asociados al abandono de la lactancia materna. Metas de enfermería, 13(6), 61-67.
  • Noguera, M. D., & Orellana, J. J. (2004). Conocimientos maternos sobre conductas óptimas de lactancia. Revista colombiana de obstetricia y ginecología, 55(1), 9-17.
  • León Ferré, M. (2010). Lactancia materna versus lactancia artificial.
  • Scheel, C. E., Schanler, R. J., & Lau, C. (2005). Does the choice of bottle nipple affect the oral feeding performance of very‐low‐birthweight (VLBW) infants?. Acta Paediatrica, 94(9), 1266-1272.
  • Jiménez, S. G. (2019). Cuidados básicos del recién nacido. El farmacéutico: profesión y cultura, (573), 26-32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.