Tips voor het schoonmaken van de fles van je baby

Tips voor het schoonmaken van de fles van je baby
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel geven we advies over het correct schoonmaken van de fles van je baby.

Als het gaat om de fles van je baby, is handhaving van de juiste hygiëne essentieel voor de gezondheid van je kind. Er zijn echter ook verschillende mythes en onjuiste informatie over het onderwerp verschenen.

Daarom vinden we het belangrijk om je een lijst met tips en trucs voor het schoonmaken van de fles van je baby te geven. Een paar goede adviezen die je op je gemak moeten stellen.

Met enige aandacht voor detail heb je geen enkel probleem om deze succesvol uit te voeren. Het is ook niet nodig om een ​​dwangmatige schoonmaker te worden!

Trucs om de fles van je baby schoon te maken

Het is duidelijk dat het op de juiste manier schoonmaken van de fles, de speen (tuit) en de fopspenen van de baby essentieel zijn voor de gezondheid van je baby. In de eerste maanden van het leven is het immuunsysteem van een kind vrij fragiel.

Veel van de meest populaire ideeën over het schoonmaken van flessen zijn door verschillende bedrijven aangegrepen. Ze bieden zoveel opties op het gebied van sterilisatoren, penselen, substanties en nog veel meer. Ze zijn echter niet allemaal echt nuttig of zelfs aan te bevelen.

Daarom willen we dit probleem aanpakken. Bovendien willen we je enkele tips geven voor het schoonmaken van de fles van je baby die onfeilbaar zijn. Je zult versteld staan ​​hoe gemakkelijk het is. En het zal ervoor zorgen dat je je niet te veel zorgen meer zal maken.

Je zult ook zien dat je geen dure producten hoeft te kopen om de fles goed schoon te maken.

Schoonmaken van de fles met water, zeep en een borstel

Dit is de meest traditionele en effectieve schoonmaak methode. Ideaal gezien, als de baby de fles eenmaal heeft gebruikt, moet je hem onmiddellijk schoonmaken. Alleen dan zorg je ervoor dat er geen deeltjes vast blijven zitten. Dat zorgt ervoor dat het schoonmaken gemakkelijker wordt.

Baby drinkt uit fles
Voordat je dit doet, moet je eerst je handen grondig wassen. Gebruik vervolgens een milde of verdunde zeep om de fles schoon te maken.

Je hebt ook heet of warm water en een speciale borstel nodig om de fles schoon te maken. Elk deel van de fles – inclusief de speen (tuit) en het deksel – moet elke keer worden schoon gemaakt.

Je moet speciale aandacht besteden aan het gebied van de draad, de speen en alle randen. Dit is waar melkresten gemakkelijk kunnen achterblijven en die de verspreiding van bacteriën kunnen veroorzaken.

Ideaal gezien, als de baby de fles eenmaal heeft gebruikt, moet je hem onmiddellijk schoonmaken. Alleen dan zorg je ervoor dat er geen deeltjes vast blijven zitten en dat zorgt ervoor dat het schoonmaken gemakkelijker wordt.

Fouten die verontreiniging kunnen veroorzaken

Dit proces, hoewel eenvoudig, kan problemen veroorzaken als we bepaalde dingen niet in aanmerking nemen. Als we de fles goed schoonmaken, maar dan een van deze fouten maken, dan kan er verontreiniging optreden.

  • Zodra de fles is schoon gemaakt met water en zeep, dan moeten we hem niet drogen met de keukenhanddoek die door iedereen wordt gebruikt. Handdoeken zijn berucht om het herbergen van bacteriën. De beste optie is om de fles goed uit te laten lekken en absorberend keukenpapier te gebruiken.
  • Bij het aanraken van de verschillende delen van de babyfles om ze weer samen te voegen, moeten volwassenen absoluut schone handen hebben. Zo niet, dan kunnen we de fles namelijk verontreinigen.
  • Ten slotte moeten ouders ervoor zorgen dat het water dat ze gebruiken om de fles schoon te maken veilig is om te drinken. Als er problemen zijn met de reinheid van het water in je omgeving, dan raden we je aan om minstens gedurende de eerste zes maanden van het leven van de baby de fles met gekookt water schoon te maken.
Baby wacht met open mond op fles

Sterilisatie

Er zijn twee manieren om de fles en alle onderdelen te steriliseren. Hetzij met kokend water of met behulp van een elektrisch apparaat dat speciaal voor deze taak is ontworpen.

De frequentie waarmee de flessen moeten worden gedesinfecteerd en gesteriliseerd is echter door specialisten gewijzigd. Dit komt tot uiting in de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de American Academy of Pediatrics (AAP).

In hun artikelen specificeren zij dat er geen onderscheid is tussen sterilisatie en het correct schoonmaken van de fles met water, zeep en een borstel.

Als de ouders dubbel zo zeker willen zijn van de hygiëne van de fles van hun baby, dan is het juiste moment voordat je het voor de eerste keer gebruikt. Daarna zou het slechts één keer per week hoeven te worden gedaan.

In gevallen waarin een kind een bepaalde aandoening heeft of te vroeg geboren is, kan je kinderarts een ander advies geven.

Samenvattend kunnen we stellen dat om het ​​goed hygiënisch schoonmaken van de fles van je baby te garanderen, is het beste advies om schoon water, zeep en een goede borstel te gebruiken die alle delen van de fles zullen bereiken. Daarnaast moeten volwassenen altijd een goede handhygiëne uitoefenen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.