De oorsprong en betekenis van de naam Naomi

Krijg je een meisje en zoek je een naam met persoonlijkheid voor je kleintje? Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam Naomi.
De oorsprong en betekenis van de naam Naomi
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Geschreven door Yesibeth Rincón

Laatste update: 02 juni, 2023

Ben je op zoek naar een opvallende, mooie, krachtige naam vol persoonlijkheid voor je babymeisje? In dit artikel laten we je de oorsprong en betekenis zien van de naam Naomi, een optie die voorkomt in het Oude Testament en als symbolisch voor meisjes wordt beschouwd. De juiste uitspraak is Nay-oh-mee.

Je zult zeker houden van deze naam, die twee oorsprongen heeft, een Hebreeuwse en een Japanse. Wil je er meer over weten? Blijf lezen!

Ken de oorsprong en betekenis van Naomi

Naomi betekent ‘mooi’ in het Hebreeuws, hoewel het ook staat voor de woorden ‘aangenaam’ of ‘genot’. Aan de lijst van betekenissen zijn ook de volgende zinnen toegevoegd: ‘mijn genot’, ‘zij die charme heeft’, ‘zij die lief is’ en ‘zij die vreugdevol is’.

Het is een Joodse naam die in de Bijbel voorkomt. Naomi was de schoonmoeder van Ruth in het Oude Testament, vandaar dat het als symbolisch wordt beschouwd en meestal aan meisjes wordt gegeven ter gelegenheid van de feestdag Shavuot.

Je baby deze naam geven heeft echter een tweede oorsprong. Enerzijds wordt aangenomen dat het Hebreeuws is, maar anderzijds heeft het een Japanse oorsprong, waarvan de betekenis hetzelfde is. Voor Aziaten is deze naam unisex en betekent ‘recht’ en ‘mooi’.’

De naam begon in de 20e eeuw vaker gebruikt te worden en werd een eeuw later populairder. Sinds 2010 staat het echter nog steeds in de top 100 van namen die de voorkeur hebben van ouders om hun meisjes te noemen.

Het bereikte zijn piek wat populariteit betreft in 2020 en staat nu op de 52e plaats op de lijst van pakkendste namen in de Verenigde Staten. Ondertussen staat hij in Israël op de 31e plaats, en in Nederland op de 75e. De stijging is vermoedelijk te danken aan de invloed van beroemdheden Naomi Campbell en Naomi Watts.

British model Naomi Campbell.
Het bekende Britse model, Naomi Campbell, is voor veel ouders over de hele wereld een inspiratiebron geweest bij het kiezen van een naam voor hun dochter.

Variaties van de naam

Misschien heb je de naam ook in andere talen gehoord. Hieronder laten we je enkele variaties van deze naam zien:

 • Spaans: Noemí
 • Iers: Náoimí
 • Belgisch: Naomé
 • Haïtiaans: Nahomie
 • Frans: Noemí /Noémie /Noemy
 • Portugees: Noémia
 • Fins: Noomie

Beroemde vrouwen met de naam Naomi

Veel bekende vrouwen hebben deze naam en dankzij hen heeft deze naam zich verspreid naar alle uithoeken van de wereld. Laten we eens kijken wie het zijn!

 • Naomi Campbell: Britse actrice, zakenvrouw en model met een grote carrière op de catwalks van kleding en accessoires. Ze werd door critici uitgeroepen tot supermodel van haar generatie.
 • Naomi Watts: Britse actrice bekend om haar rollen in o.a. de films 21 Grams, King Kong en The Impossible.
 • Naomi Grace: Indo-Britse actrice, model en zangeres.
 • Naomi Biden: zij is de kleindochter van de president van de Verenigde Staten, Joe Biden. Ook haar moeder droeg dezelfde naam.
 • Naomi Osaka: Japanse professionele tennisspeelster.
 • Naomi Novik: Amerikaanse fictieschrijfster.
 • Naomi Judd: was een Amerikaanse countrymuziekzangeres en actrice. Ze overleed in april 2022.
Naomi Osaka, Japanse tennisspeelster, draagt ook deze naam die volgens een historische versie in haar land zou kunnen zijn ontstaan.

Naomi: een mooie en vrolijke vrouw

Wie wordt er niet graag mooi genoemd? Dit is waar deze naam voor staat. In feite worden meisjes die deze naam dragen beschouwd als gezellig, vriendelijk en zeer familiegericht. Bovendien strijden ze voor eenheid en broederschap onder de mensen en streven ze ernaar te bemiddelen in tijden van conflict, terwijl ze geen onrecht dulden.

Nu je de betekenis ervan kent, heb je al een besluit genomen over deze naam voor je baby? Laat het ons weten in de reacties!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Orlando E. (2020). Los nombres propios. Instituto de Investigaciones Filosóficas. Universidad Nacional Autónoma de México. 153-180. Consultado el 20 de abril de 2023. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/143755
 • Enlow J. (2007). Glosario de nombres bíblicos. Vigésima primera edición. Estados Unidos: Editorial Mundo Hispano. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=BZFlUZfafqYC&oi=fnd&pg=PA3&dq=nombres+b%C3%ADblicos&ots=d3DzhHWVcy&sig=V8fLWK8Qu9ypo3PvmJ_qiFpfUX4#v=onepage&q=nombres%20b%C3%ADblicos&f=false
 • Heitzmann M. (1982). Nombres bíblicos en el santoral católico. Primera edición. España: Edicions Universitat de Barcelona. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Zm4QwssSPSgC&oi=fnd&pg=PA5&dq=nombres+b%C3%ADblicos&ots=BgsYbcrGum&sig=q1kxEXUCGww7FDVnry-sBxgFGZA#v=onepage&q=nombres%20b%C3%ADblicos&f=false
 • Social Secutiry EE. UU. Popularidad del nombre Naomí. ssa.gov. Consultado el 20 de abril de 2023. https://www.ssa.gov/cgi-bin/babyname.cgi

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.