De derde levensmaand van je baby: wat een ontwikkeling!

De derde levensmaand van je baby: wat een ontwikkeling!

Laatste update: 10 oktober, 2018

In de derde levensmaand van je baby worden zijn gezichts- en en gehoorvermogen scherper. Daarnaast beginnen zijn bewegingen bewust en opzettelijk te worden, hoewel ze nog steeds niet erg gecoördineerd zijn.

Wat zijn uiterlijk betreft, krijgt hij plooien in zijn armpjes en beentjes en zijn gelaatstrekken beginnen duidelijker gedefinieerd te worden. Je bent gegarandeerd al verliefd geworden op de glimlach van je baby, die hij ongetwijfeld laat zien wanneer de gelegenheid zich maar voordoet.

In dit stadium zien ouders hun baby’s ongelofelijk snel groeien. Hun gemiddelde gewicht is nu ongeveer 6,2 kilogram en hun gemiddelde lengte is ongeveer 60 centimeter.

Je baby zal zeer alert zijn op zijn omgeving, vooral op geluiden en muziek. Het is nu een goed moment om stimuleringsoefeningen te starten, zoals speelgoed geven dat geluidjes maakt of lichtjes heeft als ermee wordt gespeeld. Denk er wel om dat het natuurlijk veilig speelgoed moet zijn.

Laat je kind naar rustige muziek luisteren of tijdens het baden in het water spetteren en spelen.

De derde levensmaand van je baby

Kenmerken van de baby in zijn derde levensmaand

Zoals we eerder hebben gezegd, zullen sommige van zijn zintuigen nu veel verder ontwikkeld zijn. Zo zal zijn gehoor en zijn gezichtsvermogen al veel beter zijn. Dat laatste zal zelfs volledig geoptimaliseerd zijn tegen de zesde maand.

In tegenstelling tot de eerste en tweede maand kan hij nu in de derde levensmaand objecten die hem interesseren, aanwijzen, aanraken en zelfs grijpen.

Andere veranderingen die je kind tijdens deze fase van zijn derde levensmaand zal ondergaan:

  • Hij zal zijn hoofdje op kunnen tillen terwijl hij op zijn buik ligt. Hoewel het niet erg lang zal duren, zul je een geleidelijke verbetering zien, elke keer dat je hem vasthoudt.
  • Hij slaapt langer door. ‘s Nachts zal hij langer doorslapen zonder wakker te worden voor een voeding. Als hij moeite heeft met slapen, kun je een avondroutine instellen die hem zal helpen eraan te wennen ‘s nachts te slapen. Denk bijvoorbeeld aan een badje, de lichten dimmen, een verhaaltje voorlezen of wat met hem babbelen… het kan allemaal helpen.
  • Je baby maakt meer geluidjes dan voorheen, ook al is hij gewoon aan het brabbelen (voorlopig).
  • Mensen en objecten kan hij nu herkennen.
  • Hij wordt veel beweeglijker. Wanneer hij ligt, schopt hij misschien met zijn beentjes. Misschien is hij onrustig en probeert zelfs te gaan staan als je hem op een stevige ondergrond zet. Hij kan natuurlijk nog niet staan maar hij probeert het wel.

Denk eraan: dit zijn indicaties van de ontwikkeling maar ze verschillen van baby tot baby.

In de derde levensmaand is het gezichtsvermogen en het gehoor praktisch volledig ontwikkeld.

Voeden tijdens de derde levensmaand van een baby

Veel moeders merken dat hun baby tijdens de derde maand minder melk drinkt. Hij wordt gemakkelijk afgeleid tijdens het geven van borstvoeding of huilt zelfs terwijl hij eet.

Dit, in combinatie met een nu langzamere gewichtstoename van de baby (wat te verwachten is, volgens de deskundigen) doet moeders denken dat hij niet genoeg eet.

Dit is echter normaal. Ten eerste is de baby steeds efficiënter met drinken, dus hij zal dezelfde hoeveelheid melk binnenkrijgen als voorheen, maar in minder tijd.

Ten tweede is het logisch dat hij sneller is afgeleid. Zijn hersenen en zintuigen ontwikkelen zich nu snel. Dit kan verrassend voor je baby zijn en ertoe leiden dat de eerste beelden of geluiden wazig zijn.

Als de moeder ten slotte voelt dat ze minder melk produceert, kan dat zijn omdat de melkklieren klaar zijn om te produceren op basis van de behoefte. Dit is de reden waarom het lekken van de borsten nu ook zal ophouden.

Toch moet dit alles niet worden geïnterpreteerd alsof de baby geen interesse meer heeft in voedsel. Baby’s eten uit noodzaak, niet uit verplichting. Als hij honger heeft, zal hij echt wel eten.

Terug naar het werk

In veel landen eindigt het zwangerschapsverlof na zestig dagen of acht weken na de bevalling. Dit geeft nogal gemengde gevoelens bij veel moeders.

Enerzijds  is er de voldoening van het hervatten van de normale activiteit en het ‘opnieuw betreden’ van de arbeidsplek en de sociale wereld.

Na een paar maanden gefocust te zijn geweest op de moeilijke taak van een pasgeborene grootbrengen, lijkt het teruggaan naar het werk (waarover we altijd klagen) bijna een vakantie voor nieuwe moeders.

Baby

Natuurlijk kan het tegenovergestelde ook gebeuren. Een tijdje weggaan en dingen in een nieuw perspectief bekijken. Dat kan ons helpen ons leven te heroverwegen en de beste optie voor de toekomst te kiezen.

Aan de andere kant is er de angst om je baby te moeten achterlaten. Je bent aan zijn gezelschap gewend geraakt. Je zult je afvragen of hij je afwezigheid zal opmerken en vooral of hij ermee zal kunnen omgaan.

Wat doe je? Moet je op zoek gaan naar een oppas? Laat je hem bij zijn oma achter? De waarheid is dat er geen magische formule is om deze vraag te beantwoorden.

Denk er over na, praat erover met de mensen om je heen. Probeer het misschien gewoon tijdelijk om te zien hoe je je erbij voelt. De hulp van een professional is in deze gevallen soms een goed idee. Een psychotherapeut kan zeer waardevol advies geven.

Het belangrijkste is om alert te zijn wanneer we dat pad volgen en weten hoe we onze eigen gevoelens, evenals die van de baby, moeten interpreteren.

En tenslotte moet je beslissen wat het beste voor jullie is om voldaan en gelukkig door deze fase heen te gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.