De ademhaling van pasgeboren baby's

Maak jij je weleens zorgen over de ademhaling van je baby? Lees dan dit artikel om meer te weten te komen over de mogelijke oorzaken.
De ademhaling van pasgeboren baby's

Laatste update: 06 november, 2018

De ademhaling van pasgeboren baby’s is een van de dingen waar ouders het meest bezorgd om zijn. Het eerste dat je moet weten, is dat baby’s veel sneller ademen dan volwassenen, en daarbij onregelmatige ademhalingspatronen hebben.

Hoewel onregelmatig ademhalen misschien storend lijkt, is dit geen reden tot paniek. De verschillende frequenties zijn heel normaal en stabiliseren als de kleine groeit.

Als je er zeker van wilt zijn dat de baby goed ademt, moet je voorzichtig zijn en rekening houden met zijn ademhalingsritme. Over het algemeen moet een pasgeboren baby tussen de 40 en 60 keer per minuut ademhalen.

De ademhaling van pasgeboren baby’s

Een pasgeborene ademt sneller dan een volwassene. Dit komt omdat ze niet de longcapaciteit hebben om veel zuurstof vast te houden, dus ze moeten vaker in- en uitademen.

Een volwassene ademt ongeveer 18-20 keer per minuut. Daarentegen ademt een baby tussen 40-60 keer per minuut in en uit.

De ademhaling van pasgeboren baby’s is niet consequent ritmisch, omdat hun ademhaling snel en oppervlakkig is. In sommige gevallen is het langer en trager, gevolgd door kortere.

Daarna kunnen ze een paar seconden pauzeren en helemaal niet ademen. Dit staat bekend als “periodieke ademhaling” en is volkomen normaal bij de meeste gezonde baby’s.

Als je er zeker van wilt zijn dat de baby normaal ademt, raden we je aan de onderstaande tips te volgen:

 • Observeer de borst van de baby voor een week en zoek naar onregelmatigheden in de manier waarop de borst op- en neergaat. Als het patroon verandert, raadpleeg dan een kinderarts.
 • Luister naar de geluiden die de baby maakt tijdens het slapen. We raden je aan om je oor in de buurt van zijn mond of neus te houden om onregelmatigheden in zijn ademhaling te ontdekken.
 • Je kunt ook je wang naast de neus en mond van je baby plaatsen om het vocht en de hitte tijdens het ademen te voelen. Op deze manier kun je merken of er veranderingen plaatsvinden terwijl de baby slaapt.
Ademhaling van pasgeboren baby's

Waarom is de ademhaling van pasgeboren baby’s luidruchtig?

In veel gevallen wordt luidruchtige ademhaling veroorzaakt door het geluid van lucht dat over het opgehoopte speeksel achter in de keel van de baby gaat. In tegenstelling tot volwassenen kunnen baby’s hun keel niet schrapen, hoesten wanneer ze willen, of bewust hun eigen ademhaling regelen.

Daarom raden wij aan om een zoutoplossing als neusdruppels te gebruiken wanneer je denkt dat het nodig is. Deze maken de nasale secreties vloeibaar en helpen om de slijmvliezen die de neusgaten van de baby kunnen verstoppen schoon te maken.

Check voordat je dit doet echter eerst met de kinderarts en zorg ervoor dat er geen medische oorzaak is die luidruchtige ademhaling veroorzaakt.

Dit zijn de dingen die ervoor zorgen dat de ademhaling bij pasgeborenen luidruchtig is:

 • Zijn luchtwegen zijn klein. Dit betekent dat hij niet veel lucht tegelijk kan ademen. Hij moet vaker in- en uitademen dan volwassenen.
 • De pasgeborene heeft een hele kleine neus.
 • Zijn neusje kan worden geblokkeerd door slijm.
 • Baby’s ademen in en uit door de neus.
 • Als de neus verstopt is, maakt dit de ademhaling luidruchtiger.
 • Overtollig speeksel hoopt zich op achter in de keel.
Moeder kust pasgeboren baby

Wanneer moet je naar de dokter?

Bij baby’s kunnen milde symptomen heel snel verergeren. Daarom raden wij aan dat je in de volgende gevallen onmiddellijk medische hulp inroept:

 • Pauzes tijdens het ademen die meer dan 15 seconden duren.
 • Als de baby stopt met ademen en het gebied rond de mond wordt slap, bleek of blauwachtig.
 • De huid van de baby krijgt een blauwe kleur tijdens periodes van normale ademhaling.
 • De baby braakt herhaaldelijk of eet niet goed.
 • Hoge koorts van 38 °C of meer.
 • De baby ademt erg snel.

“Baby’s huilen bij de geboorte omdat het de eerste keer dat ze gescheiden zijn van liefde.”

–Kamand Kojouri–

Tot slot, vergeet niet dat de ademhaling van pasgeboren baby’s misschien gepaard kan gaat met een aantal vreemde geluiden, maar in de meeste gevallen hoef je je er niet al te veel zorgen over te maken.

Alleen de bovengenoemde gevallen hebben speciale aandacht nodig en een dringend bezoek aan een specialist. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Association of Ontario Midwives. Comportamiento normal del recién nacido. 2015. [Disponible en línea].
 • Aguarón G. Mecanismos de adaptación del feto a la vida extrauterina en el nacimineto. Exploración y reanimación del recién nacido. Seminario, 05-10-2011. Complejo Hospitalario de Albacete. [Disponible en línea].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.