5 Sleutels om kinderen te leren nooit op te geven

Om persoonlijke, sociale, of academische doelen te bereiken moeten kinderen leren om nooit op te geven. Hier geven we je een paar tips.
5 Sleutels om kinderen te leren nooit op te geven
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Mensen hebben het natuurlijke instinct om hun dromen na te jagen, zichzelf te overtreffen, doelen te stellen, en te werken om ze te bereiken. Op deze manier lukt het ons om ons persoonlijk te ontwikkelen en te groeien. Maar het pad is niet altijd gemakkelijk. Er kunnen namelijk meerdere hindernissen opduiken waardoor we de handdoek in de ring willen gooien. Daarom moet je je kinderen leren nooit op te geven, zodat ze geluk en hun eigen definitie van succes kunnen bereiken, ondanks de uitdagingen.

Als we willen dat een kind volhardt in welke taak dan ook, of het nu een schoolactiviteit, cognitieve oefening of sport is, moeten we het zelfvertrouwen en zelfrespect (Spaanse link) bijbrengen. In feite kan overbescherming kinderen het gevoel geven dat ze hulpeloos zijn en niet in staat om op eigen kracht doelen te bereiken. Te autoritatieve opvoeding kan kinderen echter bang maken om fouten te maken. Dan willen ze misschien al opgeven voor ze begonnen zijn.

Daarom zijn er verschillende aspecten waaraan kinderen van jongs af aan moeten werken om hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Lees verder om ze te leren kennen.

A family laughing together on the couch.

Vrije wil om nooit op te geven

Vrije wil is het vermogen waarmee iemand kan beslissen wat hij wil en zijn gedrag te veranderen om dat te bereiken. Het hangt nauw samen met motivatie. Het is de belangrijkste motor die ons ertoe aanzet door te gaan ondanks de hobbels op de weg.

Dagelijks doen zich veel situaties voor die wilskracht van kinderen vergen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • vroeg opstaan om naar school te gaan
  • naar hun buitenschoolse activiteit gaan in plaats van te spelen
  • studeren als het moet ook al hebben ze er geen zin in, enz.

Dit zijn momenten waarop ze zich moeten herinneren waarom het de moeite waard is tegen hun onmiddellijke verlangens in te gaan.

Dat wil zeggen, ze moeten erin slagen hun aandacht te richten op de gevolgen op lange termijn. Bijvoorbeeld, naar school gaan en studeren zal hen helpen zich te scholen en in de toekomst een goede baan te hebben. Hun naschoolse activiteit kan hen helpen hun lichaam te trainen, zich gezonder te voelen, en een leuke tijd te hebben met hun klasgenoten.

Inspanning

Zelfs als een kind duidelijk is over het langetermijndoel en de wil heeft het te bereiken, moet het weten dat het bereiken van zijn doel waarschijnlijk inspanning zal vergen. Er zijn veel verschillende soorten inspanning:

  • zich lichamelijk inspannen
  • nieuwe kennis verwerven
  • angsten overwinnen, enz.

In elk geval zullen ze uit hun comfortzone moeten komen. Dat kan eng zijn en maken dat ze willen opgeven. Het is dus belangrijk ze eraan te herinneren dat inspanning hen zal helpen zich te verbeteren en dat ze zich trots zullen voelen dat ze erin geslaagd zijn zichzelf te verbeteren.

Doorzettingsvermogen

We zouden allemaal willen dat we onze doelen snel en met minimale inspanning konden bereiken. Wat kinderen willen is dringender, omdat hun geduld en impulsbeheersing minder ontwikkeld zijn.

Als je je kinderen echter wilt leren om nooit op te geven, moet je ze helpen door te zetten. Om dit te doen kun je ze laten zien hoe ze hun doelen kunnen opsplitsen in kleinere, meer haalbare subtaken en hen belonen voor de vooruitgang die ze maken. Deze erkenning zal hen helpen door te gaan tot ze hun einddoel bereikt hebben.

Leren van fouten

Perfectionisme is een van de eigenschappen die kinderen er toe kunnen brengen vroegtijdig op te geven. Ook denken kinderen die deze eigenschap hebben meestal dat fouten mislukkingen zijn. Dus als ze falen voelen ze zich gefrustreerd, onbekwaam en incompetent. Herinner je kind eraan dat niemand perfect is. Dat we allemaal falen, en dat falen een van de belangrijkste delen van de reis is. Dit zal het voor hen gemakkelijker maken om verder te gaan.

Veerkracht om nooit op te geven

Helaas zullen kinderen, zelfs als ze alles goed doen, niet altijd het resultaat krijgen waarop ze hoopten. Op deze momenten moet je je kinderen leren veerkrachtig te zijn. Dat wil zeggen, je moet ze leren om sterker(Spaanse link)uit die ongunstige omstandigheden tevoorschijn te komen.

Een proefwerk niet halen kan het zetje zijn om betere studievaardigheden te leren. Ook het niet geaccepteerd worden in een groep vrienden kan je helpen beslissen wat voor soort mensen je echt om je heen wilt hebben, Elke hindernis kan belangrijke leerstof opleveren die ons beter maakt.

Je kinderen leren nooit op te geven brengt ze dichter bij geluk

Normaal zien we standvastigheid en doorzettingsvermogen als noodzakelijk om goed te presteren op school. Maar als je je kinderen leert om nooit op te geven, krijgen ze bovendien een waardevolle levensles. Niet alleen zullen ze daardoor meer kans hebben om succesvol te zijn in wat ze ook van plan zijn, maar bovenal zullen ze daardoor vertrouwen krijgen in zichzelf en in hun capaciteiten. Zonder twijfel zullen ze daardoor gelukkiger mensen worden. Wellicht ook interessant voor jou

Leer je kinderen op hun eigen oordeel te vertrouwen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Leer je kinderen op hun eigen oordeel te vertrouwen

Wanneer kinderen het leven alleen onder ogen moeten zien, hebben ze hun eigen criteria nodig en moeten ze op hun eigen oordeel kunnen vertrouwen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.