23 Baskische namen voor meisjes

Eén van de eerste uitdagingen voor ouders voor de geboorte van hun kind is het uitzoeken van een naam. Familietradities en trends hebben veel invloed op deze keuze. Hier zijn een aantal Baskische namen om je te helpen met het uitzoeken van een naam voor je kleintje!
23 Baskische namen voor meisjes
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 26 april, 2019

Het is erg opwindend om erachter te komen dat je een meisje krijgt en over haar naam gaat nadenken. Het kiezen van een naam kan echter een hele uitdaging zijn. Baskische namen voor meisjes zijn erg origineel en hebben prachtige betekenissen.

Tegenwoordig is het kiezen van unieke en originele namen, vooral buitenlandse namen e en trend. Veel mensen vinden bijvoorbeeld Spaanse, Japanse, Italiaanse, Griekse of Arabische namen erg mooi. Als je naar deze trend kijkt, worden Baskische namen ook steeds populairder.

Als je overweegt om een een Baskische naam aan je dochter te geven, zal je nuttige informatie vinden in dit artikel. Je zal ook wat leren over de mooie Baskische cultuur. Daarnaast zijn er vele legendes en mysteries die erbij komen kijken.

De Basken stammen af van de Eskimo’s die vluchtten naar een beter klimaat. Ze waren nomaden en aanbeden dieren en goden. De Baskische taal, Euskera, heeft geen duidelijke afkomst, hoewel het wel gezien wordt als een niet-Indisch-Europese taal.

Deze cultuur heeft een aantal heel mooie namen voor meisjes die ze met trots kunnen dragen. Ze zijn uniek en hebben ook prachtige betekenissen. Als je een niet-traditionele naam wilt, zijn Baskische namen daarom perfect.

Baskische namen voor meisjes

Kijk eens naar de volgende opties. Je zal ze zeker leuk vinden!

 • Ainara: Het betekent “vogel,” maar specifiek “zwaluw” en staat voor de komst van de lente. Deze naam is gebaseerd op christelijke tradities.
 • Alaitz: Deze naam stamt af van de naam Sierra de Navarra. Het kan ook een afleiding zijn van “alai”, wat “vreugde” betekent in Euskera.
Een meisje met een bloem in haar haar
 • Aliza: Dit is één van de Baskische namen die “geluk” en “eerlijk, trouw” betekent. Meisjes met deze naam worden als erg vrolijk gezien.
 • Amaya: Deze naam is afgeleid van het woord “amaia” wat “het begin van het einde” betekent. Amaya betekent “de verlangde dochter”. Dragers van deze naam zijn mensen met zelfvertrouwen die ook graag in het midden van de belangstelling staan.
 • Arantza: Vanwege de toewijding aan de maagd Arantzazu, was er een kapel gebouwd in Ainhoa met de naam Arantza.
 • Domeka: Dit is de Baskische variant van de naam “Dominica”. Het betekent “van de Heer”. Het stamt af van de naam “Domingorena”, wat verwijst naar de uitdrukking “het zondagse huis”.
 • Edurne: Dit is een naam die lijkt op de Spaanse The Lady of the Snows. “Edur” betekent “sneeuw”in westerse Baskische talen.
 • Eider: Deze naam betekent “beeldschoon”. Het is de Baskische variant van de Gaelische naam Eideard. Het verwijst naar een beeldschone, indrukwekkende vrouw die schijnt, overal waar ze heen gaat.
 • Eskarne: Deze naam stamt af van “eskar”. Het betekent “genade, dankbaarheid”.
 • Hegoa: Volgens de Baskische mythologie is Hegoa de dochter van de noordoostelijke wind en de vrouw van de zuidelijke wind, Hegoi.

“Veel mensen vinden Spaanse, Japanse, Italiaanse, Griekse of Arabische namen erg mooi. Als je naar deze trend kijkt, worden Baskische namen ook steeds populairder.”

Meer namen om uit te kiezen

 • Iraide: Dit is de Baskische variant van “Iraida”. Eigenlijk stamt deze naam af van Hera, de Griekse godin van het huwelijk.
 • Itsaso: Deze prachtige naam betekent “de zee en het land”. Deze twee dingen zijn de componenten van het leven. Daarom bewonderen de Basken het.
 • Izar: De naam van de prachtige sterren die schijnen in de nacht. Daarom betekent deze naam “ster”.
 • Itziar: Dit is één van de namen die komt van het proto-Baskisch: gevormd door “iz” (zee), “i” (wat “punt” betekent) en “ar” (wat “bovenop” betekent).
 • Izaskun: Ook afkomstig van het proto-Baskisch, wat “opeising” betekent. Het is ook de Baskische term van de Maagd Maria.
 • Maitane: Deze naam van Euskera-oorsprong betekent “geliefd” of “liefde”. Vrouwen met deze naam worden gezien als sensitief en aanhankelijk.
 • Malen: Deze naam is het verkleinwoord van “Madelyn”. Daarnaast is het ook de Baskische versie van Magdalena. Het betekent mysterieuze vrouw, geheim, dynamisch en liefhebber van natuur en vrijheid.
 • Naroa: Een Baskisch bijvoeglijk naamwoord dat “kalm” of “een kalm persoon” betekent. Deze persoon wordt daarom beschouwd als een perfectionist en krachtig.
 • Nerea: Deze naam is afkomstig van “nao” (zwemmen), en betekent “degene die de zee beveelt”. Het is een mythologische naam. Het is ook de naam van Nereus, de God van de Griekse Zee.
 • Nekane: Dit is de Baskische vorm van Dolores. Het is afkomstig van het woord “neké”, dat “leed” en “pijn” betekent. In feite is het één van de meest voorkomende Baskische namen.
Een meisje op het strand
 • Zohardi: Deze naam betekent “heldere lucht”. Vrouwen met deze naam zijn kalm. Ze praten op een rustige toon waardoor iedereen naar hun luistert.
 • Zorione: Afkomstig van het woord “zorion” wat “geluk” betekent.
 • Zuri: Een vrouwelijke naam dat “wit” betekent. Meisjes met deze naam zijn vaak onafhankelijk, zelfvoorzienend, transparant, oprecht en trouw.

Samengevat

We kunnen concluderen dat Baskische namen voor meisjes een goede optie zijn wanneer je een naam voor je dochter zoekt. Hun speciale uitspraak, spelling en prachtige betekenissen maken ze namelijk een goede keuze. Daarnaast zijn ze zowel origineel als mooi.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.