Met een kind aan je zijde is het leven mooier

Denk jij ook nog wel eens aan die tijd dat je kon doen wat je wilde, wanneer je wilde en met wie, of vindt jij het leven met een kind aan je zijde veel mooier?
Met een kind aan je zijde is het leven mooier
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 november, 2018

Het leven is een mix van vele vormen en kleuren, maar die waar ouders het meest van genieten zijn die weerspiegeld worden in het ondeugende gezicht van hun kind, de muziek in hun glimlach, de krullen van hun haar en hun gelach dat ons vult met blijdschap en hoop. Het leven is immers mooier met een kind aan je zijde.

José Saramago zei dat een kind ons een spoedcursus geeft in hoe we van iemand moeten houden, meer dan we van onszelf houden.

Hij legde ook uit dat er maar weinig dingen zijn die zo veel moed vergen als een ouder worden. Iedere dag moeten we afwegen of we het juiste doen. Of we in een of ander opzicht iets fout doen dat dit waardevolle en liefdevolle wezen kan schaden.

Het is alsof liefde en angst altijd twee kanten van dezelfde medaille zijn geweest. Hoop en twijfel gaan steeds hand in hand en dit ervaren we het meest wanneer een kind opgroeit. We moeten hierin echter wel duidelijk zijn; dit is een gezonde angst.

We mogen niet vergeten dat angst genetisch ingebed is in onze hersenen voor een zeer specifieke reden: om beter te overleven, om te anticiperen op risico’s en zo ons welzijn en dat van onze dierbaren te waarborgen.

Je zorgen maken is normaal als je weet wat het mooiste in jouw wereld is. Wij van Je bent mama nodigen je uit om even na te denken over deze schat waar je hele dagelijkse leven om draait.

Jij bent mijn heden, je geeft meer betekenis aan mijn leven

Jij bent mijn heden en je geeft meer betekenis aan mijn leven

Tegenwoordig is het erg populair om blogs te lezen van beroemde personen (actrices, zangeressen, journalisten…) waarin ze het hebben over het moederschap, hun dagelijkse avonturen en hun unieke tips.

Er is geen tekort aan artikels, zonder een blad voor de mond te nemen, die vertellen over hoe moeilijk deze fase is.

Hoeveel ze de dagen missen toen ze nog vrij waren van verantwoordelijkheden, vrij om te doen wat ze wilden.  De dagen toen ze nog zoveel sliepen als ze wilden. Op het laatste nippertje plannen maken zonder met iemand of iets rekening te moeten houden.

Wanneer we nadenken over deze opmerkingen, merken we dat er altijd mensen zijn die een lijn trekken tussen het verleden en het heden. De fase met ‘de maten’ en deze nieuwe fase ‘met een kind aan je zijde’. We kunnen op dezelfde wijze ook een lijn trekken voor toen we nog vrijgezel waren en de dagen waarin we in een vaste relatie zitten.

Je leert meer met een kind aan je zijde

Het gaat er niet om welke fase beter of slechter is, maar eerder wat ieder moment in ons leven ons heeft geleerd.

We moeten begrijpen dat het leven een reeks momenten is waarvan we moeten leren. Zo kunnen we verder groeien en volwassen worden. We halen voordeel uit alles wat we op onze weg tegenkomen om het iedere dag beter te doen.

Tegelijkertijd begrijpen we dat een kind een sleutelmoment vormt in onze levenscyclus. Het is een moment waarop iedere man en vrouw moet herstarten, zich opnieuw moet evalueren en zichzelf verbeteren om uit te blinken en het beste in zichzelf naar boven te halen, namelijk hun meest nobele, verantwoordelijke en eerbare zelf.

Verre van het kijken naar het verleden en het missen van de vrijheid van gisteren, zullen volwassen mensen zich geheel concentreren op het heden. Het ‘hier-en-nu’ waar ieder woord, iedere knuffel en iedere handeling van vitaal belang is.

Het leven zal altijd mooi zijn met een kind aan je zijde

Het leven zal altijd mooi zijn met een kind aan je zijde

Jouw kind zou het lang begeerde geschenk van je leven kunnen zijn. Je kleintje kan misschien onverwachts komen wanneer je het niet gepland hebt of op het moeilijkste moment.

Toch zijn die onzekerheden vervaagd en opgelost in de wateren van gisteren. Er is je namelijk het beste overkomen op het mooie eiland van je heden. Je bent nog nooit zo gelukkig geweest, met een kind aan je zijde.

Kinderen komen op verschillende manieren in onze armen terecht. Soms vergezeld door de beste partner in de wereld, maar soms moet je dit avontuur alleen tegemoet gaan. Je beseft echter dat, op een of andere manier, het leven een andere kleur heeft gekregen. Alles is intenser, lawaaieriger, plezieriger en soms ook chaotischer…

Alles is tegelijkertijd ook vergankelijk. De tijd vliegt en je kind groeit elke seconde. Dit vult je soms met nieuwe angsten en bezorgdheden…

Laten we de woorden van José Saramago nog eens herinneren:

“Er komt een dag waarop we onze kinderen verliezen… maar werkelijk verliezen? Hoe? Nee, onze kinderen zijn niet van ons. Ze worden slechts aan ons uitgeleend. Het meest waardevolle en prachtige geschenk. Ze zijn slechts van ons wanneer ze nog niet voor zichzelf kunnen zorgen. Ze behoren nadien tot het leven, hun bestemming en hun eigen gezin. Moge het leven onze kinderen zegenen, want het leven heeft ons al gezegend met hen.”

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.