Wat je moet weten over aambeien tijdens de bevalling
In dit artikel zullen we de oorzaken van aambeien tijdens de bevalling uitleggen en de maatregelen die je kunt treffen om de pijn die ze kunnen veroorzaken te verlichten.
Aambeien zijn het resultaat van een ontsteking van de aderen in het rectum of anale kanaal. Ze zijn een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap, hoewel ze zich ook kunnen ontwikkelen terwijl de vrouw tijdens de bevalling perst.
Tijdens de zwangerschap zijn de aderen onder de baarmoeder onderhevig aan mogelijke zwelling of verwijding. De intense druk van de baarmoeder op de aderen in het anale gebied veroorzaakt daardoor vaak aambeien.
Naast dat ze tijdens de zwangerschap of de bevalling kunnen verschijnen, kunnen aambeien ook het gevolg zijn van postpartum obstipatie, wanneer het lichaam de extra vloeistoffen verwijdert die nodig zijn tijdens de zwangerschap en wanneer het lichaam begint met de productie van moedermelk.
Waarom verschijnen er aambeien?
Aambeien kunnen verschijnen als gevolg van de bevalling en verhoogde druk op de anus. Er zijn echter nog andere oorzaken voor deze aandoening. In feite zijn de fysieke veranderingen die vrouwen tijdens de zwangerschap ervaren meestal dezelfde die aambeien veroorzaken.
Tijdens deze periode begint de baarmoeder binnen de zwangere vrouw te groeien naarmate de baby ook in omvang toeneemt. Dit proces leidt tot een afname van de bloedstroom. Deze veranderingen kunnen het verschijnen van aambeien veroorzaken als gevolg van de toename van de bloeddruk in het onderlichaam.
Aambeien kunnen zich inwendig of uitwendig vormen. Als ze zich in het rectum vormen, dan worden ze inwendige aambeien genoemd. Wanneer ze zich buiten de anus ontwikkelen, dan staan ze bekend als uitwendige aambeien.
Bovendien is een bloeding een significant symptoom van inwendige aambeien, die optreden wanneer de aderen verwijden naar het punt van uitgang via de anus voordat ze terugkeren naar het rectum.
Met betrekking tot uitwendige aambeien verschijnen ze meestal op de huid in de buurt van de anale opening. Meestal vervagen ze na twee weken.
De meeste zwangere vrouwen nemen ijzersupplementen om gezond te blijven. Het consumeren van dit mineraal in grote hoeveelheden kan echter leiden tot obstipatie. Dit is een belangrijke factor bij het ontstaan van aambeien.
Hoe aambeien tijdens de bevalling te voorkomen
Aambeien worden veroorzaakt door het persen tijdens de bevalling, hoewel ze ook kunnen voortvloeien uit de obstipatie die optreedt na de bevalling. Hier zijn een paar tips om ze te voorkomen.
1. Om aambeien tijdens de bevalling te voorkomen moet je goed gehydrateerd blijven
Allereerst moet je veel water drinken om tijdens de zwangerschap goed gehydrateerd te blijven. In feite zou je 1,5 tot 2 liter water per dag moeten drinken. Dit helpt meestal om de ontlasting te verzachten en de stoelgang te vergemakkelijken.
2. Handhaaf een vezelrijk dieet
Een dieet dat vezels bevat, is de beste natuurlijke remedie voor obstipatie gerelateerde aandoeningen. Dit komt omdat het grote porties fruit, groenten en granen bevat. Sinaasappels zijn bijvoorbeeld een groot natuurlijk laxeermiddel om obstipatie tegen te gaan.
In feite zijn de fysieke veranderingen die vrouwen tijdens de zwangerschap ervaren meestal dezelfde die aambeien veroorzaken.
3. Probeer negatieve emoties onder controle te houden
Het is belangrijk om emotionele stress onder controle te houden en onnodige angsten te elimineren die je vaak voordat je gaat bevallen voelt.
Stress heeft de mogelijkheid om de bloeddruk te verhogen, waardoor de aderen van de anale holte vergroot worden. Het resultaat: die vervelende aambeien.
4. Krijg regelmatig lichaamsbeweging
Tot slot is het belangrijk om in gedachten te houden dat het niet gemakkelijk zal zijn om tijdens de zwangerschap regelmatig lichaamsbeweging te krijgen. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat je voor een lange tijd gaat zitten.
Lopen helpt de bloeddruk te verlagen terwijl de bloedstroom in het lichaam wordt bevorderd, dus is het nuttig voor de bestrijding van aambeien.
Na de bevalling bestaat de genezing van een gesprongen aambei uit een lokale behandeling om de ontsteking met een zetpil, crème of lokale corticosteroïden te verminderen. Het is van essentieel belang om je spijsverteringsprocessen weer op gang te krijgen.
Tot slot, beschouw aambeien als een teken dat je voor je gezondheid als toekomstige moeder moet zorgen. Besteed meer aandacht aan dieet, hydratatie en lichaamsbeweging, terwijl je emotionele stress en angst vermijdt.
Op deze manier kun je aambeien helpen voorkomen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- AMARILLO, H. R., & AMARILLO, H. A. (2009). Hemorroides y sus complicaciones. Cirugía digestiva. In. Buenos Aires, 1-17. http://www.sacd.org.ar/tsetentaycinco.pdf
- HEQUERA, J.A.; DEZANZO, V. (1997). Enfermedades Quirúrgicas de la Región Anal. Ed. Akadia. Buenos Aires. 105-107.
- Laurrieta-Saiz, I., Alonso-Salcines, A., Alconero-Camarero, A. R., Urquiza, M. T. G., Terán-Muñoz, O., & López-Mirones, M. (2015). Plan de cuidados estandarizado durante el puerperio inmediato del parto normal. Nuberos Científica, 2(15).
- Vila, J. V., & Armengol, J. G. (2012). GUÍA DE PRÁCTICA CLÍNICA: HEMORROIDES. Guía de Cirugía Colorrectal de la AEC, 64-74. http://ucpvalencia.es/wp-content/uploads/2015/10/Gu%C3%ADa-de-cuidados-Hemorroides.pdf
- WHITEHEAD, W. (1882). The surgical treatment of hemorrhoids. Br. Med. J. 1: 148-150.