Waarom moet je tijdens de zwangerschap met je baby praten?

Praten met je baby in de baarmoeder helpt bij het vormen van een stevige band. Het zal je baby zijn hele leven bijstaan.
Waarom moet je tijdens de zwangerschap met je baby praten?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 19 juni, 2019

Veel vrouwen denken misschien dat het niet zo belangrijk is om tijdens de zwangerschap met je baby te praten, vooral omdat de foetus misschien niets hoort. De waarheid is echter dat het ongelooflijk goed en belangrijk is voor baby’s om de stemmen van hun familie te horen terwijl ze in de baarmoeder zitten.

Door tijdens de zwangerschap met je baby te praten, help je zijn neuronale en emotionele ontwikkeling. Bovendien is het een belangrijke manier om een nieuwe band met hem aan te gaan. Deze activiteit kan heel spannend zijn, omdat baby’s vaak kunnen reageren op bepaalde stemmen door te bewegen.

Het gehoor is het eerste zintuig dat zich bij baby’s ontwikkelt. In de 24e week kunnen baby’s horen. De stem van de moeder beweegt zich in vibraties die door haar botten gaan. Dan kan de baby ze voelen terwijl hij in de baarmoeder zit.

Waarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap met je baby te praten?

Het is belangrijk voor baby’s om de stem van hun moeder te horen, omdat het hun verlangen om te luisteren zal aansporen. Ze zullen ook gaan bewegen of spelen met hun lichaam, draaien en hun knieën buigen. Bovendien kunnen ze schoppen of springen op het ritme van de stem van hun moeder.

Het geluid van de stem van hun moeder kan de stress en angst van baby’s wegnemen. Dit geldt vooral in de laatste stadia van de zwangerschap.

Vanaf de 36e week van de zwangerschap kunnen baby’s onderscheid maken tussen de stem van hun moeder en andere geluiden. Ze zijn ook gevoeliger voor harde geluiden. Bijvoorbeeld een deur die dichtslaat, muziek en geluiden buiten de baarmoeder.

De stem van de vader heeft niet zo’n hoge frequentie omdat het een externe prikkel is. Het is echter nog steeds belangrijk dat baby’s de stem van hun vader horen.

Baby’s in de baarmoeder zijn meestal actiever en ontvankelijker voor stimulatie tijdens de nacht. Door ‘s nachts tegen hem te praten, kan de baby zich comfortabeler en geliefd voelen. Door de stemmen van hun ouders één voor één te horen, leren baby’s ze te onderscheiden.

Vader praat met ongeboren baby

Wat moet je tegen je baby zeggen tijdens de zwangerschap

Terwijl moeders met hun baby’s praten, is het belangrijk om hun buik te strelen om een ​​gevoel van warmte te geven. Veel vrouwen weten eerst niet wat ze moeten zeggen.

Om te beginnen zou je kunnen praten over wat je die dag hebt gedaan of wat je hebt gekocht. Bovendien zou je je baby de kleur van zijn kamer kunnen vertellen of hoe je je voelt tijdens de zwangerschap.

Je kunt ook liedjes zingen of verhalen vertellen, waarbij de nadruk ligt op onomatopeeën. Het is ook een goed idee om deze activiteit met de vader te delen. Op die manier kan de foetus de emotionele connectie voelen tussen mama en papa.

Aan de andere kant is luisteren naar muziek ook een goede optie. In dat geval moet je de juiste melodieën kiezen voor je baby. We raden aan om dit na de vijfde maand te starten wanneer de oren van baby’s goed ontwikkeld zijn.

De stem van de moeder beweegt zich in vibraties die door haar botten gaan. Dan kan de baby het voelen terwijl hij in de baarmoeder zit.

Voordelen van tijdens de zwangerschap met je baby te praten

Communicatie

Dialoog versterkt de relatie tussen ouders en hun baby tijdens de zwangerschap. Hierdoor reageren baby’s op alles buiten de baarmoeder, zowel goed als slecht.

Gevoel van welzijn

Tijdens de zwangerschap met je baby praten helpt om hem rustig te houden. Bovendien kunnen ouders zodra de baby in de wereld is, hem geruststellen als hij bijvoorbeeld niet kan slapen. Alleen al door te luisteren naar de geluiden van hun stemmen zal hij kalmeren.

Vaardigheden ontwikkelen

Praten met baby’s voordat ze worden geboren, zal hun taalvaardigheden stimuleren. Bovendien stimuleert het de ontwikkeling van gehoor op jonge leeftijd. Dit helpt taal- of verwerkingsstoornissen te voorkomen.

Zwangere vrouw met een paar babyschoentjes

Baby’s vinden het geweldig!

Baby’s houden ervan de stem van hun moeder te horen. Het helpt hun emotionele en neuro-ontwikkeling. Bovendien zorgt het ervoor dat ze in de baarmoeder gaan trappelen, springen en bewegen.

Praten met je baby tijdens de zwangerschap is het begin van een goede band tussen jou en je kind. Het gevoel dat hij in je buik beweegt als hij je stem hoort, is een van de beste ervaringen die je kunt hebben.

Spreek liefdevol tegen je baby om zijn of haar goede ontwikkeling te verzekeren. Veel vaardigheden beginnen zich te vormen terwijl je baby nog in je buik zit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.