Waarom krijg ik alleen maar meisjes?

Veel vaders en moeders vragen zich af waarom het lijkt alsof ze alleen maar dochters krijgen, omdat de meerderheid van hun gezin uit meisjes bestaat. Hoewel er geen duidelijk antwoord is, zijn er wel verschillende redenen waarom deskundigen hierover nog steeds aan het debatteren zijn. Lees dit artikel om meer te weten te komen.
Waarom krijg ik alleen maar meisjes?

Laatste update: 21 augustus, 2019

Kom er in dit artikel achter waarom het lijkt alsof sommige koppels alleen maar meisjes kunnen krijgen.

Eén van de dingen die het meest opwindend is wanneer je zwanger bent is er achter komen of het een jongetje of een meisje is. Veel ouders hebben een voorkeur en maken zelfs al plannen voor de activiteiten die ze met hun dochter of zoon gaan doen.

Wat bepaalt het geslacht van een baby?

Chromosoom 23

De bepalende factor van het geslacht van de baby is het chromosoom in het sperma dat de eicel van de moeder bevrucht. Het is belangrijk om te weten dat alle cellen in ons lichaam bestaan uit 46 chromosomen.

Deze chromosomen zijn verdeeld in paren (23 paren) en elk paar bevat één chromosoom van de moeder en één van de vader.

Een meisje met een knuffelbeer

XX chromosomen behoren tot het vrouwelijk geslacht en XY chromosomen tot het mannelijk geslacht.

Chromosoom nummer 23 bevat de informatie die het geslacht van de baby zal bepalen. Elk geslachtscel (eicel of sperma) draagt de helft van het chromosoom (23).

Chromosoom 23 in de eicel van de moeder is altijd X. Daarentegen kan chromosoom 23 in het sperma van de vader zowel X als Y zijn.

Als het sperma dat de eicel bevrucht X is, zal de baby een meisje zijn. Als het sperma een Y-chromosoom bevat, zal het een jongetje worden.

Ik krijg alleen maar meisjes, heeft het te maken met het sperma?

Nu kan je misschien denken dat je alleen maar meisjes krijgt omdat je alleen X-chromosomen hebt. Er wordt hier echter nog over gedebatteerd door deskundigen.

Sommigen zeggen dat het geslacht van een baby volledig gebaseerd is op kans. Anderen zeggen echter dat het te maken heeft met de conditie van het sperma.

Er zijn daarnaast nog een aantal dingen die de overheersing van het vrouwelijk geslacht kunnen verklaren:

Karakteristieken van het sperma als je alleen maar meisjes krijgt

Het wordt geloofd dat er verschillen zijn tussen sperma op het gebied van snelheid, weerstand en kracht.

Sperma met X-chromosomen zijn bijvoorbeeld sterker en hebben meer weerstand, maar zijn wel langzamer. Daarentegen is sperma met Y-chromosomen sneller, maar zwakker en kleiner.

Daarom is er een grotere kans dat het bevruchtende sperma een X-chromosoom bevat wanneer een koppel seks heeft voor de ovulatie, vanwege de weerstand.

Wanneer het koppel echter seks heeft tijdens de ovulatie, is er een hogere kans op een jongetje, vanwege de snelheid van de sperma die een Y-chromosoom draagt.

Het bestaan van eenodelijk syndroom voor het mannelijk geslacht

Sommige gezinnen geloven nog dat er een aandoening is die de genen van een specifiek geslacht dood – vooral het mannelijk geslacht. Daarom is de kans op overleving van dit geslacht erg klein, ook al zijn ze misschien wel verwekt.

Afwijkingen van het sperma

Nog een verklaring voor de overheersing van het vrouwelijk geslacht is een vreemde aandoening waarbij het sperma Y-chromosomen vernietigt. Er wordt echter nog steeds onderzoek gedaan naar deze aandoening, dus kan het niet gezien worden als een wetenschappelijk feit.

Een lachende baby

De voordelen van het hebben van alleen maar meisjes

Alle ouders zullen, ondanks het geslacht van hun kind, van hun kinderen houden en met veel liefde voor ze zorgen. Het hebben van meerdere dochters heeft echter verschillende voordelen, zoals bijvoorbeeld:

  • Voor moeders: Je zal een vriendin hebben die hoogstwaarschijnlijk dezelfde interesses heeft, zoals op gebied van kleding of reizen. Dit zorgt ervoor dat je veel leuke activiteiten met je dochter kan doen. Leer haar vanaf jonge leeftijd al om sterk en intelligent te zijn.
  • Voor vaders: Je zal een nieuwe rol leren om aan de behoeftes van je kleine meid te kunnen voldoen. Dit zal je zorgzamer maken en ervoor zorgen dat je meer begrip hebt. Daarnaast wordt jij de beschermer van je dochters, waardoor je hun succes en geluk garandeert.

De X- en Y-chromosomen, die aanwezig zijn in het sperma van een man, zijn dus verantwoordelijk voor het geslacht van een baby. Een overheersing van een bepaald geslacht kan komen door:

  • kans
  • de gezondheid van het sperma
  • aandoeningen
  • afwijkingen van het sperma

In elk geval is het zeker dat ouders zijn van alleen maar dochters betekent dat je mooie ervaringen zult hebben en je uitdagingen met veel liefde aan kan gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rey R., Copelli S. (s.f.). Capítulo 10: Diferenciación Sexual Embriofetal. Access Medicina. Recuperado de: https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1508&sectionid=102965192
  • Jeyendran R. S., Graham J., Tharma S., Ivanovic M., Levrant S., Ozornek H. M., Fiddler M. B. (2021). Individual variation of the percentage of Y-chromosome bearing sperm content in human ejaculates. Syst Biol Reprod Med, 67(5), 395-398. Recuperado de: 10.1080/19396368.2021.1942589
  • Saidur R., Myung P. (2020). New Biological Insights on X and Y Chromosome-Bearing Spermatozoa. Front Cell Dev Biol, 7, 388. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32039204/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.