7 veranderingen die je ervaart wanneer je vader wordt

Vaders, geniet van deze nieuwe fase in je leven, de liefde van je kind is het mooiste wat er is!
7 veranderingen die je ervaart wanneer je vader wordt
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Voor vrouwen geldt dat het moederschap een enorme verscheidenheid aan veranderingen met zich meebrengt – hun figuur, hormonen, manier van leven, etc. Echter zijn vrouwen niet de enigen die veranderingen ervaren. Mannen, jullie gaan ook door een groot aantal veranderingen wanneer je vader wordt.

Vaders, laat de komst van dit nieuwe leven jullie niet verrassen. Ook jullie zullen je moeten voorbereiden op een aantal van de volgende realiteiten.

Wat zijn de grootste veranderingen die optreden wanneer je vader wordt?

1. Je zult minder tijd hebben om aan de activiteiten te wijden waar je voorheen zoveel plezier aan beleefde

Je bent er misschien aan gewend om voetbal te kijken met je vrienden, of uren tijd te spenderen voor de televisie. Met een pasgeborene in huis zul je echter iets vindingrijker moeten zijn om daar tijd voor te vinden.

Uiteraard heb je ook tijd voor jezelf nodig. Maar de zorg en aandacht die je kinderen nodig hebben zullen het lastiger voor je maken om die ruimte te vinden.

Wat zijn de grootste veranderingen die optreden wanneer je vader wordt

2. Je zult meer verantwoordelijkheden hebben

Vaderschap is een van de beste ervaringen die een man kan hebben. Maar het genoegen van het vaderschap brengt ook hun deel van extra verantwoordelijkheden met zich mee. Je nieuwe routine als een vader omvat onder andere het verzorgen van zieken, voeden, luiers verschonen, klusjes doen, enz.

Je zult je tijd moeten organiseren om al deze taken op de best mogelijk manier op je te nemen.

3. Je zult je bekwaamheden op de proef stellen

Een vader zijn betekent veel dingen doen die je voorheen nog nooit hebt gedaan. Je kind zal namelijk je topprioriteit zijn. In ruil daarvoor zul je bekwaamheden ontwikkelen waarvan je nooit had gedacht dat je ertoe in staat zou zijn.

Sommige dingen die je zult moeten leren zijn onder andere: het oppakken van je baby, hem voeden, kalmeren en hem aan het lachen maken.

4. De manier waarop je je geld beheert zal moeten veranderen

Een van de veranderingen die zich voordoet wanneer je een vader wordt, draait om je financiën. Je nieuwe huishoudbudget zal uit medische rekeningen, babykleding, luiers and misschien zelfs speciale voeding bestaan. Je zal misschien ook willen beginnen met het opzij zetten van fondsen voor de scholing van je kind in de toekomst.

Het in orde houden van je financiën is een belangrijke manier om je carrière als vader te beginnen.

5. Je zult je baby niet willen achterlaten gedurende de dag

Na een lange week op je werk, zul je enorm verlangen om tijd te spenderen met je kinderen. Onthoud dat zowel de moeder als vader ook tijd moeten spenderen met vrienden en familie. Anders is het gemakkelijk om een gevangene in je eigen huis te worden.

Een van de grootste veranderingen die optreden wanneer je vader wordt is dat je sociale kringen zullen veranderen

6. Je sociale kring kan enkele wijzigingen ondergaan

Vanaf het moment dat je vader wordt, zul je beginnen met het spenderen van meer tijd met andere koppels die door hetzelfde proces gaan.

Het in stand houden van relaties met alleenstaande vrienden of vrienden zonder kinderen zal lastiger worden. De plaatsen die je bezoekt en de dingen die je doet zullen nu namelijk om je kinderen draaien.

7. Je zult de vrouwelijke kant van jezelf ontdekken die je nooit dacht te hebben

Je meer sensitieve kant zal opbloeien wanneer je vader wordt. Wanneer je jezelf ziet in je baby, zul je een liefde en tederheid voelen zoals nooit tevoren. Het is een sensatie waarvan je nooit wist dat deze bestond. De activiteiten die je eerst beschouwde als ‘te vrouwelijk’ zijn nu geen probleem meer voor je. Je zult alles doen voor je kind.

Aanbevelingen voor nieuwe vaders en vaders in spe

  • Tijd is het beste cadeau dat je je kind kunt geven. Maak gebruik van elk moment dat je hebt om te delen met je kinderen. Het zien opgroeien van je kleintjes is een voorrecht dat je jezelf niet mag ontnemen.
  • Wees tolerant. Onthoud dat het je rol is om je kinderen alles te leren wat ze moeten weten. Soms zul je voelen dat je op het punt staat om je geduld te verliezen. Kijk gewoon naar hun kleine gezichtjes – vol tederheid – en adem eens diep in en uit.
  • Praat met ze en speel met ze. Jouw bewegingen en gebaren zullen je kind zijn beste vriend zijn tijdens zijn eerste levensjaar. Je kind zal gemakkelijker leren door beweging.
  • Besteed aandacht aan de gevoelens van je kinderen. Elke keer als je kind zich uit, doen ze dit met de verwachting op jouw reactie. Als volwassenen haten we het om tegen een muur te praten. Op dezelfde manier hebben je kinderen het nodig om te weten dat ze gezien en gehoord worden.
  • Liefde en discipline: de perfecte combinatie. Het onderwijzen van je kinderen is de sleutel tot hun vorming als mensen. Geef hen al je affectie, maar leer ze ook de correcte manier om zich te gedragen.

Wanneer je vader wordt zul je je de gelukkigste man ter wereld voelen

Je denkt nu misschien dat deze veranderingen wat extreem lijken. Maar als je eenmaal de liefde van je kind hebt, zul je alle beloning krijgen die je nodig hebt voor zoveel opofferingen. Je zult je de gelukkigste man ter wereld voelen, elke keer als je kind je een knuffel of een kus geeft.

Geniet van deze nieuwe tijd in je leven. Wees blij om deze nieuwe versie van jezelf te ontvangen. Verwelkom je nieuwe vaderlijke zelf met open armen. Je bent een papa!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.