Waarom krijg ik alleen maar jongens?

Als je je afvraagt waarom je altijd alleen maar jongens krijgt, ben je niet de enige. Leer in dit artikel de mogelijke redenen voor deze situatie en geniet van de komst van het nieuwste lid van het gezin.
Waarom krijg ik alleen maar jongens?
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 24 augustus, 2019

Als je je afvraagt waarom je altijd alleen maar jongens krijgt, zullen we je vandaag helpen door wat factoren te noemen die deze overheersing van het mannelijk geslacht kunnen verklaren.

Wat bepaalt het geslacht van een baby?

Het geslacht van een baby wordt bepaald door het sperma tijdens de bevruchting. De genetische informatie in het sperma bevat XY-lichaamscellen, terwijl de eicel van de vrouw XX-lichaamscellen bevat.

Wanneer deze samenkomen, zorgt de vrouw voor een X-chromosoom en de man voor zowel een X- als een Y-chromosoom. Als het een X-chromosoom is, zal de baby een meisje zijn en als het een Y-chromosoom is een jongen.

X en Y chromosomen

Daarom is het geslacht van je baby volledig gebaseerd op het sperma, met een 50% kans op elk geslacht.

Waarom heb ik altijd alleen maar jongens? Is het mogelijk dat het mannelijk geslacht heersend is?

Je bent niet het enige gezin waarbij de kans op jongens hoger is. Het komt steeds vaker voor dat gezinnen steeds baby’s van hetzelfde geslacht krijgen.

De wetenschappelijke gemeenschap beweert dat dit waarschijnlijk gewoon toeval is en het niet door een genetische voorkeur komt.

Maar, gebaseerd op ervaring en specifieke gevallen, kan een overheersing van het mannelijk geslacht te maken hebben met het volgende.

Beschadigd sperma

Beschadigingen van sperma dat het X-chromosoom draagt dat zou zorgen voor een meisje kunnen te maken hebben met een genetisch syndroom. Dit betekent dat de embryo’s die voortkomen uit dit sperma te zwak zijn en het niet overleven.

Hoewel deze aandoening vaker voorkomt bij sperma dat Y-chromosomen draagt, kan het ook voorkomen bij sperma dat X-chromosomen bevat.

De X-chromosomen worden dus direct beschadigd omdat zij degene zijn die de vrouwelijke embryo’s creëren, en andersom.

In andere woorden, het kan zijn dat het sperma onbekwaam is om het soort cel aan te maken dat nodig is voor een meisje.

Fysieke bijzonderheden

Sommige factoren zoals de fysieke karakteristieken van sperma, de binnenkant van de vagina en de vruchtbaarheidscyclus van de vrouw kunnen invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Sommigen geloven dat het mannelijke sperma zwakker, maar sneller is, wat kan zorgen voor een snelle bevruchting.

Hoewel sommige beweren dat ze hierdoor het geslacht van hun toekomstige baby met 70% zekerheid kunnen weten, is dit niet helemaal waar.

Er is geen wetenschappelijk bewijsmateriaal dat bewijst dat bepaald voedsel, bepaalde seksposities, of bepaalde dagen in het menstruatiecyclus invloed hebben op het geslacht van de baby.

Kunnen sommige externe technieken het geslacht van een baby bepalen?

Ja, dat kan. In sommige landen zijn er wetten die bepaalde typen van geassisteerde vruchtbaarheidsbehandelingen toestaan. Deze behandelingen staan ouders toe om de transmissie van een genetische ziekte te voorkomen.

Er zijn twee verschillende technieken:

  • Selectie van sperma. Deze techniek staat deskundigen toe om te kiezen welk sperma ze gebruiken om de eicel te bevruchten. Zo kunnen ze dus ook het geslacht van de bevruchte eicel kiezen. Daardoor kunnen ze genetische ziekten voorkomen die bij een bepaald geslacht voorkomt.
  • Pre-implantatie analyse. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van in-vitrofertilisatie. Hierbij kan het geslacht van de embryo gekozen worden en wordt er gezorgd dat deze geen genetische ziekte heeft. Dokters zullen deze embryo’s vervolgens in de baarmoeder implanteren.

Deze technieken hebben veel ouders geholpen om niet alleen bepaalde genetische aandoeningen te voorkomen, maar ook om het geslacht van hun baby te bepalen. Deze technieken zijn echter niet in elk land toegestaan.

Een jongen of een meisje

De voordelen van het hebben van alleen maar jongens

Wanneer het tijd is om te bevallen, is het belangrijkste dat je kleintje gezond is.

Hoewel het geslacht afhankelijk is van het sperma, kunnen we concluderen dat er nog andere mogelijke factoren zijn die ervoor zorgen dat koppels alleen maar jongens krijgen. Naar deze factoren wordt echter nog onderzoek gedaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.