Toekomstige moeders huilen om verschillende redenen

Ben jij zwanger en huil je om de gekste dingen? Maak je geen zorgen, dit is echt heel normaal.
Toekomstige moeders huilen om verschillende redenen
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 26 december, 2018

Ben je zwanger en kun je op elk moment huilen? Maak je geen zorgen. Toekomstige moeders huilen om verschillende redenen en kunnen soms wel op elk moment in tranen uitbarsten. Dat is normaal en komt heel vaak voor.

Zwangerschap heeft altijd een bepaalde impact op vrouwen en veroorzaakt verschillende fysieke veranderingen. Maar het kan ook hun persoonlijkheid beïnvloeden. 

Door hormonale veranderingen, veroorzaakt door de zwangerschap, hebben veel vrouwen namelijk last van plotselinge stemmingswisselingen. Toekomstige moeders huilen van het ene op het andere moment.

Een zwangerschap is een onwaarschijnlijke grote verandering voor het lichaam van elke vrouw. Sommige vrouwen, vooral zij die voor het eerst moeder zullen worden, voelen zich daarnaast vaak overweldigd door hun emoties.

Toekomstige moeders huilen om verschillende redenen

Toekomstige moeders huilen op elk moment

Veel zwangere vrouwen beginnen plotseling te huilen om de meest ongelooflijke redenen. Elke tegenslag lijkt een groot drama te zijn, ongeacht of anderen dat misschien wat overdreven vinden. Het kan bij wijze van spreken gaan om het vergeten van zout toe te voegen aan een gerecht. Maar net zo goed kunnen de tranen komen als een reactie op een film op tv.

Bepaald voedsel niet mogen eten gedurende de zwangerschap of het niet in huis hebben van bepaald voedsel kan veel drama veroorzaken. Hetzelfde geldt voor alles wat fout gaat, of het nu iets stoms is of een belangrijkere kwestie.

Partners, vrienden en familieleden moeten allemaal veel geduld hebben. Ze moeten maar gewoon onverstoorbaar weerstand bieden aan de plotselinge hevige stemmingswisselingen van hun geliefde. Als ze niet naar haar problemen luisteren, kan ze zich namelijk verkeerd begrepen voelen.

Met liefde en geduld kun je gerust zijn en er vanuit gaan dat deze emotionele veranderingen weer over zullen gaan.

Het eerste trimester van de zwangerschap gaat meestal gepaard met voortdurend lichamelijk ongemak dat de gemoedstoestand van een vrouw kan beïnvloeden. Angsten, twijfels en een onbeheersbare drang om te huilen beginnen zich te manifesteren. 

Zwangere vrouwen zijn gevoeliger, emotioneel wat instabiel en dit heeft invloed op alles om hen heen. Toekomstige moeders huilen daarom vaak.

De omgeving kan helpen

Het is erg belangrijk voor zwangere vrouwen dat degenen om hen heen begrijpend en aardig zijn. Partners, vrienden en familieleden moeten geduld hebben en medeleven tonen.

Zwangere vrouwen moeten op hun beurt vertrouwen hebben in hun gynaecoloog en huisarts om eventuele twijfels en angsten die tijdens de zwangerschap ontstaan, weg te nemen.

Als de gemoedstoestand van een zwangere vrouw zorgwekkend is en haar dagelijkse leven ernstig beïnvloedt, dan moet ze altijd hulp van haar arts vragen om te voorkomen dat het uitmondt in een depressie. Aarzel daarom niet en overleg met je huisarts voordat het een al te groot probleem wordt.

Toekomstige moeders huilen vanwege bijvoorbeeld angst voor de bevalling

Angst en zwangerschap

Veel vrouwen voelen zich gedurende een groot deel van hun zwangerschap angstig en bezorgd. Ze maken zich met name zorgen over de op handen zijnde bevalling.

  • Toekomstige moeders maken zich zorgen over de vraag of hun baby gezond zal worden geboren.
  • Ze vragen zich ook af of ze al dan niet in staat zullen zijn om hun baby borstvoeding te geven.
  • Soms raken ze gestrest als ze bij voorbaat denken aan het terugkeren naar hun werkplek na het zwangerschapsverlof.
  • Ook zijn ze bang dat ze hun oude  figuur van voor de zwangerschap niet terug krijgen.

Soms worden zwangere vrouwen op een negatieve manier beïnvloed door wat andere moeders of bijvoorbeeld grootouders zeggen over hun zwangerschap of bevalling.

Maak je echter geen zorgen over de ervaringen van anderen. Er is immers geen enkele reden om aan te nemen dat wat je allemaal hoort ook met jou zal gebeuren. Hetzelfde geldt voor wat je in tijdschriften of online leest. Elke zwangerschap en elke geboorte is anders.

Toekomstige moeders huilen om verschillende redenen en haar geliefden moeten gewoon geduld hebben

Een lichte vorm van vergeetachtigheid

Veel zwangere vrouwen kunnen ook last hebben van ‘mamnesia’, oftewel veelvuldig geheugenverlies. Dit probleem kan beginnen rond de 26ste week van de zwangerschap. Het kan vervolgens aanhouden tot aan het eerste levensjaar van het kind.

Het gaat meestal om het veelvuldig vergeten van taken, informatie of dagelijkse dingetjes. Voorbeelden zijn het vergeten van onze sleutels of waar we gistermiddag waren.

Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken is deze vergeetachtigheid het gevolg van hoge niveaus van hormonen zoals prolactine, estradiol, progesteron en cortisol.

Bij de geboorte en bij het geven van borstvoeding speelt oxytocine een belangrijke rol. Dit hormoon, ook wel het knuffelhormoon genoemd, heeft met de verbinding tussen de moeder en de baby te maken. Het wordt bovendien extra aangemaakt bij gebrek aan slaap tijdens de zwangerschap en de eerste levensmaanden van de baby.

Volgens deskundigen is alle aandacht van de moeder volledig gefocust op haar baby. Daardoor vergeet ze  simpelweg  haast alles wat ze niet als prioriteit beschouwt. 

Toekomstige moeders huilen vaak maar geniet van je zwangerschap!

Een moeders zal nooit vergeten om constant voor haar baby te zorgen. Zij zal ook nooit de vele behoeften, zoals voeding of medicatie, van haar baby vergeten. Maar de plantjes water geven, een jarige vriend even bellen, …tja, dat kan ze in deze periode weleens vergeten.

Dat toekomstige moeders huilen, veelvuldige stemmingswisselingen en een lichte vorm van vergeetachtigheid hebben is allemaal normaal voor veel zwangere vrouwen en jonge moeders. Denk er niet te veel over na en probeer gewoon van elk moment van je zwangerschap te genieten. 

Veel van de momenten die je nu beleeft, zijn magisch en zullen zich niet herhalen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.