Vrouwen die moeder willen worden, maar bang zijn

Het is volkomen normaal om bang te zijn voor een zwangerschap, de bevalling en het moederschap. Sociale druk en een sociaal leven kunnen toekomstige moeders zeker beïnvloeden. Wat moet je doen als je moeder wilt worden, maar je bang bent?
Vrouwen die moeder willen worden, maar bang zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 17 december, 2019

Bang zijn om moeder te worden is een veel vaker voorkomend psychologisch verschijnsel dan je zou denken. Veel vrouwen voelen zich zo wanneer ze moeder willen worden. Bovendien weten ze dat deze beslissing hun leven voor altijd zal veranderen.

Naast dit soort angst is er nog een complicatie: sociale druk en de gezinsomgeving. Waarom voelen vrouwen zich bang om moeder te worden? Hieronder zullen we dit onderwerp verkennen om het beter te begrijpen.

Waarom zijn vrouwen bang om moeder te willen worden?

Veel vrouwen willen moeder worden, maar ze zijn bang. Het is een veel voorkomend fenomeen. We hebben echter enkele tips voor je.

Wanneer vrouwen ontdekken dat ze zwanger zijn, kunnen ze zich extreem emotioneel voelen, zelfs als ze proberen om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen zich zelfs erg bang en nerveus. Veel vrouwen ervaren gemengde gevoelens wanneer ze erachter komen dat ze zwanger zijn.

Er zijn veel redenen om bang te zijn, zelfs als je moeder wilt worden. Over het algemeen is dit angst voor het onbekende en iets dat het leven zoals je het kent volledig zal veranderen. Ook denken veel vrouwen niet dat ze voorbereid zijn en niet klaar zijn om die verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Veel vrouwen zijn echter ook bang, omdat ze niet zeker weten of ze financieel veilig genoeg zijn. In dat geval moet je je huis en financiën voor je baby gereedmaken.

Wil ik moeder worden?

Vrouw zit bij het water te mediteren

Het eerste dat vrouwen die deze situatie meemaken zich moeten afvragen, is of ze die zwangerschap willen of niet. Sommige vrouwen verwarren de angst voor het moederschap zelfs met het niet willen van de zwangerschap.

Soms durven vrouwen daar niet aan te denken en denken ze: “Natuurlijk wil ik een baby.” Dit kan echter te wijten zijn aan sociale druk die nog steeds veel seksistische neigingen heeft. Veel gemeenschappen verwachten nog steeds dat vrouwen kinderen krijgen, zonder rekening te houden met wat ze echt willen.

Bovendien geloven velen dat alle vrouwen daadwerkelijk klaar zijn om moeder te zijn, en dat het moederinstinct zal ingrijpen wanneer de baby arriveert. Dit is echter niet altijd waar.

Het eerste wat je dus moet doen is jezelf afvragen of je echt moeder wilt worden. Probeer dan uit te zoeken waarom je je angstig voelt en hoe je dit kunt overwinnen.

Angst voor medische complicaties

Veel vrouwen zijn bang voor het moederschap vanwege mogelijke medische complicaties in verband met zwangerschap en bevalling. Soms zijn vrouwen bang om dood te gaan of dat de baby zal sterven. Dit is een irrationele overschatting van gevaar.

In de meeste landen zorgt medische zorg tijdens de bevalling en zwangerschap ervoor dat er zo weinig mogelijk complicaties zijn. Dit is iets waardoor veel toekomstige moeders zich kalmer voelen.

Ze kunnen zelfs alles leren over de hygiënische omstandigheden van hun ziekenhuis. Over het algemeen voelen ze zich dan opgelucht.

Wat als ik er niet klaar voor ben?

Vrouw denkt na over moeder willen worden

Dit is een van de meest voorkomende vragen voordat je besluit om kinderen te krijgen. Veel vrouwen zien moederschap als een baan die veel vaardigheden vereist, en ze zijn bang om niet aan de eisen te voldoen.

Vrouwen zijn vaak bang dat ze niet voor hun baby kunnen zorgen en hem of haar in gevaar kunnen brengen. Veel mensen zien het moederschap als iets totaal onbekends en nieuws.

Ze zijn ook bang dat hun dagelijkse leven volledig zal veranderen. Dat kan begrijpelijk maken dat veel vrouwen zich onzeker en bang voelen.

De beste manier om met je angst om te gaan, is door te praten met goede en vertrouwde vrienden die kinderen hebben. Je kunt hen vragen naar hun ervaringen en ook tijd doorbrengen met kinderen in je familie om je voor te bereiden voordat de tijd komt om je eigen ervaringen te hebben.

Moeder willen worden en hulp zoeken

De meeste vrouwen die moeder willen worden, slagen erin de angst zelf te overwinnen. Elke vrouw is echter anders. Vrouwen hebben verschillende gradaties van angst, en het kan van vrouw tot vrouw variëren.

Als je zo bang bent dat je denkt dat je het niet alleen kunt, dan raden we je aan om een professional te zoeken die deze angst samen met jou kan verwerken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.