De Baretta-methode: de manier om het geslacht van je baby te kiezen?

De Baretta-methode suggereert dat het mogelijk is om het geslacht van je baby te beïnvloeden door een reeks veranderingen op voedingsniveau.
De Baretta-methode: de manier om het geslacht van je baby te kiezen?

Laatste update: 26 november, 2021

De Argentijnse biochemicus Adriana Baretta heeft een voedingsprotocol ontworpen dat vrouwen in staat stelt het geslacht van hun baby’s te kiezen: de Baretta-methode.

Deze procedure is gebaseerd op de fysiologische veranderingen die het dieet van de moeder veroorzaakt op de vorming van haar baarmoederhalsslijm. Dit zou de conceptie van een meisje of een jongen beïnvloeden.

Desondanks moeten we rekening houden met het feit dat het bestaande bewijsmateriaal betreffende dit mechanisme zeer beperkt is. Het is waar dat voedingsinname bepaalde biologische parameters kan beïnvloeden. Dit verband is echter nog niet met zekerheid vastgesteld.

Grondslagen van de Baretta-methode

Onlangs heeft men ontdekt dat moeders de macht zouden kunnen hebben om te kiezen welk sperma hun eicel zal bevruchten, onvrijwillig en binnen bepaalde grenzen. In die zin zou voedsel een prominente rol in deze missie kunnen spelen.

Door haar voedingspatroon te wijzigen kan een vrouw veranderingen in de pH-waarde van haar baarmoederhalsslijm veroorzaken. Deze verandering wijzigt de beweeglijke capaciteit van het sperma. Dit bepaalt de verhouding van XX en XY chromosomen binnen de vaginale holte.

Op grond van dit gegeven wordt de hypothese voorgesteld dat de kans op het verwekken van een jongen of een meisje kan veranderen, afhankelijk van de micronutriënten die de moeder binnenkrijgt.

Kan de Baretta-methode het geslacht van de baby beïnvloeden

De invloed van voeding op het geslacht van de baby

Volgens de biochemie is het, om het geslacht van de baby te beïnvloeden, noodzakelijk een gedifferentieerd dieet op te stellen naar gelang van het geval en de inname van natrium, calcium, kalium en magnesium te regelen. Het is ook belangrijk om de inname van bepaalde voedingsmiddelen te beperken die de eigenschappen van het baarmoederhalsslijm beïnvloeden.

Hier zijn enkele tips om te helpen het geslacht van het kind te kiezen:

  • Als het de bedoeling is een jongen te verwekken, is het belangrijk de nadruk te leggen op de inname van natrium en kalium. De aanwezigheid van magnesium en calcium in de voeding moet je echter beperken. Daarom is het consumeren van voedingsmiddelen als bananen, sappen, en gerookte vis essentieel.
  • Wil je een meisje krijgen, dan moet je de omgekeerde strategie toepassen. Een strategie die voorrang geeft aan de inname van calcium en magnesium. In dit scenario moet je zorgen voor de inname van zuivel en groenten, naast peulvruchten.

Het bewijs achter de Barreta-methode

Ondanks wat de methode beloofd, er is geen bewijs dat de effectiviteit ervan ondersteunt.

De ontwikkeling van het geslacht van een baby berust op een tamelijk ingewikkeld mechanisme, zoals gesteld door onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Early Human Development (Engelse link). De biologie zorgt voor het voortbestaan van de soort door een gelijke verdeling tussen mannetjes en vrouwtjes.

Daarom is het vreemd te denken dat een verandering in de voedingsinname je kansen om een jongen of een meisje te verwekken werkelijk kan veranderen. Als dat zo is, zou het dieet van een bepaalde populatie de instandhouding van de soort kunnen bepalen.

Ook kan het beperken van de inname van bepaalde voedingsstoffen bij het nastreven van zwangerschap ongepast zijn voor je gezondheid. Een tekort aan bepaalde essentiële elementen in je voeding kan namelijk het ontstaan van chronische ziekten bevorderen. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat (Engelse link) een onvoldoende calciuminname het risico op toekomstige osteoporose verhoogt.

Daarom is het beste plan altijd een gevarieerde en evenwichtige voeding in elke levensfase. Leg niet te veel nadruk op de bijdrage van bepaalde voedingsstoffen, tenzij er een medische reden voor is. Anders is het optimaal om de inname binnen de door voedingsdeskundigen aanbevolen waarden te houden.

Een koppel maakt samen het eten klaar

De Baretta-methode, een mechanisme dat te weinig bewijs heeft

Zoals je gezien hebt, is er geen onderzoek dat kan bevestigen dat de Baretta-methode echt effectief is. De enige manier om het geslacht van je baby nauwkeurig te kiezen is via in vitro fertilisatie. In deze gevallen is het namelijk mogelijk de genetische informatie van de embryo’s te kennen. Alle andere natuurlijke middelen lijken weinig of geen noemenswaardig effect te hebben.

Maar als je over het juiste dieet nadenkt om zwanger te worden, moet je zorgen voor een optimale voedingsbijdrage van zowel de moeder als de vader. Daartoe moeten beide ouders de consumptie van verse voedingsmiddelen bevorderen boven industriële ultra-verwerkte voedingsmiddelen, en ook frisdranken en alcoholische dranken vermijden. Wellicht ook interessant voor jou

Een weekmenu om de vruchtbaarheid bij paren te verbeteren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een weekmenu om de vruchtbaarheid bij paren te verbeteren

Vandaag presenteren we een weekmenu dat je kunt volgen om de vruchtbaarheid bij paren te verhogen en jullie gezondheid te verbeteren.



  • James, W. H., & Grech, V. (2020). The human sex ratio at conception. Early human development, 140, 104862. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.earlhumdev.2019.104862
  • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients, 10(12), 1930. Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu10121930

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.