De meest gebruikte vruchtbaarheidsbehandelingen

Een diagnose van onvruchtbaarheid kan een keerpunt in het leven van een vrouw markeren. Gelukkig is het in veel gevallen goed te behandelen.
De meest gebruikte vruchtbaarheidsbehandelingen

Laatste update: 11 juli, 2021

Vruchtbaarheidsbehandelingen variëren sterk en hangen in grote mate af van de eerdere toestand van de vrouw. Over het algemeen gebruiken artsen medicijnen, operaties of geassisteerde voortplantingstechnieken om hun patiënten te helpen.

Als je iets meer wilt weten over dit interessante onderwerp, nodigen we je uit om het volgende artikel te lezen. Het bevat de meest elementaire en belangrijkste aspecten met betrekking tot onvruchtbaarheid en de behandelingen ervan.

Waarom komt vrouwelijke onvruchtbaarheid voor?

Het gevreesde woord onvruchtbaarheid, verre van een enkele diagnose, omvat verschillende aspecten. De processen van bevruchting en zwangerschap zijn over het algemeen vrij complex. Daarom variëren de mechanismen die deze aandoening veroorzaken, en kunnen ze sterk verschillen van vrouw tot vrouw.

Een stel in gesprek met een vruchtbaarheidsspecialist.

Er zijn anatomische defecten van de baarmoeder die de conceptie erg moeilijk kunnen maken. Hetzelfde gebeurt bij patiënten met auto-immuunziekten die, hoewel ze de vruchtbaarheid niet voorkomen, herhaalde miskramen kunnen veroorzaken. Dat is bijvoorbeeld het geval met het beroemde antifosfolipidensyndroom.

Bij andere gelegenheden is de ovariële reserve, dat wil zeggen het aantal beschikbare eicellen om bevruchting te laten plaatsvinden, zo laag dat de kans op zwangerschap laag is. Daarom is het waarschijnlijk geen verrassing dat de therapeutische opties veelvoudig zijn.

De drie meest gebruikte vruchtbaarheidsbehandelingen

Volgens de experts van de Mayo Clinic omvat de behandeling van deze zeer gevarieerde aandoening drie fundamentele aspecten: medicatie of medicijnen, operaties en geassisteerde voortplantingstechnieken.

1. Medicatie

Artsen schrijven gewoonlijk medicijnen voor wanneer het onderliggende probleem van onvruchtbaarheid een verstoring van de ovulatie is. Door dit proces komen eicellen vrij uit de eierstokken, die het sperma van de man moeten ontmoeten om conceptie te bereiken.

Sommige medicijnen worden gebruikt om specifieke ziekten te behandelen, zoals metformine en polycysteus ovariumsyndroom, terwijl andere synthetische hormonen zijn die de ideale omstandigheden voor zwangerschap proberen te simuleren.

Dit laatste omvat bijvoorbeeld gonadotropine-injecties. Er zijn ook andere stoffen die, hoewel ze niet op dezelfde manier werken als geslachtshormonen, hun afgifte in de overeenkomstige klieren kunnen stimuleren. Dat is het geval met clomifeencitraat.

Natuurlijk zijn er verschillende mogelijke bijwerkingen, maar het zijn nog steeds goede keuzes als vruchtbaarheidsbehandelingen. Er is bijvoorbeeld een toename waargenomen in de incidentie van meervoudige zwangerschappen, dat wil zeggen het krijgen van een tweeling, drieling, enz. tijdens het gebruik van deze geneesmiddelen om zwangerschap te bereiken.

2. Operaties

Zoals we in het begin al zeiden, hangt een succesvolle zwangerschap in grote mate af van de anatomische integriteit van de voortplantingsorganen. Dit is vooral het geval bij de baarmoeder, inclusief de eileiders, die communiceren met de eierstokken.

Meerdere medische aandoeningen kunnen de verandering van de binnenkant van deze organen veroorzaken, wat de moeilijkheden waarmee het eitje en het sperma te maken krijgen om elkaar te ontmoeten aanzienlijk vergroot.

Deze interventies hebben meestal een laag risico, hoewel veel afhangt van de kenmerken van de moeder. Enerzijds kunnen artsen ze klassiek benaderen. In de afgelopen jaren hebben ze echter de voorkeur gegeven aan de laparoscopische benadering vanwege de voordelen die het biedt voor de patiënt en de gezondheidswerkers.

Een arts die vruchtbaarheidsbehandelingen uitlegt aan een stel.

3. Geassisteerde voortplantingstechnieken, een van de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen

Geassisteerde voortplantingstechnieken worden vaak beschouwd als de laatste van de vruchtbaarheidsbehandelingen. Er zijn verschillende methoden, variërend van intra-uteriene inseminatie, waarbij een specialist sperma in de baarmoeder van de vrouw brengt zodat het proces zo natuurlijk mogelijk verloopt, tot in-vitrofertilisatie of intracytoplasmatische sperma-injectie. Dit zijn geen perfecte methoden, maar ze vergemakkelijken ongetwijfeld de conceptie enorm.

Een complexe aandoening, maar behandelbaar

Zoals je kunt zien, moet je onvruchtbaarheid niet als een permanent probleem beschouwen. Hoewel niet alle oorzaken omkeerbaar zijn, is de waarheid dat er veel methoden zijn om je langverwachte droom om moeder te worden te verwezenlijken.

Als je na een lange periode moeite hebt om zwanger te worden, ga dan zo snel mogelijk naar een fertiliteitsspecialist. Wellicht ook interessant voor jou

Yogaposes die de vruchtbaarheid verbeteren: 6 revitaliserende asana’s
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Yogaposes die de vruchtbaarheid verbeteren: 6 revitaliserende asana’s

Ontdek zes yogahoudingen die de vruchtbaarheid verbeteren, evenals hun voordelen wanneer je actief probeert om zwanger te worden.  • Fernández H, et al. La reproducción asistida. Rev Ciencias Médicas 2015;19(2):367-373.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.