De factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid
Wist je dat vruchtbaarheid het gevolg is van tal van anatomische en fysiologische factoren? Om deze reden kunnen verschillende veelvoorkomende situaties het beïnvloeden en beetje bij beetje leiden tot de schijn van onvruchtbaarheid. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, blijf dan lezen! We zullen namelijk enkele basisconcepten met je delen en je vertellen welke factoren de vruchtbaarheid beïnvloeden.
De complexiteit van vruchtbaarheid
De term vruchtbaarheid verwijst naar het vermogen van een bepaalde persoon (in het geval van mensen) om nakomelingen te baren. We associëren het meer met vrouwen. Mannen hebben echter ook een verschillende mate van vruchtbaarheid.
Om vruchtbaarheid en het conceptieproces te begrijpen, is het belangrijk om een basiskennis te hebben van hoe het voortplantingssysteem bij beide geslachten werkt. De grootste “must-have” voor een juiste start van de zwangerschap is de aanwezigheid van geslachtscellen: sperma in het geval van mannen en eicellen in het geval van vrouwen.
Na geslachtsgemeenschap komen deze meestal samen in de eileiders en begint de ontwikkeling van de toekomstige baby. Natuurlijk zijn er veel elementen (anatomisch en fysiologisch) die dit proces, afhankelijk van het geval, gemakkelijker of moeilijker kunnen maken.
Welke factoren kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden?
Hoewel vruchtbaarheid in de overgrote meerderheid van de gevallen geen probleem is, kunnen sommige mensen moeite hebben om zwanger te worden. Hieronder leggen we enkele van de meest voorkomende redenen uit die tot dit probleem kunnen leiden.
Alcohol gebruik
Volgens een wetenschappelijk artikel (Spaanse link) gepubliceerd in Science and Research verhoogt chronisch alcoholgebruik het risico op onvruchtbaarheid aanzienlijk. Dit treft beide geslachten, hoewel vrouwen vatbaarder zijn voor de schade.
We kunnen dit verklaren met het feit dat de verwerking of metabolisatie van alcohol bij vrouwen veel langzamer gaat dan bij mannen. Daardoor blijft de stof langer in het lichaam. Dit verhoogt de toxiciteit aanzienlijk.
Bij mannen hebben onderzoeken aangetoond dat het kan bijdragen aan een lagere productie van testosteron. Dit heeft op zijn beurt weer invloed op de ontwikkeling van spermatozoa.
Voeding
Het effect van voeding is misschien niet zo duidelijk als bij alcohol, maar het speelt ook een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid. Volgens een studie gepubliceerd (Spaanse link) in het tijdschrift Hospital Nutrition kan de consumptie van verzadigde vetten, transvetzuren en dierlijke eiwitten schadelijk zijn.
Er zijn ook voedingsstoffen met een schijnbaar beschermend effect, zoals complexe koolhydraten, vezels, enkelvoudig onverzadigde vetten en omega-3-vetzuren. In ieder geval is het volgen van een uitgebalanceerd en gezond dieet iets dat een positieve invloed heeft op de gezondheid, ver buiten de vruchtbaarheid.
Psychologische problemen
Volgens de studie (Spaanse link) getiteld Wat weten we vandaag over de relatie tussen stress en onvruchtbaarheid? die verscheen in Revista Médica Clínica Las Condes, is de invloed van psychologische factoren op de vruchtbaarheid het onderwerp geweest van vele studies in de afgelopen decennia.
Met de vooruitgang in de geneeskunde was het echter mogelijk om in veel van de gevallen die als psychogeen waren geclassificeerd, een organische oorzaak vast te stellen. Toch beschouwen experts vandaag de dag nog steeds stress, depressie en angst als factoren die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden.
Hoewel we ons nog steeds niet bewust zijn van de exacte mechanismen die de vruchtbaarheid beïnvloeden, hebben experts gesuggereerd dat hun rol in de kwaliteit van de relatie van het paar, de naleving van (onvruchtbaarheids)behandelingen en de reactie op behandelingen als verklaringen voor paren die moeite hebben om kinderen te krijgen.
Kankerbehandelingen
Volgens een publicatie (Engelse link) van de American Cancer Society zijn vrouwen met kanker vatbaar voor meerdere behandelingen die hun vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Wanneer de ziekte bijvoorbeeld de voortplantingsorganen betreft, kunnen chirurgische ingrepen zoals hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) noodzakelijk zijn. Dit is iets dat direct van invloed is op de vruchtbaarheid.
Hetzelfde geldt voor bestralingstherapie. In sommige gevallen is het nodig om het op het bekkengebied toe te passen. Daarom hangt het optreden van onvruchtbaarheid af van hoeveel straling de eierstokken absorberen. Iets soortgelijks gebeurt wanneer bestralingstherapie op de hersenen wordt toegepast. Dit komt omdat het de hormoonproductie van de hypofyse kan beïnvloeden.
Er zijn enkele medicijnen die deel uitmaken van chemotherapieregimes die ook de vruchtbaarheid aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Deze groep omvat bulsufan, carboplatine, cyclofosfamide en doxorubicine.
Kortom, als je problemen hebt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een reproductiespecialist te gaan. Sommige van deze oorzaken zijn omkeerbaar met een breed scala aan behandelingen. En deze zijn meestal effectiever naarmate de persoon jonger is wanneer ze ze ontvangen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American Cancer Society. Cómo el cáncer y el tratamiento del cáncer pueden afectar la fertilidad en las mujeres. Disponible en: https://www.cancer.org/es/tratamiento/tratamientos-y-efectos-secundarios/efectos-secundarios-fisicos/efectos-secundarios-sobre-la-fertilidad-y-la-sexualidad/la-fertilidad-en-las-mujeres-con-cancer/como-el-tratamiento-contra-el-cancer-puede-afectar-la-fertilidad.html
- González L, et al. Nutrición y fertilidad. Nutrición Hospitalaria 2018;35(6). Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018001200003
- Rosario V. ¿Qué sabemos hoy sobre la relación entre estrés e infertilidad? Revista Médica Clínica Las Condes 2010;21(3). Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864010705599
- Quintans L. Alcohol y toxicidad reproductiva. Ciencia e Investigación 2013;63(4):39-48. Disponible en: https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/26851/Pages-39a48-cei63-4-2013-5.pdf?sequence=1