Vet haar tijdens de zwangerschap: waarom en wat te doen?

Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap vaak last van vet haar. Om dit te voorkomen, zijn hier een paar aanbevelingen die we willen delen.
Vet haar tijdens de zwangerschap: waarom en wat te doen?

Laatste update: 22 juli, 2022

Vet haar tijdens de zwangerschap is een van de fysiologische processen die optreden als vrouwen zwanger zijn. In feite zal ongeveer 90% van de vrouwen veranderingen in hun haar, nagels en huid vertonen.

Hier is hoe je het kunt voorkomen en gezond haar kunt hebben. Ben je geïnteresseerd?

Oorzaken van vet haar tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veroorzaakt de toename van placentahormonen veranderingen in het haar van vrouwen. Daarom neemt de afscheiding van talg in de hoofdhuid toe en dit beïnvloedt het uiterlijk van het haar.

De talgklieren produceren olie die het huidoppervlak beschermt. Maar als ze ontstoken zijn, hebben ze de neiging huidveranderingen te veroorzaken. Als de hoofdhuid klieren ontstoken raken, is het haar dus niet alleen vettig, maar is er ook lichte schilfering, korstvorming, roos en irritatie.

Enkele van de andere veranderingen (Engelse link) die in het derde trimester in het haar gezien worden zijn de volgende:

  • Toegenomen haardikte: Het is gebruikelijk dat het haar tijdens de zwangerschap een toegenomen dikte vertoont. De haarschacht kan zelfs een grotere diameter hebben. Deze veranderingen geven het haar een krachtiger en gezonder uiterlijk.
  • Een toename van de hoeveelheid haar: Haargroei, zoals hirsutisme en hypertrichose, verdwijnt vanzelf na de bevalling. Deze veranderingen worden veroorzaakt door verhoogde niveaus van androgenen en oestrogenen tijdens de laatste trimesters van de zwangerschap.
Vet haar tijdens de zwangerschap
Als je eerder droog haar had, zal de toegenomen talg je ten goede komen en zul je glanzender, meer gevoed haar hebben. Had je echter normaal haar, dan zul je merken dat je haar vetter wordt en dat kan hinderlijk zijn.

Hoe omgaan met vet haar tijdens de zwangerschap

Als zwangere vrouwen merken dat hun haar vetter is, zijn er enkele aanbevelingen (Engelse link) die deze aandoening kunnen helpen en verminderen, volgens de American Academy of Dermatology Association:

  • Probeer de frequentie van het wassen op te voeren en kies een shampoo die mild is en een neutrale pH heeft, zodat de shampoo geen irritatie op de hoofdhuid opwekt. Vloeibare haarzeep helpt om overtollig talg te verwijderen, evenals de resten van cosmetische producten en vuil.
  • Het beste is om het haar met lauw water te wassen en zachte, cirkelvormige massages op de hoofdhuid uit te voeren. Dit stimuleert de bloedsomloop en doorbloeding van het gebied. Probeer het gebruik van vingernagels of het creëren van onnodige wrijving op de lokken te vermijden, want agressief wassen kan de hoofdhuid irriteren en meer olie doen ontstaan.
  • Het gebruik van een stijltang en föhn is niet aan te raden, want die kunnen de gevoelige hoofdhuid irriteren en pijn doen. In feite is het beter het haar voorzichtig met een handdoek te drogen of het aan de lucht te laten drogen, zodat het een natuurlijke textuur aanneemt.
  • Door meerdere keren per week voedende maskers te gebruiken blijft het haar sterk en minder snel gebroken.
  • Gebruik haarconditioner op de juiste manier, d.w.z. doe het alleen op de uiteinden van het haar en spoel het goed uit, zodat het er daarna niet vettig uitziet.
  • Op je voeding letten en voedsel kiezen dat niet ultrabewerkt is helpt om een goede gezondheidstoestand te behouden. Hydratatie en de inname van fruit en groenten zijn erg belangrijk tijdens de zwangerschap.

Wees voorzichtig met cosmetische producten

Natuurlijke oliën beschermen het haar en zijn van belang voor een gezonde hoofdhuid en stralend haar. Bovendien moet je heel voorzichtig zijn met cosmetische producten die je tijdens de zwangerschap gebruikt, want sommige kunnen gecontra-indiceerd zijn of de huid irriteren en veranderen. Raadpleeg daarom altijd een dermatoloog voor je ze gebruikt.

Vettig haar en jeuk tijdens de zwangerschap

Een erg vette hoofdhuid kan vervelende jeuk en seborrheïsche dermatitis veroorzaken. Roos is vaak de oorzaak van vet en jeukend haar. Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende hoofdhuid:

  • Allergische reacties op bepaalde chemische stoffen in haarproducten of andere externe triggers, zoals gevoeligheid voor licht.
  • Uitbraken van dermatologische ziekten zoals psoriasis of eczeem.

Van probiotica wordt aangenomen dat (Engelse link) ze een goed middel zijn om ontstekingen in het hele lichaam te verminderen, wat ook kan helpen om roos en eczeemopflakkeringen onder controle te houden.

Tegelijkertijd kunnen shampoos met siliconen zich in het haar ophopen en zorgen voor een vettige, vuile en zware aanblik. In feite zijn de meest voorkomende die in het haar gevonden worden onder andere de volgende:

Bovendien is het belangrijk om alle sporen van shampoo en conditioner uit het haar te spoelen en te verwijderen. Dit kan een van de oorzaken zijn van een jeukende hoofdhuid.

Zorg goed voor je huid tijdens de zwangerschap
Bij het douchen is het van essentieel belang dat alle zeepresten van de hoofdhuid verwijderd worden om de aanwezigheid van talg tegen te gaan.

Vet haar tijdens de zwangerschap is meestal een tijdelijke toestand

De meeste haarstoornissen lossen op in de postpartum fase, zodat ze geen symptomatische behandeling vereisen en met de juiste hygiëne en verzorgingsmaatregelen voorkomen kunnen worden.

Maar als het haar tijdens de zwangerschap, ondanks de hierboven vermelde adviezen, vettig blijft en zelfs schilfers of jeuk vertoont, is het beter een dermatoloog te raadplegen voor een goede behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gizlenti S, Ekmekci TR. The changes in the hair cycle during gestation and the post-partum period. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Jul;28(7):878-81. doi: 10.1111/jdv.12188. Epub 2013 May 20. PMID: 23682615.
  • Kim SO, Ah YM, Yu YM, Choi KH, Shin WG, Lee JY. Effects of probiotics for the treatment of atopic dermatitis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Ann Allergy Asthma Immunol. 2014 Aug;113(2):217-26. doi: 10.1016/j.anai.2014.05.021. Epub 2014 Jun 20. PMID: 24954372.
  • Tips for healthy hair. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/healthy-hair-tips

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.