Je buik tijdens de zwangerschap: wat je moet weten

Je buik zal tijdens de zwangerschap heel wat veranderingen doormaken. Om je te helpen je erop voor te bereiden, beantwoorden we enkele veel voorkomende vragen.
Je buik tijdens de zwangerschap: wat je moet weten
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als vrouwen zwanger worden, is het normaal dat hun buik verandert. Je buik die groeit kondigt aan de rest van de wereld aan dat je zwanger bent, zonder dat je ook maar één woord hoeft te zeggen. De vorm van je buik kan afhangen van of je al kinderen gehad hebt, je lengte en je gewicht. In het artikel van vandaag vertellen we je alles over je buik tijdens de zwangerschap.

Al deze factoren zullen invloed hebben op hoe je buik zal groeien. Ook zul je de verandering bijna altijd het eerst merken zonder kleren aan. En, je partner zal het eerder merken dan iemand anders.

Om er zeker van te zijn dat we alles beantwoorden wat je moet weten, gaan we alles over je buik tijdens de zwangerschap met je delen. Deze informatie zal je helpen het groeiproces van je kostbare buikje beter te begrijpen.

Je buik tijdens de zwangerschap: wat je moet weten

Wanneer begin ik mijn buik tijdens de zwangerschap te merken?

Je buik zal vooral opvallen vanaf de vijfde zwangerschapsmaand. Dat is wanneer de fundus van de baarmoeder het niveau van de navel bereikt. De waarheid is echter dat het erg van de moeder zal afhangen. Je kunt je buik tijdens de zwangerschap vroeger of later opmerken, afhankelijk van de volgende factoren:

  • Je leeftijd: Hoe ouder je bent, hoe meer uitgezet je buik zal zijn. Daardoor zul je het eerder laten zien.
  • Het aantal eerdere zwangerschappen: Als je al kinderen gehad hebt, hebben de dwarse rectusspieren van de buikwanden (die welke van de ribben tot de linea alba lopen) het begeven. Als gevolg daarvan kom je eerder tevoorschijn.
  • Type bekken: Als je een dun of smal bekken hebt, kan je buik tijdens de zwangerschap eerder te zien zijn.
  • Je gewicht: Als je een paar extra kilo’s had voor je zwanger werd, zal je buik er langer over doen om zich te tonen. Dat komt omdat de extra kilo’s de zwangerschap in het begin zullen verbergen.

Wat betekent de vorm van mijn buik tijdens de zwangerschap?

Je buik kan tijdens de zwangerschap verschillende vormen aannemen:

  • Naar buiten wijzen
  • Laag
  • Hoog
  • Rond

De vorm van je buik tijdens de zwangerschap heeft niet veel betekenis. Het heeft eenvoudig te maken met het lichaamstype en de positie van de baby. Sommige vrouwen zullen elke zwangerschap dezelfde gevormde buik hebben, terwijl anderen met elke baby verschillen.

Wat gebeurt er met mijn navel tijdens de zwangerschap?

Je navel verandert tijdens de zwangerschap. Soms springt hij een beetje naar buiten, terwijl hij in andere gevallen naar binnen holt en plat ligt.

Ook als die van jou naar buiten begint te springen en je het niet mooi vindt hoe hij eruit ziet, kun je je tailleband er overheen trekken. Je navel kan echter pijn doen, dus dat is niet altijd een optie. Het bedekken met een tailleband kan helpen of het juist erger maken, dus doe wat voor jou het beste werkt.

Krijg ik striae?

Bijna iedereen kan striae krijgen. Sommige vrouwen zullen merken dat hun huid gewoon vatbaarder is voor striae.

Vraag het jezelf eens af: Kreeg je striae tijdens je puberteit? Je hebt meer kans op zwangerschapsstriemen als je snel aankomt, eerder zwangerschapsstriemen hebt gehad, als je familieleden ze hebben gehad, en als je slechte voeding hebt.

Wanneer moet ik zwangerschapskleding kopen?

Zwangerschapskleding is nog zoiets dat van meerdere factoren afhangt. Als je bijvoorbeeld al ruimvallende kleren draagt, en je vindt het niet erg dat ze wat strakker worden, kun je langer doorgaan zonder zwangerschapskleding te hoeven kopen.

Vrouw kijkt naar haar zwangere buik

Er zijn ook enkele artikelen die je kunt kopen waarmee je je huidige garderobe kunt uitbreiden als je je broeken niet kunt dichtknopen. Maar over het algemeen zullen de meeste aanstaande mama’s rond de 16-20 weken zwangerschap zwangerschapskleding moeten dragen.

Herdenk je buik tijdens de zwangerschap

Als je zoals de meeste vrouwen bent, kan je buik tijdens de zwangerschap je verrassen. En, als je dat wilt, zijn er dingen die je kunt doen om die buik te herdenken. De twee populairste opties zijn buikafgietsels of maskers en foto’s maken van je buik. Dit is vooral populair in de laatste weken van de zwangerschap.

Beide mogelijkheden zijn vrij gemakkelijk uit te voeren, maar buikafgietsels zijn meer een momentopname van de tijd, want je kunt ze bewaren. Bovendien kiezen veel vrouwen ervoor hun buik artistiek te beschilderen en er foto’s van te maken om er een mooie herinnering aan over te houden.

Conclusie

Nu je al deze informatie hebt, zal het gemakkelijker zijn om de veranderingen die je buik tijdens de zwangerschap ondergaat te begrijpen. Natuurlijk moedigen we je ook aan om te leren over wat er met de rest van je lichaam zal gebeuren en hoe je baby zich week na week zal ontwikkelen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.