Routine tegen zwangerschapsstriemen

Een van de beste manieren om de huid gezond, zacht en stralend te houden, is om tijdens de zwangerschap een anti-stretch mark routine te volgen.
Routine tegen zwangerschapsstriemen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 09 oktober, 2023

Een juiste routine tegen zwangerschapsstriemen is erg belangrijk om de huid van het lichaam gezond en onbeschadigd te houden. Het is een van de esthetische problemen waar toekomstige moeders zich mee bezig houden tijdens de zwangerschap.

Hoewel ze geen ernstige huidaandoening zijn, kunnen ze een negatieve invloed hebben op de psychosociale aspecten en het gevoel van eigenwaarde van degenen die last hebben van deze zwangerschapsstriemen. Daarom delen we vandaag een gedetailleerde anti-striae routine voor tijdens de zwangerschap.

Waarom ontstaan zwangerschapsstriemen of striae?

Zwangerschapsstriemen zijn atrofische lineaire littekens die bij vrouwen voor ongemak en bezorgdheid kunnen zorgen. Daardoor kunnen ze de kwaliteit van leven verminderen. Ze ontstaan door het verlies en gedeeltelijk scheuren van elastine- en collageenvezels in het getroffen gebied.

Er is dus een duidelijk verlies van cohesie in de huid omdat deze de trekkrachten van de spieren die haar ondersteunen niet kan verdragen. De overgrote meerderheid van de oorzaken zijn de volgende:

  • Genetische factoren.
  • Mechanische belasting van het bindweefsel.
  • Hormonale factoren (oestrogeen en progesteron).
Routine tegen zwangerschapsstriemen
De meest voorkomende risicofactoren voor het ontstaan van striae zijn onder andere een jongere leeftijd, familiegeschiedenis, een hoger gewicht vóór de zwangerschap en vóór de geboorte en een hoger geboortegewicht.

Ontdek hoe een routine tegen zwangerschapsstriemen eruitziet

Het feit dat striae tijdens de zwangerschap een grote zorg is voor vrouwen wordt weerspiegeld in het gebruik van producten om ze te voorkomen of om de ernst ervan te verminderen. Het is het beste om een anti-striae routine te ontwikkelen omdat ze heel moeilijk te verwijderen zijn als ze eenmaal op de huid zijn verschenen.

Bad en verzorging

Het is belangrijk om verzachtende crèmes of lichaamsolie aan te brengen na het douchen of baden. Dit is het moment waarop de poriën van het huidoppervlak meer verwijd zijn en de actieve ingrediënten effectiever absorberen.

Daarnaast zijn etherische oliën ook effectief om deze functie te vervullen, omdat ze in hun samenstelling elementen bevatten die de elasticiteit stimuleren en samenwerken met de progressieve veranderingen van het lichaam.

Een andere aanbeveling om in de praktijk te brengen is het uitvoeren van cirkelvormige massages tijdens het douchen om de bloedsomloop te stimuleren. Je moet ook de juiste producten gebruiken om de natuurlijke beschermlaag van de huid niet te beschadigen. Er wordt echter geschat dat tussen 50% en 90% van de zwangere vrouwen striae zal ontwikkelen tijdens de zwangerschap.

Exfoliatie

Exfoliatie is een van de belangrijkste procedures om bij te dragen aan de vernieuwing van de meest oppervlakkige lagen. Daarom moet je deze routine tegen zwangerschapsstriemen niet achterwege laten tijdens de zwangerschap.

Het helpt niet alleen bij het verwijderen van dode cellen, maar vergemakkelijkt ook de opname van vochtinbrengende producten of actieve stoffen die op de huid worden aangebracht.

Je kunt het beste kiezen voor producten die niet te schurend en irriterend zijn voor de gevoelige huid van zwangere vrouwen. Natuurlijke scrubs met fijne korrels zijn daarom een uitstekende keuze.

Chemische scrubs daarentegen kunnen te agressief zijn om te gebruiken tijdens deze periode van de zwangerschap van een vrouw. Daarom moeten trichloorazijnzuur, fenol en salicylzuur niet worden gebruikt tot na de bevalling.

Een goede hydraterende crème is belangrijk voor zwangere vrouwen
Het doel van verzachtende crèmes en andere cosmetische producten is om de huid elastisch, gehydrateerd en veerkrachtig te houden, wat bijdraagt aan het voorkomen van striae.

Vochtinbrengende crèmes

Veel vrij verkrijgbare verzachtende middelen (Engelse link) en cosmetica worden op de markt gebracht en door zwangere vrouwen gebruikt om striae te voorkomen of de ernst ervan te verminderen. In feite ligt een groot deel van hun effectiviteit in de frequentie en regelmaat van hun gebruik.

Er is bewezen (Engelse link) dat vochtinbrengende crèmes tegen zwangerschapsstriemen die rozenbottelolie, hydroxyprolisilaan C, centella asiatica en vitamine E bevatten effectief zijn.

Hydratatie en voeding

Dagelijks voldoende drinken draagt bij aan het behoud van een gladde, gehydrateerde huid. Zelfs de vloeistoffen in fruit, frisdrank en kruidenthee tellen mee. Voeding is ook essentieel om alle lichaamsfuncties vitaal te houden tijdens de zwangerschap. Daarom moet een goede voeding vitamine C, vitamine D, vitamine E, zink en eiwitten bevatten.

Vitamine C, dat voorkomt in groenten en fruit, is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de ontwikkeling van collageen en het behoud van een elastische en sterke huid. Om er zeker van te zijn dat je de juiste variëteit aan voedingsstoffen binnenkrijgt, moet je voedingsmiddelen van alle kleuren kiezen.

Zwangerschapsstriemen voorkomen tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsstriemen of striae voorkomen tijdens de zwangerschap is net zo belangrijk als de keuze van een product voor hetzelfde doel. Ze kunnen zowel fysieke als psychologische gevolgen hebben.

Het gebruik van profylactische maatregelen zoals huidoliën en verzachtende middelen, met de juiste gebruiksfrequentie, vermindert het risico op het ontwikkelen van striae tijdens de zwangerschap aanzienlijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rawlings AV, Bielfeldt S, Lombard KJ. A review of the effects of moisturizers on the appearance of scars and striae. Int J Cosmet Sci. 2012 Dec;34(6):519-24. doi: 10.1111/j.1468-2494.2012.00751.x. Epub 2012 Sep 21. PMID: 22994859.
  • García Hernández JÁ, Madera González D, Padilla Castillo M, Figueras Falcón T. Use of a specific anti-stretch mark cream for preventing or reducing the severity of striae gravidarum. Randomized, double-blind, controlled trial. Int J Cosmet Sci. 2013 Jun;35(3):233-7. doi: 10.1111/ics.12029. Epub 2013 Jan 15. PMID: 23237514.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.