Melatonine nemen tijdens de zwangerschap tegen slapeloosheid

Het innemen van melatonine tijdens de zwangerschap tegen slapeloosheid wordt afgeraden tot er meer wetenschappelijke studies zijn die de veiligheid ervan ondersteunen.
Melatonine nemen tijdens de zwangerschap tegen slapeloosheid
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Leidy Mora Molina

Laatste update: 22 december, 2022

Ben je zwanger en heb je moeite met in slaap vallen? Je hebt vast wel eens gedacht aan het innemen van melatonine om slapeloosheid tegen te gaan. Dit middel heeft namelijk grote bekendheid gekregen bij de behandeling van slaapstoornissen. Vooral als je op een meer ‘natuurlijke’ manier wilt ingrijpen, zonder je toevlucht te nemen tot kalmerende medicijnen. Maar is het veilig om melatonine te nemen tijdens de zwangerschap? In dit artikel vertellen we het je.

Wat is melatonine en wat is de functie ervan?

Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt afgescheiden om een goede nachtrust op te wekken. Het wordt specifiek aangemaakt in de pijnappelklier, een hersenstructuur, wanneer weinig omgevingslicht door de ogen wordt waargenomen. Tijdens de zwangerschap wordt melatonine ook aangemaakt door de eierstokken en de placenta.

Zoals je je kunt voorstellen is de belangrijkste functie van deze chemische stof het regelen van de slaap-waakcyclus van het lichaam en het op orde houden van de biologische klok. Daarom zijn we, als het donker is, geneigd te rusten en als het licht is, blijven we actief.

Melatonine staat bekend als het slaaphormoon, maar zijn functie blijft niet daartoe beperkt. Het is ook een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer, versterkt het immuunsysteem en verbetert de stemming.

Tijdens de zwangerschap komt dit hormoon in grotere hoeveelheden vrij, vooral rond week 24. Sommige studies (Engelse link) bevestigen dat dit verschijnsel bijdraagt tot de vorming, groei en ontwikkeling van de baby. Ook neemt men aan dat het sommige zwangerschapscomplicaties voorkomt, zoals pre-eclampsie, beschadiging van de placenta, en vroeggeboorten.

Melatonine nemen tijdens de zwangerschap tegen slapeloosheid
Het circadiaan ritme komt tot stand door de lichtprikkels die de hersenen via de ogen ontvangen. Daarom hebben we de neiging ‘s nachts te slapen en overdag actief te blijven.

Is het veilig om tijdens de zwangerschap melatonine te nemen om beter te slapen?

Tijdens de zwangerschap treden bepaalde veranderingen in het slaappatroon op. Men schat dat ongeveer 80% van de zwangere vrouwen slaapproblemen heeft, hetzij slapeloosheid, lichte slaap, of veelvuldig wakker worden om verschillende redenen.

Tot de meest voorkomende redenen voor zwangerschapsslapeloosheid behoren hormonale veranderingen, lichaamspijnen, vaak plassen en angst voor de komst van de baby.

Om dit ongemak het hoofd te bieden nemen sommige zwangere vrouwen hun toevlucht tot het nemen van natuurlijke of kruidensupplementen om hen te helpen beter te slapen. Tijdens de zwangerschap moet men echter geen enkel middel lichtvaardig kiezen, want ze kunnen indirect het welzijn van de baby beïnvloeden.

We moeten ook opmerken dat dat melatonine niet alleen op natuurlijke wijze wordt afgescheiden, maar ook synthetisch wordt aangemaakt en dat het geneesmiddel op de markt wordt gebracht om slaapstoornissen en problemen met het circadiaan ritme tegen te gaan.

Maar is het veilig om dit middel tijdens de zwangerschap te gebruiken? Nee, de inname ervan raden we in dit stadium af, in hoofdzaak omdat er niet genoeg wetenschappelijke studies zijn die de veiligheid ervan aantonen.

Wat zegt de wetenschap erover?

Volgens een systematische review (Engelse link), gepubliceerd in 2021, waarin 15 studies over het gebruik van melatonine tijdens zwangerschap en borstvoeding werden geanalyseerd, suggereren deskundigen dat het waarschijnlijk een veilig middel is, maar dat er tot nu toe onvoldoende bewijs is ten gunste van het aangeven ervan.

De Cochrane Collaboration (Engelse link) concludeerde dat het mogelijk is dat melatonine, in specifieke gevallen toegediend tijdens de zwangerschap, de foetale hersenen kan helpen beschermen. Net als de vorige studie bevelen de verantwoordelijke onderzoekers aanvullende studies aan om dit te bevestigen.

Dus, hoewel melatonine supplementen in dit stadium waarschijnlijk veilig zijn, moet je ze toch vermijden tot er studies gedaan zijn die de veiligheid ervan bevestigen.

Het belangrijkste is dat je een specialist raadpleegt voor je dit supplement neemt, of een andere stof om je te helpen in slaap te vallen. Ook andere maatregelen om de melatonine aanmaak op natuurlijke wijze te stimuleren moeten eerst geprobeerd worden.

Hoe kan je de aanmaak op natuurlijke wijze stimuleren?

Goede slaap is essentieel voor het welzijn van moeder en baby. Het voorkomt namelijk sommige zwangerschapscomplicaties en bevordert een goede ontwikkeling van de foetus.

Daarom kun je de melatonine aanmaak het beste stimuleren door de toepassing van richtlijnen voor slaaphygiëne:

  • Probeer altijd op dezelfde tijd naar bed te gaan, zodat het lichaam een regelmatig slaap-waak patroon vaststelt en de natuurlijke verzoening van de slaap bevordert.
  • Pas de kamer aan voor een betere rust. Zoek een donkere kamer, met een koele omgeving, en zonder storende geluiden.
  • Neem voor het slapen gaan een bad met warm water. Dit helpt om het lichaam te ontspannen en bevordert de aanmaak van dit hormoon.
  • Vermijd overvloedige diners en bewerkte voedingsmiddelen. Dit verhoogt niet alleen het gevoel van zwaarte, maar bevordert ook het ontstaan van brandend maagzuur, een veel voorkomend ongemak tijdens de zwangerschap.
  • Neem af en toe veilige infusies die ontspanning en slaapverzoening bevorderen, zoals kamille, lindebloesem, of slabladinfusie. Natuurlijk met toestemming van je arts.
  • Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan en melatonine, zoals zuivelproducten, noten, banaan, avocado, tomaat, havermout en gember.
  • Vermijd visuele stimulatie. Beperk daartoe het gebruik van blauw licht (zoals van mobiele telefoons, televisie of computers) één tot twee uur voor het slapengaan.
  • Beperk de consumptie van stimulerende stoffen na het midden van de middag, zoals koffie en chocolade, vooral ‘s nachts.
Een zwangere vrouw rust even uit met een lekkere infusie
Infusies moet je na de middaguren vermijden, want veel ervan bevatten hersen-stimulerende stoffen die je rust kunnen verstoren.

Consumptie van melatonine tijdens de zwangerschap

Zoals we zagen is consumptie van melatonine tijdens de zwangerschap om slapeloosheid te behandelen niet de veiligste optie. Dit wegens het gebrek aan wetenschappelijke ondersteuning. Als problemen met inslapen je dagelijks leven beïnvloeden, moet je je behandelend arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.