De 7 meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben

Weet je wat de meest voorkomende angsten zijn die nieuwe moeders hebben? In dit artikel geven we je de informatie die je nodig hebt.
De 7 meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 15 december, 2022

Als je ontdekt dat er een baby op komst is, zijn er veel emoties en gevoelens die in je opkomen, vooral vreugde en geluk. Maar dat betekent niet dat er niet ook zorgen en onzekerheden opkomen door deze nieuwe fase die je op het punt staat te beginnen. Wil je weten wat de meest voorkomende angsten zijn die nieuwe moeders hebben? Zo ja, dan nodigen we je uit om verder te lezen.

De meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben

In het algemeen zijn angsten en zorgen bij alle moeders heel gewoon, al voegt het feit dat je een nieuwe moeder bent de onzekerheid toe van het niet weten wat je te wachten staat.

Als je al een keer moeder bent geworden, zijn de zorgen niet meer dezelfde. De ervaring helpt de onrustige hersenen namelijk tot rust te komen.

Zwangerschap opent echter een hoofdstuk in het leven van een vrouw dat vol is met goede, ongekende, bijzondere dingen en ook, veel emoties, verlangens, en bepaalde angsten. Hieronder gaan we daarom de meest voorkomende zorgen bij zwangere vrouwen met je delen.

1. De zwangerschap niet aankunnen

Deze angst kan opkomen zodra je het nieuws krijgt dat je zwanger bent. Je weet niet zeker of je de zwangerschap wel of niet aankunt. Ook niet of je de bevalling zult doorstaan, of je de weeën zult herkennen als ze komen, of je lichaam alle zwangerschapsweken zal doorstaan, naast andere zaken.

Hoewel dit heel gewone angsten zijn die nieuwe moeders hebben, moet het ons duidelijk zijn dat het lichaam van een vrouw capabel genoeg is om een baby te dragen en ter wereld te brengen.

7 meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben
De hormonale en emotionele veranderingen van de zwangerschap kunnen alles zorgelijker doen lijken dan het in werkelijkheid is.

2. Omgaan met de slijtage of veranderingen van je lichaam of lichaamsbeeld

Hoewel deze angst wat oppervlakkig klinkt, zijn er veel moeders die echt bang zijn voor veranderingen in hun lichaam. Denk aan gewichtstoename, omvang, veranderingen in huidskleur, striae, en nog veel meer. Dit alles kan een belangrijke emotionele verandering inhouden.

3. De verandering in het levenstempo

Logischerwijs zal de komst van een nieuw lid in je gezin het leven dat je tot op dat moment leidde totaal doen veranderen.

Dit kan enkele angsten oproepen over je vermogen om als moeder te presteren, twijfels over het ouderschap, en de onzekerheid of je wel de juiste beslissing genomen hebt.

4. Schade aan je eigen gezondheid

Ja, dit is een van de meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben.  Je hoeft je er echter niet slecht over te voelen. Het is namelijk volkomen normaal om angst te voelen voor ons welzijn en onze gezondheid.

Soms heeft de zwangerschap de neiging geïdealiseerd te worden. Hoewel het een prachtig moment is, is het ook een tijd van zorgen en ongemak.

5. Angsten die nieuwe moeders hebben: ziekten bij de ongeboren baby

Dit is ook een van de meest voorkomende angsten van nieuwe moeders. Hoewel je baby nog niet geboren is, ben je bezorgd over hoe het zich ontwikkelt en of het in goede gezondheid verkeert. Maar deze bezorgdheid houdt hier niet op, dit zal altijd bij je blijven. Je kind is namelijk het belangrijkste voor je.

Bij sommige zwangere vrouwen is deze angst zo groot dat ze er vaak nachtmerries van krijgen over ziekten of misvormingen van de baby. Zelfs over zwangerschapsverlies.

Hoewel deze emoties soms volkomen normaal kunnen zijn, is het de moeite waard professionele hulp te zoeken als ze vaak voorkomen en de levenskwaliteit van de zwangere vrouw ernstig belemmeren.

6. Angst voor medische tests

De medische onderzoeken die zwangere vrouwen ondergaan zijn ook triggers van angst en bezorgdheid. Behalve angst voor de tests zelf, brengen ook hun resultaten onzekerheid voort.

Een zwangere vrouw is bang voor de resultaten van haar echo
Routine zwangerschapsonderzoeken en de resultaten ervan zijn een belangrijke oorzaak van stress voor zwangere vrouwen.

7. Economische of financiële moeilijkheden

Dit is iets wat ook grote bezorgdheid bij de ouders oplevert. Behalve zorg en liefde brengt het krijgen van een kind namelijk ook aanzienlijke uitgaven met zich mee.

Uiteindelijk gaat het alle ouders erom hun kinderen een zo goed mogelijk leven te geven.

De meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben

Kortom, de meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben zijn natuurlijk en normaal, want ze overkomen de overgrote meerderheid van de moeders.

Een nieuwe levensfase beginnen, belangrijke veranderingen meemaken, en leven met de onzekerheid of alles wel goed zal aflopen, levert grote bezorgdheid op. Het goede is dat deze angsten overwonnen worden. Dan kan de bladzijde omgeslagen worden.

Als je je realiseert dat de meeste zwangerschappen zonder problemen verlopen en eindigen, slaagt je geest erin deze angsten te overwinnen.

Daarom is het belangrijk dat zwangere vrouwen zich omringen met positieve mensen en verhalen om te vermijden dat ze zich concentreren op verhalen over negatieve ervaringen tijdens de zwangerschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.