Advies om je angst voor de bevalling te overwinnen

Angst en twijfels over de bevalling komen veel voor bij toekomstige moeders. Daarom bieden we hieronder enkele technieken om de angst voor de bevalling te overwinnen en je zelfvertrouwen te versterken.
Advies om je angst voor de bevalling te overwinnen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Of je nu een voor het eerst moeder wordt of niet, het overwinnen van je angst voor de bevalling is een emotionele strijd die kan ontstaan als je de uitgerekende datum nadert.

Dit is voor een groot deel te danken aan het feit dat de bevalling altijd is bestempeld als een moeilijke, pijnlijke en risicovolle ervaring voor zowel de baby als de moeder.

Deze bewering is echter verre van realiteit. De bevalling is absoluut een gecontroleerd proces en vormt geen speciaal risico voor moeders die een normale zwangerschap hebben gehad.

Om je angsten te overwinnen, zullen we je vertellen hoe je je twijfels weg kunt nemen door de meest gestelde vragen te beantwoorden. Daarnaast zullen we je enkele praktische ontspanningsoefeningen laten zien om elk soort angst te elimineren.

Tips om je angst voor de bevalling te overwinnen

De juiste informatie hebben over het proces van de bevalling is van het grootste belang om je angst voor de bevalling te overwinnen. Verkeerde informatie kan verwarrend zijn, zoals het lezen of horen van verkeerde overtuigingen.

Het is erg belangrijk dat je tijdens je normale controles je gynaecoloog alle vragen stelt die bij je opkomen met betrekking tot de bevalling.

Je moet weten dat het bevallingsproces over de hele wereld door gezondheidsspecialisten in ziekenhuizen en klinieken wordt gegarandeerd. Ze zijn met de nodige technologie uitgerust om moeders en baby’s te helpen.

Om je te helpen je twijfels weg te nemen die de hoofdoorzaak zijn van angst voor de bevalling, zullen we het hebben over enkele van de meest gestelde vragen bij moeders.

De meest gestelde vragen

Aftellen op de kalender

Over de ruggenprik

Eigenlijk is de ruggenprik op het moment van de bevalling zeer gunstig, omdat het de pijn in 20 minuten verlicht. Bovendien nemen de angstniveaus bij de moeder aanzienlijk af. Daarom zou je dit tijdens het geboorteproces als een grote bondgenoot moeten zien.

Met betrekking tot de toepassing ervan, is dit type anesthesie van alle medische procedures een van de meest gebruikte. Om die reden zijn de effectiviteit en techniek meer dan gegarandeerd.

Over de episiotomie (inknippen)

Een episiotomie is een incisie die wordt gemaakt in het gebied van het perineum van de achterkant van de vulva naar de anus, om scheuren van de weefsels in het genitale gebied van de moeder te voorkomen. Bovendien helpt het de baby om gemakkelijker geboren te worden.

Ja, we weten dat het niet erg prettig klinkt, maar je voelt niets wanneer deze procedure wordt uitgevoerd. De ruggenprik is dan al gezet. Bij afwezigheid van een ruggenprik wordt lokale anesthesie gebruikt.

Over ademhaling

Zoals je tijdens de zwangerschapscursussen zeker hebt geleerd, is de ademhaling essentieel om te ontspannen. Hierdoor kan je beter persen en wordt je baby van zuurstof voorzien.

Als je echter vervuld bent van angst en onrust, als je je de oefeningen niet goed meer herinnert of als je de cursussen nog nooit hebt gevolgd, maak je dan geen zorgen. Samen met het medische team in de verloskamer is er altijd een assistent of verloskundige die je door het hele proces zal begeleiden.

Het belangrijkste om je angst voor de bevalling te overwinnen is om voldoende informatie te hebben over het proces van bevallen. Verkeerde informatie kan je in verwarring brengen.

Oefeningen om je te helpen om je angst voor de bevalling te overwinnen

De aanbevelingen om te ontspannen en je angst voor de bevalling te overwinnen zijn heel eenvoudig. Je zult zien dat je ze na de bevalling kunt blijven beoefenen.

Yoga voor zwangere vrouwen helpt bij angst voor de bevalling

Je kunt yogalessen voor zwangere vrouwen volgen. Hier zul je traditionele ontspannings- en meditatietechnieken leren, terwijl je de spieren die bij de bevalling betrokken zullen zijn, voorzichtig zult verstevigen.

Neem dutjes en leid jezelf af wanneer je het nodig hebt

Neem de dutjes waar je lichaam om vraagt wanneer je stress voelt. Wanneer je voldoende slaapt, dan is het voor het lichaam gemakkelijker om zijn balans te herstellen.

Zoek op dezelfde manier naar manieren om jezelf af te leiden als je nerveus bent. Geniet van een film, lees je favoriete boek. Begeleid de handeling met een kopje thee of drankje die je lekker vindt.

Massage

Zwangere vrouw krijgt een massage

Een speciale ontspannende massage voor zwangere vrouwen kan je ook helpen om je rust te herstellen. Als je niet naar een spa of masseuse kunt gaan, dan kun je je partner of een ander lid van je familie vragen om je zachtjes met wat etherische olie te masseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Voeten
  • Benen
  • Armen
  • Handen
  • Schouders

Als laatste aanbeveling, probeer altijd zwangerschapslessen bij te wonen. Afgezien van het leren van alles wat je nodig hebt voor de bevalling, kun je met andere moeders praten over hun ervaring wat je zal helpen om rustiger te zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.