Kan ik retinol tijdens de zwangerschap gebruiken?

Retinol is een van de actieve ingrediënten die niet mag worden gebruikt tijdens de zwangerschap, omdat het ernstige schade kan toebrengen aan de zich ontwikkelende foetus.
Kan ik retinol tijdens de zwangerschap gebruiken?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 24 december, 2023

Het gebruiken van retinol tijdens de zwangerschap is volledig verboden. Terwijl de huid gevoeliger is voor verschillende actieve ingrediënten in cosmetische producten, kan retinol ernstige schade toebrengen aan de foetus. Hier is alles wat je erover moet weten. Let op!

Wat is retinol?

Retinol is een van de nuttigste actieve ingrediënten in cosmetische producten. Het gebruik ervan wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap vanwege de foetale complicaties die het kan veroorzaken. Het is een afgeleide van vitamine A die, in tegenstelling tot andere, vrij verkrijgbaar is en in veel cosmetische producten te vinden is.

Retinol heeft ook anti-verouderingseffecten door de productie van collageen en elastine te verhogen en fijne rimpels en een doffe huid te verminderen. Het draagt ook bij aan het exfoliëren van de oppervlakkige lagen van de huid. Dit product, net als tretinoïne en retinoïnezuur, is echter gecontra-indiceerd (Engelse link) bij zwangere vrouwen.

A woman holding a bottle of facial serum.
Hoge concentraties retinol kunnen misvormingen van de foetus veroorzaken en hebben teratogene eigenschappen.

Producten met vitamine A-derivaten

Retinol is een van de meest gebruikte vitamine A-derivaten in huidverzorgingscosmetica. Producten met retinoïden op medisch voorschrift zijn geïndiceerd bij de volgende ziekten:

 • Behandeling van psoriasis
 • Behandeling van acne
 • De vermindering van hyperpigmentvlekken
 • Het verminderen van rimpels en fijne lijntjes
 • Verbetering van de huidtextuur

Retinoïden zijn er in verschillende vormen en met verschillende namen. De drie meest voorkomende zijn tretinoïne, isotretinoïne en retinol. Degene die oraal worden ingenomen zijn nog gevaarlijker voor de foetus dan de topische.

Risico’s van het gebruiken van retinol tijdens de zwangerschap

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van vrij verkrijgbare cosmetische producten aangeboren afwijkingen veroorzaakt. Toch raden artsen het gebruik van varianten ervan tijdens deze periode af.

Er is aangetoond dat retinoïde bevattende medicijnen, zoals isotretinoïne, het foetale retinoïde syndroom (Engelse link) kunnen veroorzaken, een aandoening die ernstige geboorteafwijkingen veroorzaakt.

Hoewel er geen zekere gegevens zijn over hoeveel retinol veilig is voor de zwangerschap, veroorzaakt FPS een verscheidenheid aan mentale en fysieke ontwikkelingsproblemen. Een aantal hiervan zijn de volgende:

 • Gehoorverlies, afwezigheid van oren, of lage oorimplantatie
 • Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, zoals hydrocefalie
 • Schedel- of gezichtsafwijkingen
 • Hartafwijkingen
 • Microcefalie
 • Problemen met de nierklier, bijschildklier en thymus
A woman putting serum from a dispenser onto her fingers.
Het is het beste om elk product dat retinol bevat te vermijden tijdens de 9 maanden van de zwangerschap.

Alternatieven met een soortgelijke functie als retinol

De Food and Drug Administration (Engelse link) controleert de veiligheid van hygiëne- en huidverzorgingsproducten tijdens de zwangerschap op basis van hun nut. Er is geen vergunning voor nodig voor de verkoop. Daarom zijn er meerdere varianten op de markt met actieve ingrediënten met een vergelijkbare functie die tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Enkele daarvan zijn de volgende:

 • Vitamine C: dit is een krachtige antioxidant die notoir helpt bij de tekenen van veroudering. Het verhoogt ook de UV-bescherming en verzacht hyperpigmentvlekken veroorzaakt door zwangerschap.
 • Azelaïnezuur: dit is een van de meest aangegeven actieve ingrediënten in rosaceabehandelingen en zelfs als depigmenterend middel. Het helpt ook bij de behandeling van huid met acne, vanwege de antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Hyaluronzuur: dit is nuttig voor het verminderen van rimpels en het hydrateren van de huid.
 • Salicylzuur: volgens onderzoeken gepubliceerd (Engelse link) door The College of Family Physicians of Canada is de huidabsorptie van dit actieve ingrediënt verminderd en veroorzaakt het geen risico’s voor de foetus.

Cosmetische producten met aloëvera, cacaoboter of groene thee geven de huid ook zachtheid en vocht tijdens de zwangerschap. Daarom is het belangrijk om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te lezen om zeker te zijn van hun veiligheid.

Daarnaast bieden sommige bedrijven cosmetische producten aan die niet giftig zijn en gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap. In feite zijn ze niet alleen vrij van retinol, maar ook van hormoonverstoorders, bestanddelen die de normale werking van hormonen kunnen beïnvloeden.

Wetenschappelijke studies en het gebruik van retinol tijdens de zwangerschap

Het moet duidelijk zijn dat studies naar de veiligheid van bepaalde actieve ingrediënten bij zwangere vrouwen beperkt zijn. Dit komt omdat de meeste klinische onderzoeken in deze fase onethisch zijn.

Plaatselijk gebruik van retinoïden of retinol kan helpen om het vitamine A-niveau in het lichaam te verhogen. Tijdens de zwangerschap kan dit echter ernstige schade toebrengen aan de zich ontwikkelende foetus. Oraal gebruik van vitamine A-derivaten verhoogt het risico zelfs nog verder.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fetal Retinoid Syndrome. [Internet ]Disponible en: https://rarediseases.org/rare-diseases/fetal-retinoid-syndrome/
 • Williams AL, Pace ND, DeSesso JM. Teratogen update: Topical use and third-generation retinoids. Birth Defects Res. 2020 Sep;112(15):1105-1114. doi: 10.1002/bdr2.1745. Epub 2020 Jul 9. PMID: 32643315.
 • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011 Jun;57(6):665-7. PMID: 21673209; PMCID: PMC3114665.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.