Is het veilig om surimi te eten tijdens de zwangerschap?

Het is mogelijk om surimi te consumeren tijdens de zwangerschap, omdat het een product is met eiwitten en hoogwaardige vetten met een hoge biologische waarde. Lees er meer over.
Is het veilig om surimi te eten tijdens de zwangerschap?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 11 maart, 2024

Surimi is een voedingsmiddel bereid uit viseiwit dat zeevruchten wil nabootsen. Het is perfect om toe te voegen aan salades en koude gerechten, omdat het de smaak en textuur ervan verbetert. We gaan je echter vertellen of het veilig is om surimi te eten tijdens de zwangerschap.

Je moet er rekening mee houden dat het tijdens de zwangerschap cruciaal is om voorzichtiger dan ooit te zijn met je dieet. Sommige voedingsmiddelen zijn in deze periode beperkt omdat ze een microbiologisch risico vormen. Bovendien kan elke vergiftiging de gezondheid van de foetus in gevaar brengen.

De bereiding van surimi

Eerst gaan we wat dieper in op waar het voedsel dat bekend staat als surimi uit bestaat. Het is een product dat oorspronkelijk uit Japan komt en gemaakt wordt van visfilets. In ieder geval bevat het verder geen resten van zeeproducten, zoals ooit werd beweerd.

Bovendien ondergaat het, voordat het wordt verpakt en verkocht aan het publiek, een pasteurisatieproces. Dit proces zorgt ervoor dat alle ziekteverwekkende micro-organismen die in het product kunnen voorkomen worden vernietigd, waardoor de kwaliteit vanuit hygiënisch oogpunt wordt gegarandeerd.

Is het veilig om surimi te eten tijdens de zwangerschap
Voor de bereiding van surimi wordt voornamelijk schelvis gebruikt. Eerst wordt het eiwit verkregen en daarna wordt het gemengd met andere natuurlijke ingrediënten zoals zonnebloemolie, maïsmeel, zout en paprikapoeder.

Eigenschappen van surimi

Allereerst willen we je vertellen over de belangrijkste voedingseigenschappen van surimi. We lichten ze hieronder toe.

Surimi bevordert de spijsvertering

We hebben het over een product met eiwitten van hoge biologische waarde. Dat wil zeggen dat het alle essentiële aminozuren bevat en goed scoort op het gebied van verteerbaarheid. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het behoud van een gezonde spiermassa, volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Surimi bevat omega 3-vetzuren. Deze elementen zijn essentieel voor het behoud van een goede cardiovasculaire gezondheid. Ze hebben ook een positieve invloed op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het kind tijdens de eerste levensfasen, zoals wordt gesteld in een onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in het tijdschrift Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Helpt de ontwikkeling van bloedarmoede te voorkomen

Dit voedsel bevat vitamine B12, een voedingsstof die exclusief voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en die beschermt tegen de ontwikkeling van bloedarmoede.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze aandoening tijdens de zwangerschap een negatieve invloed kan hebben op het welzijn en de ontwikkeling van de foetus. In feite wordt suppletie met deze vitamine vaak aanbevolen, vooral in de context van veganistische diëten.

Een zwangere vrouw
Surimi is een voedingsmiddel van dierlijke oorsprong dat de ontwikkeling van bloedarmoede helpt voorkomen. Het bevordert ook de spijsvertering en verbetert de gezondheid van hart en bloedvaten.

Surimi kan worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap

Ondanks dat het een product is dat wordt gerekend tot de ultrabewerkte industriële producten, is het mogelijk om surimi met mate te consumeren tijdens de zwangerschap. Het mag in ieder geval niet worden misbruikt, omdat er additieven in zitten. Af en toe consumeren is echter niet schadelijk en draagt bij aan het bereiken van de noodzakelijke voedingsbehoeften.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit product geen microbiologische risico’s met zich meebrengt, omdat er alleen viseiwitten worden gebruikt voor de samenstelling. Daarom wordt het als veilig beschouwd, zelfs als het niet gekookt is voor consumptie. Het kan zelfs tijdens bijna alle levensfasen in het dieet worden opgenomen zonder dat dit grote problemen oplevert.

Surimi: een product dat geschikt is tijdens de zwangerschap

Zoals we al zeiden, is surimi een product dat zonder enig risico kan worden opgenomen in het dieet van zwangere vrouwen. Het ondergaat een reeks pasteurisatieprocessen die de kwaliteit vanuit hygiënisch oogpunt waarborgen. Dit zorgt ervoor dat er geen ziekteverwekkende micro-organismen in zitten die schadelijk kunnen zijn voor de vrouw of de foetus.

Daarnaast is het vanuit voedingsoogpunt vrij dicht voedsel. Het levert eiwitten met een hoge biologische waarde en hoogwaardige vetzuren die bijdragen aan de juiste ontwikkeling van de foetus. Het is ook een bron van vitamine B12, een voedingsstof die in een groot deel van de beperkende diëten ontbreekt.

Als je surimi kiest, raden we je echter aan te kiezen voor surimi zonder toevoegingen. Hiervoor moet je het etiket en de ingrediëntenlijst controleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Berrazaga, I., Micard, V., Gueugneau, M., & Walrand, S. (2019). The Role of the Anabolic Properties of Plant- versus Animal-Based Protein Sources in Supporting Muscle Mass Maintenance: A Critical Review. Nutrients11(8), 1825. https://doi.org/10.3390/nu11081825
  • Martins, B. P., Bandarra, N. M., & Figueiredo-Braga, M. (2020). The role of marine omega-3 in human neurodevelopment, including Autism Spectrum Disorders and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder – a review. Critical reviews in food science and nutrition60(9), 1431–1446. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1573800

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.