Is het veilig om kabeljauw tijdens de zwangerschap te eten?
Kabeljauw is een zeer smakelijke vis die op verschillende manieren bereid kan worden. Hij heeft een aanzienlijke concentratie essentiële voedingsstoffen en wordt aanbevolen in het kader van een gezonde voeding. Vandaag gaan we je echter vertellen of je kabeljauw ook kunt eten tijdens de zwangerschap. De consumptie van sommige vissoorten wordt in deze periode namelijk afgeraden.
Het eerste wat we duidelijk willen maken is dat het tijdens de zwangerschap belangrijk is om bepaalde maatregelen op voedingsgebied te nemen. Dit om veranderingen in de ontwikkeling van de foetus te voorkomen, evenals intoxicaties die het ontstaan van miskramen kunnen bevorderen.
Als je een liefhebber bent van zeevruchten, lees dan zeker dit artikel.
De voordelen van kabeljauw
Laten we om te beginnen de voordelen van kabeljauw bespreken. Deze vis is een bron van eiwitten met een hoge biologische waarde, die belangrijke voedingsstoffen zijn voor de vorming van weefsels en het behoud van een goede gezondheid op spierniveau. Bovendien neemt tijdens de draagtijd je behoefte aan eiwitten toe, zoals blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Nutrients (Engelse link).
In het algemeen is het het beste als minstens de helft van de eiwitten in de voeding van hoge biologische waarde is. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren moeten bevatten, samen met een goede verteerbaarheidsscore. Die van dierlijke oorsprong voldoen aan beide voorwaarden, dus worden ze gepostuleerd als de beste kwaliteit.
Tegelijk is het belangrijk op te merken dat kabeljauw een rijke bron is van calcium, een micronutriënt dat deel uitmaakt van het beendergestel. In feite vermindert de voldoende consumptie ervan in alle levensfasen de kans op het ontstaan van bepaalde ziekten in de toekomst, zoals osteoporose (Engelse link). Ook het handhaven van optimale niveaus vitamine D maakt het verschil.
Kabeljauw consumptie tijdens de zwangerschap
Hoewel je de aanwezigheid van bepaalde vissoorten tijdens de zwangerschap moet beperken, hoort kabeljauw daar niet bij. Deze vis kan je zonder probleem eten, op dezelfde manier als sardines, ansjovis, en zalm. Als algemene regel geldt dat je grote vissen die een grote hoeveelheid kwik in hun vlees ophopen, zoals snoek, moet vermijden.
Het is echter van essentieel belang dat je deze vissen niet rauw eet. Ze moeten altijd onderworpen worden aan een adequaat thermisch proces dat de afwezigheid van ziekteverwekkende micro-organismen binnenin garandeert. Het is belangrijk te benadrukken dat voedselvergiftiging in dit levensstadium echt problematisch kan zijn voor de foetus. Het kan zelfs zijn toekomstige welzijn beïnvloeden.
Wat is de beste vis om tijdens de zwangerschap te eten?
Kabeljauw is een uitstekend product om tijdens de zwangerschap in het dieet op te nemen. Het is namelijk van cruciaal belang voedingsmiddelen te eten die een hoge dosis omega 3-vetzuren leveren. Deze voedingsstoffen optimaliseren de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de foetus en verminderen ook de invloed van bepaalde zware metalen in het lichaam.
In sommige situaties bevelen artsen zelfs suppletie met deze lipiden aan om voordelen en een betere gezondheidstoestand te verkrijgen. Als je dieet goed in elkaar zit, zou dit echter niet nodig moeten zijn. Maar vette vis moet wel regelmatig in de voeding worden opgenomen. Eén portie zalm per dag dekt bijvoorbeeld de dagelijkse behoefte aan omega-3.
Omega-3 is een van de gunstige vetzuren die je in je gewone dieet moet opnemen. De bronnen ervan zijn gevarieerd, zodat er alternatieven zijn voor farmacologische suppletie.Het is veilig om kabeljauw te eten tijdens de zwangerschap
Zoals je gezien hebt, is het mogelijk om kabeljauw te eten tijdens de zwangerschap zonder enig probleem. De gezondheid van de moeder en de foetus zal veilig zijn met de opname van dit soort voedsel in het dieet. De enige voorzorgsmaatregel die je moet nemen is de vis op de juiste manier te koken om eventuele microben uit te schakelen.
Houd er tot slot rekening mee dat als je je dieet tijdens de zwangerschap wilt optimaliseren, je het beste een voedingsdeskundige kunt raadplegen. Zorgen voor afwisseling en de nadruk leggen op de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen zal het ontwikkelingsproces garanderen en toekomstige gezondheidsproblemen bij de baby helpen voorkomen. Bovendien zijn er verschillende voedingsmiddelen die in deze levensperiode vermeden moeten worden en het is belangrijk te weten wat dat zijn om de risico’s te beperken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mousa A, Naqash A, Lim S. Macronutrient and Micronutrient Intake during Pregnancy: An Overview of Recent Evidence. Nutrients. 2019 Feb 20;11(2):443. doi: 10.3390/nu11020443. PMID: 30791647; PMCID: PMC6413112.
- Cano A, Chedraui P, Goulis DG, Lopes P, Mishra G, Mueck A, Senturk LM, Simoncini T, Stevenson JC, Stute P, Tuomikoski P, Rees M, Lambrinoudaki I. Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas. 2018 Jan;107:7-12. doi: 10.1016/j.maturitas.2017.10.004. Epub 2017 Oct 3. PMID: 29169584.