10 Interessante feiten over je huid tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om je huid te hydrateren als je zwanger bent, veel te drinken en warmte te vermijden. Lees meer in het artikel van vandaag.
10 Interessante feiten over je huid tijdens de zwangerschap
Maria del Carmen Hernandez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 01 januari, 2023

Tijdens de zwangerschap kan je huid veranderingen of veranderingen vertonen die kenmerkend zijn voor dit moment. Hoewel het geen ernstige aspecten zijn, is het goed ze te kennen om te weten hoe je ermee om moet gaan. Met dat in gedachten willen we 10 interessante feiten over je huid tijdens de zwangerschap met je delen.

Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder!

10 interessante feiten over je huid tijdens de zwangerschap

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft het vermogen zich aan te passen aan verschillende situaties en omgevingen. In feite kan je huid tijdens de zwangerschap verschillende veranderingen manifesteren waarvan je je misschien niet bewust bent. Let op de volgende veranderingen:

1. Tijdelijke abdominale hyperpigmentatielijn

Vóór de zwangerschap is de linea alba helder en blijft meestal onopgemerkt van de navel tot het schaambeen. Tijdens de zwangerschap daarentegen wordt hij donkerder en krijgt hij de naam linea nigra. Dit verschijnt meestal rond het tweede trimester door duidelijke hormonale veranderingen.

2. Meer glans van de huid

De huid van zwangere vrouwen wordt gekenmerkt door een bijzondere gloed. Enerzijds komt dit door hormonale veranderingen die de productie van talg door de talgklieren stimuleren, zoals uitgelegd in een publicatie (Engelse link) in het Indian Journal of Dermatology, Veneorology and Leprology.

Anderzijds wordt de doorbloeding in de oppervlakkige lagen van de huid verhoogd, waardoor ook de zuurstofvoorziening van de huidcellen toeneemt.

3. Warmte-uitslag komt vaak voor

Huiduitslag ontstaat door zweten en als gevolg van warmte. Het komt ook vaak voor dat jeukende uitslag ontstaat in de buikstreek, en ze kunnen zich uitbreiden naar de benen, billen en armen. Dit soort laesies zijn echter niet ernstig.

Interessante feiten over je huid tijdens de zwangerschap
Het verschijnen van uitslag in de buikstreek en andere delen van het lichaam komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit zijn laesies die niet ernstig zijn.

4. Er verschijnen vlekken of moedervlekken

Verschillende soorten vlekken komen ook vaak voor, vooral in het gezicht (Engelse link). Hoewel ze meestal verdwijnen na de bevalling, kun je ze het beste proberen te voorkomen met dagelijks en veelvuldig gebruik van zonnebrandcrème.

Hyperpigmentvlekken verschijnen in de meeste gevallen tijdens de laatste twee trimesters van de zwangerschap. Ze kunnen ook voorkomen door de bijbehorende genetische factor.

5. Acne-uitbraken zijn kenmerkend voor de huid tijdens de zwangerschap

Minimale acneletsels komen vaak voor tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Bij vrouwen die al acne-uitbraken hadden voordat ze zwanger werden, kan de aandoening echter verbeteren met de zwangerschap.

De waarschijnlijke oorzaak is de overmatige stimulatie van de talgproductie door de talgklieren.

6. De huid heeft last van microtrauma’s tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsstriemen verschijnen tijdens de zwangerschap vaak op verschillende delen van het lichaam. In feite ontstaan ze door het scheuren van collageen- en elastinevezels als gevolg van abrupte of overmatige uitrekking van de huid.

De gebieden die het meest waarschijnlijk verschijnen zijn de borsten, buik, dijen en billen. Aanvankelijk zijn ze paarsachtig en worden dan witachtig.

7. Striae

De huid ondergaat verschillende genezingsprocessen in verschillende delen van het lichaam. Bij elke factor die haar aantast, beginnen de herstelprocessen, maar de snelheid en intensiteit variëren naargelang de regio van het lichaam. De hals en borst zijn een van de gebieden waar het risico op hypertrofische of keloïde littekens het grootst is.

Een zwangere vrouw smeert haar buik in met een hydraterende crème
Tijdens de zwangerschap kunnen striae op verschillende delen van het lichaam verschijnen door het uitrekken van de huid. De buik, dijen en billen zijn meestal de meest getroffen gebieden.

8. Je huid heeft een geheugen

De vlekken worden veroorzaakt door de verandering van pigmentcellen, dat wil zeggen, door melanocyten. Als ze behandeld zijn en hun pigmentatie sterk is verminderd, blijft hun informatie latent en kunnen ze tijdens de zwangerschap of bij blootstelling aan de zon opnieuw gepigmenteerd raken.

Daarom raadt het Amerikaans College van Verloskundigen en Gynaecologen (Engelse link) aan voortdurend zonnebrandcrèmes te gebruiken en langdurige blootstelling aan ultraviolette stralen te vermijden.

9. De dikte van de huid varieert in verschillende gebieden

De dikte van het huidoppervlak verschilt afhankelijk van het gebied in kwestie. Zo is de huid op de buik dun genoeg om de baby goed te laten ontwikkelen, terwijl de huid op de voetzool het dikst is.

De huid fungeert als een beschermende barrière in het lichaam, en daarom is de dikte ervan in elk gebied anders. Zelfs over de hele lengte variëren andere huidkenmerken zoals kleur en textuur.

10. Je beste bondgenoot voor je huid tijdens de zwangerschap is zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème moet voortdurend worden gebruikt om het huidoppervlak en de hyperpigmenterende vlekken die kunnen ontstaan te beschermen. Wij raden breedspectrumfilters aan die bescherming bieden tegen UVA- en UVB-stralen, met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger.

Minerale zonnefilters worden het meest aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Ze moeten 15 minuten voor blootstelling aan ultraviolette stralen worden aangebracht en elke 2 uur opnieuw worden aangebracht.

Huidverzorging is van fundamenteel belang

Het is niet gemakkelijk te weten welke veranderingen zich zullen voordoen wat de huid van zwangere vrouwen betreft, maar sommige kunnen gemakkelijk worden voorkomen.

Het is het beste om de huid dagelijks te hydrateren met crèmes – vooral op de buik -, veel te drinken en de hitte te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.