Hoe je handen verzorgen tijdens de zwangerschap
Je handen verzorgen tijdens de zwangerschap is even belangrijk als de verzorging van de huid op de rest van je lichaam. Maar ze worden in deze fase meestal het meest vergeten. Behalve het verfraaien van de nagels, geven we ze meestal niet de juiste verzorging.
Daarom vertellen we je vandaag welke routines je kunt toepassen om je handen leven en zachtheid te geven terwijl je deze mooie levensfase doormaakt. Lees dus verder!
Veranderingen in de handen tijdens de zwangerschap
Volgens een publicatie (Engelse link) van het Cardiovascular Journal of Africa kun je tijdens de zwangerschap verschillende veranderingen in de handen ervaren, die van voorbijgaande aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Oedeem dat ontstaat door de fysiologische ophoping van vloeistoffen tijdens deze periode.
- Erytheem en jeuk aan de handpalmen en voetzolen, veroorzaakt door veranderingen in de spiegels van bepaalde hormonen. Deze symptomen verdwijnen vanzelf na de bevalling, wanneer de hormoonspiegels zich stabiliseren.
- Pijn en gevoelloosheid in de wijsvinger, duim, helft van de ringvinger en middelvinger kunnen veroorzaakt worden door carpaal tunnel syndroom. Deze aandoening komt vrij vaak voor bij zwangere vrouwen, als complicatie van de fysiologische ophoping van vocht in de pols.
Bovendien ontnemen hormonale veranderingen het huidoppervlak zijn gebruikelijke vettigheid en elasticiteit, wat leidt tot een droge huid over het hele lichaam.
Je handen verzorgen tijdens de zwangerschap: enkele tips
Je handen verzorgen tijdens de zwangerschap is net zo belangrijk als de verzorging van de rest van je lichaam. In feite hebben extreme weersveranderingen een bijzondere invloed op de huid, vooral droog en koud weer.
Er zijn een paar basistips om je handen tijdens de zwangerschap te verzorgen zonder je toevlucht te nemen tot dure behandelingen. Let op!
Was je handen vaak
Door je handen regelmatig te wassen verwijder je dode cellen van de oppervlaktelaag, die kunnen bijdragen tot het gevoel van een droge huid. Gebruik bij voorkeur reinigingsmiddelen van het syndet-type, die minder samentrekkend (Engelse link) zijn en zachter voor de lederhuid.
Geparfumeerde zeep moet vermeden worden, want die bevat bestanddelen die vocht absorberen. Het is het beste zeep te gebruiken wanneer dat nodig is, zonder het gebruik ervan op enig moment te misbruiken. Bovendien vermijd je best antibacteriële vloeibare zeep. Want door de ‘goede’ bacteriën uit de huid te verwijderen wordt een beschermende factor uit het huidweefsel weggenomen.
Een ander aspect om te controleren is de temperatuur van het water. Hoewel heet water de aanwezigheid van ziektekiemen vermindert, verergert regelmatig gebruik ervan de uitdroging van de huid.
Je handen verzorgen tijdens de zwangerschap: hydrateer je handen voortdurend
Het aanbrengen van vochtinbrengende crèmes of emolliënten na het afspoelen van je handen helpt om het water in te sluiten en te voorkomen dat het verloren gaat. Dit geldt vooral in een winderig of koud klimaat.
Je moet je handen overdag en ‘s avonds voor het slapen gaan vrij vaak opnieuw insmeren. In het algemeen zijn de meest geschikte producten die zonder parfum, want de overgrote meerderheid van de droge huid is ook gevoelig.
Kies voor een evenwichtige voeding en voldoende hydratatie
Als het om de huid gaat, speelt voeding een heel belangrijke rol, want “we zijn wat we eten”.
Probeer daarom gezonde vetten (meervoudig onverzadigd en cis-vetten) in je dieet op te nemen, die je in de volgende voedingsmiddelen kunt vinden:
- Avocado’s
- Noten
- Extra vierge olijfolie
- Canola-olie
Voldoende water drinken gedurende de dag helpt ook om de huid gezond en vochtig te houden.
Voer eventuele peelings uit om je handen te verzorgen
Om je handen een goede verzorging te bieden, moet je ze reinigen en onzuiverheden en dode cellen verwijderen. Exfoliëren draagt bij aan deze taak en geeft de huid zelfs een jonger en frisser uiterlijk. Het maakt de huid ook ontvankelijker voor de werking van vochtinbrengende crèmes en controleert het ontstaan van laesies. Voor een effectiever resultaat kies je producten die ook oliën bevatten.
Implementeer een nachtelijke verzorgingsroutine
Het ‘s avonds beoefenen van bepaalde gewoonten helpt om het herstelproces van gebarsten en droge handen te versnellen. Een goede optie is het aanbrengen van amandelolie (Engelse link) of vaseline om de essentiële vetten die verantwoordelijk zijn voor de hydratatie aan te vullen.
Er zijn ook specifieke handbehandelingen op de markt die, als je ze voor het slapengaan gebruikt, het verschijnen van vlekken en rimpels voorkomen.
Bescherm je handen elke dag
Gebruik schoonmaakhandschoenen bij huishoudelijke klusjes (vloeren schoonmaken, afwassen, glas schoonmaken). Dat wil zeggen, gebruik ze bij elke activiteit waarbij chemische producten gebruikt worden.
En natuurlijk, breng zonnebrandcrème aan op de rug van de handen voor je het huis verlaat, want de handen worden het meest blootgesteld aan UV stralen.
Het belang van de verzorging van je handen tijdens de zwangerschap
De huid van de handen verschilt niet veel van die van de rest van het lichaam. Ze heeft echter meer verzorging nodig omdat ze voortdurend in contact komt met verschillende oppervlakken en chemische stoffen. Om die reden moet je altijd deze drie stappen volgen: Reinigen, hydrateren en beschermen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Coiffard L, Couteau C. Soap and syndets: differences and analogies, sources of great confusion. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 Nov;24(21):11432-11439. doi: 10.26355/eurrev_202011_23637. PMID: 33215466.
- Ouzir M, Bernoussi SE, Tabyaoui M, Taghzouti K. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 Jul;20(4):3344-3387. doi: 10.1111/1541-4337.12752. Epub 2021 May 30. PMID: 34056853.
- Soma-Pillay, Priya et al. “Physiological changes in pregnancy.” Cardiovascular journal of Africa vol. 27,2 (2016): 89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021