Tintelende handen tijdens de zwangerschap: oorzaken en wat te doen

Tintelende handen tijdens de zwangerschap is heel gewoon. Er zijn echter maatregelen om ze te verlichten. Hier zijn de details!
Tintelende handen tijdens de zwangerschap: oorzaken en wat te doen

Laatste update: 09 juni, 2022

Sommige vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap last krijgen van tintelende handen. Hoewel carpaal tunnel syndroom op elk moment kan optreden, komt het vooral in dit stadium vaak voor.

Gelukkig zijn deze symptomen tijdelijk en zijn ze niet ernstig voor de gezondheid van zwangere vrouwen. Maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten. Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder!

Carpaal tunnel syndroom, de meest voorkomende oorzaak van tintelende handen tijdens de zwangerschap

Carpaal tunnel syndroom is een veel voorkomende aandoening die ontstaat als gevolg van herhaalde en geforceerde bewegingen met de polsen. Maar in het laatste trimester van de zwangerschap kan het om andere redenen optreden en de oorzaak zijn van tintelende handen.

In het algemeen wordt dit gevoel veroorzaakt door beknelling van de nervus medianus, die door de hele bovenste ledemaat loopt, van de basis van de nek tot de vingers. Zijn belangrijkste functie is de hersenen te voorzien van zintuiglijke informatie uit de handen.

Bij de polsen gaat de nervus medianus door een smal kanaal dat de carpale tunnel heet. Het ‘dak’ van deze structuur is een ligament, dat ontstoken kan raken na een slechte houding, aanhoudende en verkeerde beweging van het gewricht, of door oedeem dat typisch is voor zwangerschap.

Als gevolg hiervan wordt, wanneer het kanaal nauwer wordt, de zenuw samengedrukt, wat pijn, gevoelloosheid, tintelingen of een branderig gevoel in de handpalmen en vingers veroorzaakt.

An image showing the anatomy of the hands.
Het ligament dat het carpale kanaal bij de pols aflijnt, kan om allerlei redenen ontstoken raken. Als de zenuw die eronder circuleert samengedrukt wordt, worden ongemakkelijke gewaarwordingen in de handen opgewekt.

Een tamelijk frequente aandoening

Carpaletunnelsyndroom heeft de neiging vooral bij vrouwen voor te komen en tussen de 30 en 60% van de gevallen(Engelse link) komt voor bij zwangere vrouwen of in de kraamtijd.

Net zoals het vasthouden van vocht tijdens zwangerschap de enkels en voeten vatbaar maakt voor zwelling, kan het ook de veneuze terugvoer van de bovenste ledematen vertragen. Dit bevordert, zoals gezegd, de compressie van de nervus medianus die deze ongemakkelijke gewaarwordingen, vooral ‘s nachts, opwekt.

Veelvoorkomende symptomen van carpaletunnelsyndroom

 • Zwelling van de vingers en tenen.
 • Tintelingen en gevoelloosheid in de polsen, vingers en handen.
 • Een bonzend gevoel in de polsen, handen en ook de vingers.
 • Moeite met het vastpakken van voorwerpen of het uitvoeren van fijne motorische taken met de handen.

In ernstige en langdurige gevallen kan het leiden tot verminderde kracht en verminderde nauwkeurigheid bij het werk met de handen. Hoewel het slechts in één hand kan voorkomen, ondervindt volgens een studie (Engelse link) van Advanced Biomedical Research 50% van de zwangere vrouwen het in beide handen.

Een ander punt om op te merken is dat de symptomen kunnen toenemen naarmate de zwangerschap vordert, vooral in het laatste trimester. Dan wordt namelijk het meeste vocht vastgehouden.

Diagnose van carpaal tunnel syndroom

In de meeste gevallen is de diagnose van deze aandoening klinisch. Een grondige enquete en volledig lichamelijk onderzoek van de zwangere vrouw, inclusief de Tinel’s sign-test, is al voldoende. Dit bestaat uit zachtjes tikken (percussie) op de huid die zich op het voorste deel van de pols bevindt. Als de zwangere vrouw dan een tintelend gevoel voelt, wordt de betrokkenheid van de nervus medianus bevestigd.

Een ander alternatief dat tijdens de zwangerschap kan worden uitgevoerd is elektrodiagnose. Dit brengt namelijk de betrokkenheid van de zenuw aan het licht als een blokkade of vertraging van de elektrische signalen wordt ontdekt.

Behandeling van carpakletunnelsyndroom tijdens de zwangerschap

In de meeste gevallen is het raadzaam deze aandoening conservatief te behandelen, vooral tijdens de zwangerschap. Het is ook de moeite waard op te merken dat veel vrouwen verlichting van tintelende handen en andere symptomen zullen ervaren in de weken en maanden na de bevalling.

Sommige van de volgende behandelingen zijn nuttig en veilig om tijdens de zwangerschap te overwegen:

 • Verminder activiteiten waarbij je de pols moet buign. Vermijd ook activiteiten waarbij herhaalde, krachtige, manuele bewegingen van dit gewricht nodig zijn. Bijvoorbeeld typen op het toetsenbord.
 • Gebruik een spalk. Bepaalde orthopedische hulpmiddelen helpen om het polsgewricht in een neutrale stand te houden (zonder te buigen) en verminderen zo dus de symptomen.
 • Cryotherapie. Meerdere malen per dag 10 minuten ijs op de pijnlijke plek leggen helpt oedeem en tintelende handen te verminderen.
 • Verhoog de polsen waar mogelijk, met behulp van kussens.
 • Voer yoga uit. Een in 2010 gepubliceerde studie (Engelse link) vond dat het beoefenen van yoga de handgreepsterkte kan verhogen en de pijn in de pols kan verminderen bij mensen met carpaal tunnel syndroom.
 • Zorg ook voor dagelijkse pauzes om de handen voldoende te strekken.
A woman stretching her arm hand downward.
Het strekken van de polsen en handen geeft verlichting van compressie van de nervus medianus. Daarom is het goed om tijdens de werkdag actieve pauzes in te lassen.

Tintelende handen tijdens de zwangerschap komen vaak voor en zijn tijdelijk

Tintelende handen tijdens de zwangerschap brengt men dus vaak in verband met carpaal tunnel syndroom. Hoewel niet ernstig, kan het gevoel vervelend zijn en de levenskwaliteit van de zwangere vrouw beïnvloeden Deze manifestatie verdwijnt echter meestal geleidelijk na de bevalling, als vochtretentie en zwangerschapsoedeem oplossen. Wellicht ook interessant voor jou

Lopen tijdens de zwangerschap: hoe ver en hoe snel?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Lopen tijdens de zwangerschap: hoe ver en hoe snel?

Lichaamsbeweging, en met name lopen tijdens de zwangerschap, kan je helpen een gezond gewicht te behouden en je voor te bereiden op de bevalling. • Meems M, Truijens S, Spek V, Visser LH, Pop VJ. Prevalence, course and determinants of carpal tunnel syndrome symptoms during pregnancy: a prospective study. BJOG. 2015 Jul;122(8):1112-8. doi: 10.1111/1471-0528.13360. Epub 2015 Mar 17. PMID: 25778497.
 • Khosrawi, Saeid, and Raziyeh Maghrouri. “The prevalence and severity of carpal tunnel syndrome during pregnancy.” Advanced biomedical research vol. 1 (2012): 43. doi:10.4103/2277-9175.100143
 • Carlson H, Colbert A, Frydl J, Arnall E, Elliot M, Carlson N. Current options for nonsurgical management of carpal tunnel syndrome. Int J Clin Rheumtol. 2010;5(1):129-142. doi:10.2217/IJR.09.63

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.