Het belang van voedselveiligheid tijdens de zwangerschap

Voedselveiligheid tijdens de zwangerschap is van het grootste belang omdat het de overdracht van ziekten als listeria en toxoplasmose via voedsel voorkomt.
Het belang van voedselveiligheid tijdens de zwangerschap
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Marta Guzmán.

Laatste update: 04 maart, 2023

Het is uiterst belangrijk om de voedselveiligheid tijdens de zwangerschap in acht te nemen om bepaalde risico’s te voorkomen. Hoewel het niet vaak voorkomt, zijn er bepaalde ziekten die via voedsel kunnen worden overgedragen en negatieve gevolgen hebben voor zowel zwangere vrouwen als de zich ontwikkelende foetus. Daarom zijn basishygiënische maatregelen en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen van fundamenteel belang.

Lees verder voor meer informatie.

Voedselveiligheid tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan bepaalde door voedsel overgedragen ziekten ernstige gevolgen hebben voor ongeboren baby’s:

Listeria

Dit is een ziekte die het gevolg is van de bacterie listeria monocytogenes, die kan leven en zich voortplanten in bepaalde voedingsmiddelen. Hoewel deze infectie niet vaak voorkomt, vormt het een groter gevaar voor zwangere vrouwen.

Dat komt omdat de gevolgen ernstig kunnen zijn voor ongeborenen en pasgeborenen.

Toxoplasmose

Hier kijken we naar een ziekte veroorzaakt door de parasiettoxoplasma gondii, die voorkomt in veel voedsel en ook in kattenuitwerpselen.

Net als listeria kan toxoplasmose ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de toekomstige baby.

Gelukkig zijn deze en andere voedsel gerelateerde risico’s te voorkomen. En hier komt het belang van voedselveiligheid tijdens de zwangerschap om de hoek kijken. Met andere woorden, het praktiseren van hygiëne aanbevelingen en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, die we hieronder verder zullen noemen.

Basisaanbevelingen wat voedselveiligheid tijdens de zwangerschap betreft

Goed je handen wassen

Om de voedselveiligheid tijdens de zwangerschap te garanderen is handen wassen de sleutel. Zwangere vrouwen moeten hun handen regelmatig wassen met zeep en warm water gedurende ten minste 20 seconden.

Dit is belangrijk voor en na het hanteren van voedsel, na contact met vuil materiaal (luiers, afval, dieren), en vooral na gebruik van het toilet.

Voedselveiligheid tijdens de zwangerschap is heel belangrijk

Maak het volgende grondig schoon en was het:

  • Aanrechten en andere oppervlakken waar je voedsel neerzet.
  • De binnenkant van de koelkast regelmatig en vooral na morsen.
  • Keukenapparatuur (bakjes, snijplanken, zilverwerk, borden, enz.) en ook theedoeken en sponzen, na het hanteren van rauw vlees (vis, kip, rundvlees, enz.). Dit omvat het wassen en desinfecteren van keukengerei, snijplanken, aanrechten, enz.

Voedselveiligheid tijdens de zwangerschap: voedingsmiddelen scheiden en beschermen

Binnen en buiten de koelkast:

  • Houd rauwe voedingsmiddelen uit de buurt van voedingsmiddelen die klaar zijn om te eten om contact tussen beide te voorkomen.
  • Het is belangrijk om voedingsmiddelen in gesloten verpakkingen te bewaren, bij voorkeur in luchtdichte glazen bakken.
  • Bewaar ze zo kort mogelijk.

Bewaar voedsel op de juiste manier

  • Maak er een punt van om voedsel direct na het koken te eten.
  • Laat rauw of gekookt voedsel niet op kamertemperatuur staan.
  • Bewaar bederfelijk voedsel en restjes in de vriezer of koelkast als je ze niet meteen opeet.
  • Vermijd de voortplanting van listeria door de koelkast op maximaal 3,8ºC te houden.
  • Ontdooi voedsel niet op kamertemperatuur. Je kunt voedsel het beste in de koelkast laten ontdooien of, in het geval van kleine stukjes, ontdooien in de magnetron of direct koken.
  • Lees de etiketten op verpakte levensmiddelen en volg de aanwijzingen van de fabrikant over de houdbaarheidsdatum.

Voorzorgsmaatregelen met betrekking tot specifieke levensmiddelen

Voedselveiligheid tijdens de zwangerschap: wassen van fruit en groenten

Fruit en groenten kunnen een bron van besmetting zijn, vooral doordat ze in contact komen met vuil en dierlijke uitwerpselen (katten, knaagdieren, enz.). Om risico’s te vermijden:

  • Begin met het afsnijden van beschadigde plekken.
  • Was fruit en groenten goed onder koud stromend water. Dit is belangrijk, zelfs voor fruit en groenten die je van plan bent te schillen, omdat het besmetting voorkomt als het mes er doorheen gaat.
Houd rauwe en verse ingrediënten gescheiden

  • Bij het consumeren van rauwe groenten (sla, tomaten, spinazie, komkommers, wortels, etc) of vers, ongeschild fruit (druiven, kersen, aardbeien, abrikozen, etc) moet je ze 5 minuten laten weken in schoon water met een paar druppels bleekmiddel. Zorg ervoor dat je bleekmiddel gebruikt dat veilig is voor het desinfecteren van voedsel, en spoel het voor consumptie af met overvloedig stromend water.
  • Was aromatische kruiden (peterselie, rozemarijn, basilicum, enz.) en spruiten (soja, alfalfa, enz.) voor consumptie.

Voedselveiligheid tijdens de zwangerschap: kook voedsel volledig

Om de voedselveiligheid tijdens de zwangerschap te garanderen, is het belangrijk om voedsel volledig te stoven, koken, grillen of bakken. Zwangere vrouwen mogen nooit voedsel eten dat ook maar een beetje rauw is aan de binnenkant. Dit is vooral belangrijk bij zeevruchten, eieren, vis, hamburgers, gevogelte, varkensvlees en ander vlees. Hetzelfde geldt voor het koken van voedsel dat deze ingrediënten bevat (pizza, empanadas, gevulde schelpen, enz.).

  • Gekookt vlees mag geen roze plekken van binnen hebben. Als je gevogelte kookt, zorg er dan voor dat het vlees gemakkelijk van het bot valt.
  • Bij vis test je of het centrale bot gemakkelijk te scheiden is en of de kleur van het vlees veranderd is. Bij de meeste vissoorten wordt het wit.
  • Als je vloeibaar voedsel kookt, zoals soepen, crèmes, sauzen, stoofschotels, enzovoort, zorg er dan voor dat je ze goed aan de kook brengt.
  • Als je een magnetron gebruikt, leg dan een deksel op het voedsel. Zorg er ook voor dat je het apparaat instelt op de juiste tijd en het juiste vermogen om je voedsel volledig te koken of te verwarmen.
  • Als je restjes uit de koelkast consumeert, zorg er dan voor dat je ze goed verwarmt voordat je ze opeet. Ze moeten koken of stomen en heel heet worden.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). Alimentación segura durante el embarazo. Departamento de Consumo. Gobierno de Madrid.
  • Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria. La seguridad alimentaria durante el embarazo. Departamento de Salud de Cataluña. Marzo 2021.
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Listeria (listeriosis). Departamento de Salud y Servicios Sociales de Estados Unidos. Junio 2017
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades.  Toxoplasmosis Pregnancy FAQS. Departamento de Salud y Servicios Sociales de Estados Unidos. Septiembre 2020.
  • Gobierno de Cantabria. La seguridad alimentaria durante el embarazo.
  • U.S Food&Drug Administration. Seguridad Alimentaria para futuras mamas. Septiembre 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.