Het belang van voeding tijdens zwangerschap en borstvoeding
Voeding tijdens de zwangerschap en borstvoeding is essentieel voor een goede ontwikkeling en groei van de baby en de gezondheid van de moeder. Een ontoereikende voeding daarentegen kan de gezondheid van beiden in gevaar brengen. Zo kan een tekort aan calcium problemen veroorzaken bij de botvorming van de baby en zwangerschapsvergiftiging bij de moeder veroorzaken. Lees verder voor meer informatie over dit onderwerp.
De invloed van voeding tijdens zwangerschap en borstvoeding
Om de relatie tussen voeding en zwangerschap en borstvoeding beter te begrijpen, moeten we weten dat de voedingsbehoeften van de moeder in beide fasen toenemen. Om hierin te voorzien, moeten ze dus voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgen. Hieronder bespreken we de invloed van voeding in deze levensperioden.
Het is essentieel voor een goede ontwikkeling van de baby
Een evenwichtige voeding in termen van voedingsstoffen en energie tijdens de zwangerschap is essentieel voor een goede ontwikkeling van baby’s. Een overzicht (Engelse link) dat wordt ondersteund door de National Library of Medicine benadrukt dat een adequate inname van foliumzuur bij zwangere vrouwen neurale buisdefecten bij de foetus voorkomt. Het is ook gerelateerd aan een lagere incidentie van miskramen en een grotere expansie van de bloedvaten van de placenta.
In dezelfde lijn stelt een groep deskundigen (Engelse link) dat de inname van ijzer bloedarmoede bij de moeder voorkomt en zorgt voor een adequate zuurstoftoevoer naar de foetus.
Zorgt voor een betere groei van baby’s
Kramer en Kakuma (Engelse link) bevestigden bij hun onderzoek naar het optimale tijdstip voor borstvoeding dat adequate voeding tijdens de zwangerschap en borstvoeding zorgt voor een goede groei van baby’s. Bovendien vertoonden kinderen die 6 maanden borstvoeding kregen minder risico op maag- en darmziekten.
Voorkomt zwangerschapscomplicaties
Een overzicht uit 2018 (Spaanse link) over het gebruik van calciumsupplementen legt uit dat een adequate inname van deze voedingsstof risico’s op zwangerschapscomplicaties voorkomt. Bijvoorbeeld het risico op zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes.
Voeding beïnvloedt de kwaliteit van moedermelk
Wat een moeder eet, kan de samenstelling van moedermelk en de ontwikkeling van haar kind beïnvloeden. Het vet dat ze eet heeft bijvoorbeeld invloed op de vetzuursamenstelling van de melk. In dit verband blijkt uit een onderzoek dat in 2019 werd gedeeld door het tijdschrift Nutrients (Engelse link) dat regelmatige consumptie van voedingsmiddelen die een bron zijn van omega-3, wat essentieel is voor de visuele en cognitieve ontwikkeling van baby’s, de concentratie ervan in moedermelk verhoogt.
Tegelijkertijd werd in een observationeel onderzoek, dat ook werd gepubliceerd door Nutrients, (Engelse link) benadrukt dat het gehalte aan vitamine A en E in moedermelk gevoelig is voor de voedingstoestand van de moeder en de inname van deze voedingsstoffen in haar dieet.
Voedingsstoffen om op te letten tijdens de zwangerschap en borstvoeding
Volgens Stephenson (Engelse link), in een artikel gepubliceerd in de Lancet, is goede voeding zo belangrijk voor een gezonde zwangerschap en borstvoeding dat het al voor de conceptie moet beginnen.
Eiwitten
Het tijdschrift Voeding & metabolisme (Engelse link) staat dat een groep Chinese zwangere vrouwen met een lage eiwitinname erin slaagde het geboortegewicht van hun baby aanzienlijk te verhogen. Dit gebeurde toen ze meer dierlijke eiwitten aten uit verschillende soorten vlees en zuivelproducten.
De voordelen van de eiwitbron zijn echter niet erg duidelijk. Een ander onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) in 2022, concludeerde dat rood- en witvleeseiwitten het risico op zwangerschapsdiabetes verhogen. Deze conclusie werd bereikt door ze te vergelijken met plantaardige eiwitten, zuivel en eieren.
De aanbeveling voor zwangerschap is 0,88 tot 1,1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Voor zuigelingen is het 1,05 gram per kilogram. Sommige auteurs, zoals Elango en Ball en hun team (Engelse link), stellen echter een hogere inname voor.
Foliumzuur
Foliumzuursuppletie tijdens de zwangerschap voorkomt aangeboren afwijkingen bij baby’s en bevordert een betere groei en ontwikkeling. Een publicatie in het tijdschrift Biomedicines(Engelse link) ook een verband gelegd met het effectief voorkomen van zwangerschapsvergiftiging.
De Nationale Bibliotheek voor Geneeskunde(Engelse link) herinnert ons eraan dat deze vitamine van nature voorkomt in moedermelk. Daarom wordt 500 microgram per dag aanbevolen tijdens het geven van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap wordt 400 microgram aanbevolen gedurende de eerste 3 maanden.
Calcium
Over het algemeen wordt ongeveer 1000 milligram calcium per dag aanbevolen, omdat het de botgroei van de baby bevordert. Een review (Engelse link) in de Annals of The New York Academy of Sciences suggereert echter verder onderzoek.
IJzer
De Cochrane review van gegevens van Peña’s team suggereert dat ijzersupplementen tijdens de zwangerschap bloedarmoede met 70% en ijzertekort met 57% vermindert. 27 milligram per dag wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap en 20 milligram tijdens de borstvoeding.
Vitamine D
Vitamine D is cruciaal voor de opname van calcium en voor het behoud van de botten van moeder en kind. De Peruaans Tijdschrift voor Gynaecologie en Verloskunde (Spaanse link) stelde in 2021 dat voor gebieden die niet genoeg zonlicht ontvangen, 2000 internationale eenheden per dag worden aanbevolen.
Omega 3-vetzuren
Van deze groep vetzuren is DHA het belangrijkst voor zwangerschap en borstvoeding. Het is betrokken bij de visuele gezondheid en een goede psychomotorische ontwikkeling in de eerste levensjaren. 600 milligram per dag wordt aanbevolen.
Kunnen voedingsdeskundigen gezondheidsproblemen opsporen?
Voedingsdeskundigen kunnen voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap en borstvoeding opsporen en aanpakken. Deze specialist kan voedingstekorten of voedselintoleranties opsporen en veranderingen in het dieet aanbevelen om een adequate inname van voedingsstoffen te garanderen.
Daarnaast kunnen ze begeleiding bieden bij problemen zoals zwangerschapsdiabetes of zwangerschapsgerelateerde bloedarmoede.
Goede voeding leidt tot een gezonde zwangerschap en borstvoeding
Het is duidelijk, en de wetenschap is daar ook van overtuigd, dat zwangerschap en borstvoeding een verhoogde inname van energie en voedingsstoffen vereisen. Daarom is het belangrijk om goede voeding en voedingssupplementen op peil te houden. Dit garandeert een goede gezondheid van de moeder en een optimale groei en ontwikkeling van de baby.
Het is cruciaal om naar een behandelend arts en voedingsdeskundige te gaan, zodat zij elke voedingsstof kunnen aangeven en aanpassen aan de maand van de zwangerschap.
De aanbevelingen voor energie, eiwitten, calcium, ijzer, foliumzuur, vitamine D en omega 3-vetzuren moeten voor elk geval persoonlijk zijn. Onthoud ook dat voldoende, gevarieerde en evenwichtige voeding een gezonde zwangerschap en borstvoeding garandeert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bzikowska-Jura, A., Czerwonogrodzka-Senczyna, A., Jasińska-Melon, E., Mojska, H., Olędzka, G., Wesołowska, A., & Szostak-Węgierek, D. (2019). The Concentration of Omega-3 Fatty Acids in Human Milk Is Related to Their Habitual but Not Current Intake. Nutrients, 11(7), 1585. https://doi.org/10.3390/nu11071585
- De-Regil, L. M., Peña-Rosas, J. P., Fernández-Gaxiola, A. C., & Rayco-Solon, P. (2015). Effects and safety of periconceptional oral folate supplementation for preventing birth defects. The Cochrane database of systematic reviews, 2015(12), CD007950. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007950.pub3
- Elango, R., & Ball, R. O. (2016). Protein and Amino Acid Requirements during Pregnancy. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(4), 839S–44S. https://doi.org/10.3945/an.115.011817
- Hofmeyr GJ, Lawrie TA, Atallah ÁN, Torloni MR. (2018) Calcium supplementation during pregnancy for preventing hypertensive disorders and related problems. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 10. Art. No.: CD001059. DOI: 10.1002/14651858.CD001059.pub5
- Kaldygulova, L., Ukybassova, T., Aimagambetova, G., Gaiday, A., & Tussupkaliyev, A. (2023). Biological Role of Folic Acid in Pregnancy and Possible Therapeutic Application for the Prevention of Preeclampsia. Biomedicines, 11(2), 272. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/biomedicines11020272
- Kramer, M. S., & Kakuma, R. (2012). Optimal duration of exclusive breastfeeding. The Cochrane database of systematic reviews, 2012(8), CD003517. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003517.pub2
- Machado, M. R., Kamp, F., Nunes, J. C., El-Bacha, T., & Torres, A. G. (2019). Breast Milk Content of Vitamin A and E from Early- to Mid-Lactation Is Affected by Inadequate Dietary Intake in Brazilian Adult Women. Nutrients, 11(9), 2025. https://doi.org/10.3390/nu11092025
- Mejía-Montilla, Jorly, Reyna-Villasmil, Nadia, & Reyna-Villasmil, Eduardo. (2021). Consumo de micronutrientes durante el embarazo y la lactancia. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 67(4), 00004. Epub 00 de octubre de 2021.https://dx.doi.org/10.31403/rpgo.v67i2368
- Mother To Baby | Fact Sheets [Internet]. Brentwood (TN): Organization of Teratology Information Specialists (OTIS); 1994-. Folic Acid | Folate. 2022 Jan. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582717/
- Peña-Rosas, J. P., De-Regil, L. M., Garcia-Casal, M. N., & Dowswell, T. (2015). Daily oral iron supplementation during pregnancy. The Cochrane database of systematic reviews, 2015(7), CD004736. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004736.pub5
- Rasmussen, B., Ennis, M., Pencharz, P., Ball, R., Courtney-martin, G., & Elango, R. (2020). Protein Requirements of Healthy Lactating Women Are Higher Than the Current Recommendations. Current Developments in Nutrition, 4(Suppl 2), 653. https://doi.org/10.1093/cdn/nzaa049_046
- Stephenson, J., Heslehurst, N., Hall, J., Schoenaker, D. A. J. M., Hutchinson, J., Cade, J. E., Poston, L., Barrett, G., Crozier, S. R., Barker, M., Kumaran, K., Yajnik, C. S., Baird, J., & Mishra, G. D. (2018). Before the beginning: nutrition and lifestyle in the preconception period and its importance for future health. Lancet (London, England), 391(10132), 1830–1841. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30311–8.
- Tihtonen K, Korhonen P, Isojärvi J, Ojala R, Ashorn U, Ashorn P, Tammela O. (2022). Calcium supplementation during pregnancy and maternal and offspring bone health: a systematic review and meta-analysis. Annals of New York Academy Science, Volume1509, Issue1, Pages 23-36. Disponible en: https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nyas.14705
- Wu, W., Tang, N., Zeng, J., Jing, J., & Cai, L. (2022). Dietary Protein Patterns during Pregnancy Are Associated with Risk of Gestational Diabetes Mellitus in Chinese Pregnant Women. Nutrients, 14(8), 1623. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/nu14081623
- Yang, J., Chang, Q., Tian, X., Zhang, B., Zeng, L., Yan, H., Dang, S., & Li, Y. H. (2022). Dietary protein intake during pregnancy and birth weight among Chinese pregnant women with low intake of protein. Nutrition & metabolism, 19(1), 43. https://doi.org/10.1186/s12986-022-00678-0