Hoe de buik groeit tijdens de zwangerschap: trimester per trimester

De manier waarop de buik groeit tijdens de zwangerschap hangt samen met de maternale anatomie en de grootte van de baarmoederholte. Ontdek meer!
Hoe de buik groeit tijdens de zwangerschap: trimester per trimester
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Leidy Mora Molina

Laatste update: 22 december, 2022

Een teken dat elke zwangere vrouw kenmerkt is haar vergrote buik. De evolutie van de omvang ervan hangt echter af van het volume van de baarmoeder. Dat hangt weer nauw samen met de groei van de baby en de anatomie van de moeder. In dit artikel vertellen we je daarom hoe de buik groeit tijdens de zwangerschap trimester per trimester en andere hoogtepunten van dit onderwerp.

Hoe de buik groeit tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

De manier waarop de buik groeit tijdens de zwangerschap is dus variabel bij vrouwen. Het is daarom ingewikkeld om standaard maten voor de genoemde evolutie te bepalen. Dat komt omdat er meerdere factoren zijn die de omvang ervan direct of indirect beïnvloeden.

Daaronder gaat het bijvoorbeeld om:

  • De lichaamsstructuur van de moeder,
  • De grootte van haar bekken,
  • Het aantal eerdere zwangerschappen,
  • Hoeveelheid vruchtwater.
  • De grootte van de placenta,
  • De positie en het volume van de baby,

Toch kunnen we in het algemeen zeggen dat de buik tijdens de eerste maand geen grote veranderingen ondergaat. De baarmoeder zet namelijk praktisch niet uit.

Tijdens de tweede maand van de zwangerschap kunnen veel zwangere vrouwen een lichte beweging van de buik ervaren, doordat de baarmoeder zijn wanden begint te verdikken en de placenta begint uit te zetten. Vanaf dit punt is het normaal dat kleding strakker aanvoelt in de taillezone.

Tegen de derde maand van de zwangerschap is het al mogelijk de bovenpool van de baarmoeder boven het schaambeen te voelen. De baby weegt ongeveer 40 gram en de hoeveelheid vruchtwater is vrij aanzienlijk. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de baarmoeder boller wordt en tegen de wanden van de moederlijke buik begint te duwen. Vooral als de vrouw al eerder zwanger is geweest.

Hoe de buik groeit tijdens de zwangerschap
Tegen het einde van het eerste trimester is het mogelijk een glimp op te vangen van de groei van de buik, vooral als het niet je eerste zwangerschap is.

Hoe de buik groeit tijdens het tweede trimester van de zwangerschap

Vanaf het tweede trimester begint de buik in reuzenstappen te groeien. Tussen week 12 en 16 beginnen mama’s te merken dat hun buik opgezwollen is. En dat hij, beetje bij beetje, de typische vorm van een zwangerschap aanneemt. Veel vrouwen moeten dan ook hun garderobe aan dit nieuwe stadium beginnen aan te passen.

Tijdens de vierde maand bevindt de onderkant van de baarmoeder (of het boveneinde) zich ongeveer 5 centimeter onder de navel. Tegen die tijd weegt de baby ongeveer 140 gram en meet hij ongeveer 12,5 centimeter.

Eén aspect dat de omvang van de buik in deze tijd bepaalt is het aantal eerdere zwangerschappen. Dit komt omdat als er al een zwangerschap geweest is, de buikspieren soepeler zijn. Dit leidt ertoe dat ze gemakkelijk toegeven aan de groei van de baarmoeder.

Tegen het einde van de zesde maand is de fundushoogte ongeveer 5 centimeter boven de navel en heeft de buik de grootte van een voetbal. In dit geval kun je al zien hoe de huid van de buik (Spaanse link) reageert op deze grote anatomische verandering. Daarom is het normaal dat de opperhuid ‘s nachts nogal gespannen en jeukerig aanvoelt.

Hoewel de buik in deze periode flink groeit, veroorzaakt de omvang ervan meestal nog geen ongemak, en verhindert ook niet het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Daarom onderscheidt het tweede trimester zich als het meest draaglijke van de hele zwangerschap.

Een zwangere vrouw doet aan lichaamsbeweging
Hoewel tijdens het tweede trimester de buik flink groeit, veroorzaakt de omvang ervan nog geen ongemak en verhindert het niet de dagelijkse bezigheden.

Het derde trimester van de zwangerschap: een groeispurt

Het derde trimester van de zwangerschap wordt gekenmerkt door de versnelde ontwikkeling van de baby, die bepalend is voor de omvang van de buik.

Het is normaal dat je een exponentiële groei van de buik opmerkt, en ook een zwaarte die ongemak oproept, zoals pijn in de onderrug.

In de achtste maand ligt het bovenste uiteinde van de baarmoeder onder de ribben en oefent druk uit op de organen van de borstholte.

Dit verhindert de volledige uitzetting van de longen, waardoor de moeder snel moe wordt, sneller gaat ademen en soms ook slaapproblemen heeft. Andere veel voorkomende symptomen van dit stadium zijn bijvoorbeeld:

Tijdens de dagen voor de geboorte neemt de baby zijn uitgangspositie aan en past in het bekken. Dit, samen met het gewicht van de buik zelf, veroorzaakt een plotselinge inzinking, die een teken is van de naderende komst van de baby.

Na de bevalling neemt de buik langzaam weer zijn normale omvang aan. Maar dit gebeurt niet van de ene dag op de andere. Eerder duurt het ongeveer 6 weken, zo niet langer.

Begeleid de groei van je buik zo goed mogelijk

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap evenwichtig te eten , jezelf goed te hydrateren en vochtinbrengende crèmes of lotions op je buik te gebruiken om striae te voorkomen.

Als je twijfels hebt over de veranderingen die in je buik kunnen optreden en de verzorging die ze nodig hebben, bespreek ze dan met je arts en verloskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.