Tips om rugpijn tijdens de zwangerschap te verlichten

Tips om rugpijn tijdens de zwangerschap te verlichten

Laatste update: 22 december, 2022

Lage rugpijn tijdens de zwangerschap is net zo veelvoorkomend als dat het vervelend is. Hoewel het bijna niet te vermijden is, kan het altijd met een aantal tips worden verlicht. 

De volgende tips zullen de kwaliteit van leven verbeteren tijdens de zwangerschap, waardoor alles wat prettiger wordt.

Gebruik deze tips voor rugpijn tijdens de zwangerschap

Vermijd lang zitten

Wanneer je zit worden je heupen, de ruggenwervels en de spieren in de onderrug overbelast. Daarom zou je niet voor een langere periode achterelkaar moeten zitten. Wissel rust en beweging af. Loop wat rond, neem wat rust en doe daarna wat huishoudelijke taken.

Blijf actief

Rugpijn tijdens de zwangerschap

Rugpijn tijdens de zwangerschap kan minder worden wanneer je probeert actief te blijven. Breng je hele lichaam in beweging. Wanneer je om wat voor reden dan ook niet sport, rek dan tenminste twee keer per dag je spieren.

Let op je houding

Of je nou zit, staat of ligt, zorg er voor dat je houding geen spieren overspant. Sta rechtop en zorg ook terwijl je ligt voor een rechte positie.

Ook wanneer je loopt is het belangrijk om je borst en je buik rechtop te houden. Wanneer je gaat leunen op je eigen torso, zal dit rugpijn tijdens de zwangerschap verergeren.

Slaap op een stevig matras

Slapen op een erg zacht bed waar je als het ware in kan zinken, zorgt ervoor dat je lichaam buigt. Anderzijds zorgt een steviger bed er voor dat je een rechte houding hebt en dat je ruggengraat en heupen rust krijgen.

Til geen zware dingen

Je moet weten dat het gedurende de zwangerschap ‘verboden’ is om veel en zwaar te tillen. Wanneer je deze medische aanbeveling terloops vergeet, kan je nog een ongemak op het lijstje bijschrijven. Wanneer je te veel gewicht tilt, zal in de toekomst de rugpijn tijdens de zwangerschap toenemen. 

Buig door je knieën in plaats van voor over te bukken

Buig door je knieën in plaats van voorover te bukken wanneer je iets van de vloer moet oprapen. Ook kun je op je knieën gaan zitten, zodat je rechte rug houdt.

Vermijd voorover buigen altijd wanneer je iets moet tillen. Het gewicht van je buik zal te veel aan de spieren in je rug trekken.

Draag het juiste schoeisel

Rugpijn tijdens de zwangerschap voorkomen door goede schoenen te dragen

Hoge hakken zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Ze verhogen het risico op vallen.

Ook wanneer je hier gedurende je hele volwassen leven gewend aan bent geraakt, zou je ze tijdens de zwangerschap even in de kast moeten zetten.

Afgezien van dit verhoogde risico, zijn deze stijlvolle, mooie en vrouwelijke schoenen erg geschikt om rugpijn tijdens de zwangerschap erger te maken. Gebruik ze daarom niet en kies voor een platte variant en comfortabel schoeisel.

Wees geen held(in)

Veel vrouwen blijven tijdens de zwangerschap net zoveel zorg dragen voor het huishouden en de andere kinderen als daarvoor. Maar zwangere vrouwen zouden niet de held uit moeten hangen. Dat is niet hun taak.

Mama, je moet begrijpen dat dit een speciale tijd van je leven is.

Je draagt een menselijk leven in je buik. Dit zal jouw leven verrijken, net zoals je andere kinderen en degenen die nog komen gaan.

Geniet ervan het leven te schenken aan dit mens die jou voor de rest van je leven zal lief hebben.

– Anoniem –

Het is jouw verantwoordelijkheid om hun gezondheid en de zorg voor hen te waarborgen. Maar het is ook jouw taak om goed voor jezelf te zorgen, jezelf te beschermen en zo goed mogelijk te leven gedurende deze tijd.

Wanneer jij degene was die in het verleden altijd overal voor zorgde, verdeel dan nu de huishoudelijke taken over de andere familieleden. 

Iedereen zou zijn steentje moeten bijdragen en zich moeten aanpassen aan deze nieuwe fase in huis.

Wanneer je jouw wervelkolom overbelast, zal dit je duidelijk worden gemaakt door middel van rugpijn tijdens de zwangerschap.

Tips om rugpijn tijdens de zwangerschap te verlichten

Als laatste hebben we nog een aantal tips die je kan proberen om je rugpijn te verlichten.

  • Ga zwemmen. Het water lift en ondersteunt jouw gewicht en verlicht de spanning in je wervelkolom. Plan een klein uitje voor jezelf, zo vaak je kan. Ga het zwembad in en blijf daar een tijdje. Doe dit in overleg met een arts.
  • Doe aan yoga. Yoga kan erg goed zijn om rugpijn tijdens de zwangerschap te verlichten. Wanneer jouw gynaecoloog of verloskundige aangeeft dat dit oké is, onderschat dan deze huidige trend niet. Het heeft voor vele mensen een hoop voordelen, zo ook voor zwangere vrouwen.
  • Laat een rugmassage doen. Tijdens de zwangerschap is het krijgen van een massage van de benen, schouders, heupen en rug erg opwekkend. Om hiervan te kunnen genieten ga je op je linker zijde liggen en geef je de therapeut de vrije hand. Je zal merken, hoe goed dit voelt. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.