Het bezoeken van een pasgeboren baby in het ziekenhuis
Wanneer je een pasgeboren baby gaat bezoeken in het ziekenhuis of thuis is het handig om je aan wat richtlijnen te houden. Zo zorg je ervoor dat je het aanpassingsproces van de ouders en de baby’s rust niet verstoort.
Zonder twijfel brengt de geboorte van een baby geluk aan familieleden en vrienden. Te veel bezoek kan er echter voor zorgen dat de nieuwe ouders vermoeid en gestrest raken.
Hieronder zullen we daarom een aantal tips geven voor het bezoeken van een pasgeborene in het ziekenhuis.
8 essentiële tips voor het bezoeken van een pasgeboren baby in het ziekenhuis
Nadat een familielid of vriend een baby heeft gekregen is het normaal dat je de baby wilt bezoeken. We weten echter ook allemaal dat de ouders tijd nodig hebben om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.
Daarom moet je erg voorzichtig zijn wanneer je op bezoek gaat. Vermijd bijvoorbeeld het maken van misplaatste opmerkingen of het geven van ongevraagd advies.
1. Praat met de ouders voordat je naar het ziekenhuis gaat
Kom niet langs als verrassing. Laat de ouders van te voren weten dat je langs komt zodat je niet op een slecht moment komt. Check van te voren ook of je wel naar het ziekenhuis mag komen.
Sommige ouders kiezen ervoor om geen bezoek toe te laten totdat ze thuis komen. In dit geval moet je de keuze van de ouders respecteren en wachten op het juiste moment.
2. Het juiste moment om op bezoek te komen
Ga binnen de eerste 24 uur niet naar het ziekenhuis, behalve als je een gezinslid bent. Op de eerste dag moet de moeder rusten. Daarnaast heeft de baby tijd en privacy nodig om te wennen aan borstvoeding.
Een goed bezoek duurt niet langer dan 20 tot 30 minuten. Dit is alle tijd die je nodig hebt om de baby te ontmoeten, de ouders te feliciteren en te weten hoe het met iedereen gaat.
Het is ook geen goed plan om ‘s avonds op bezoek te komen, omdat dit het moment is dat de meeste ouders een slaaproutine proberen toe te passen. De ouders kunnen dan beter niet onderbroken worden door andere mensen.
3. Wees voorzichtig met luchtjes
Een detail waar vaak niet aan gedacht wordt is geur. Onthoud dat zowel de baby als de moeder de eerste paar dagen na de geboorte erg gevoelig zijn voor geurtjes. Probeer daarom voorzichtig te zijn wanneer je naar het ziekenhuis gaat en draag geen parfum of crème met sterke geuren.
4. Zorg ervoor dat je schoon en netjes bent
Het is belangrijk dat je hygiënisch bent wanneer je dichtbij de baby bent. Was daarom je handen voordat je de kamer in gaat en probeer niet dezelfde kleren te dragen als die je aan had naar je werk die dag.
Onthoud ook dat je niet moet roken in de buurt van de kamer of voordat je naar het ziekenhuis gaat, zodat je niet naar tabak ruikt. Als laatste kan je je bezoek beter uitstellen wanneer je verkouden bent of een besmettelijke ziekte hebt.
5. Probeer niet te veel mensen in de kamer te laten
Er moeten niet meer dan 6 of 8 mensen in de kamer zijn. In feite is het nog beter om in groepen van 2 of 3 mensen naar binnen te gaan. Zo kan je harde geluiden die de moeder en baby van slag maken vermijden.
6. Dring niet aan om de baby vast te houden als de moeder dat niet wil
Het belangrijkste voor een baby is om met zijn of haar moeder te zijn en niet constant door verschillende handen te gaan. Als de baby rustig bij de ouders ligt, slaapt of aan het eten is moet je niet aandringen om de baby vast te houden.
Wanneer de moeder en baby maar een paar minuten uit elkaar zijn, kan dit het borstvoedingsproces al belemmeren.
7. Vergeet de oudere broers of zussen niet wanneer je in het ziekenhuis bent
Vergeet de oudere broers of zussen niet als zij ook aanwezig zijn. Geef hen ook aandacht. Als ouders hulp nodig hebben met de zorg voor de andere kinderen, kan je ook voorstellen om even op te passen tot de ouders terug naar huis mogen.
8. Wees voorzichtig met cadeaus
Als laatste raden we aan om met een familielid te bespreken wat een goed cadeau is voor de baby en de ouders. Soms is kleding, speelgoed of een flesje het beste cadeau. Onthoud dat de moeder misschien graag haar oude figuur terug wil, dus dat ze geen chocolade of snoep wil eten.
Weet dat de ouders graag hun kleintje en ervaringen met je willen delen, maar dat ze misschien ook moe zijn en privacy willen. Geef ze genoeg rust!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Doménech, E., & Rodríguez-alarcón, N. G. J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Asociación Española de Pediatría, 20–28.