De slaap van een nieuwe moeder na de geboorte van haar baby

Slaap is een fundamentele elementaire functie voor de gezondheid van ieder mens. Nadat een moeder is bevallen, kan haar slaap worden aangetast. In dit artikel zullen we enkele tips geven om de effecten te verminderen.
De slaap van een nieuwe moeder na de geboorte van haar baby
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De komst van een baby verandert ongetwijfeld het leven van elk gezin. Routines en prioriteiten veranderen drastisch. Er zijn nieuwe verplichtingen en zorgen die nog nooit eerder beleefd werden. Maar het is de slaap van de nieuwe moeder die het meest wordt beïnvloed.

En inderdaad, geen ​​goede nachtrust kunnen krijgen, is een van de belangrijkste problemen van nieuwe moeders. Gebrek aan slaap kan leiden tot ernstige lichamelijke en emotionele gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk voor deze basisfunctie te zorgen.

De slaap van een nieuwe moeder na de geboorte van haar baby

Wanneer de baby komt, is de nieuwe moeder meestal uitgeput vanwege de bevalling. Ze kan echter niet rusten, aangezien ze nu 24 uur per dag voor haar nieuwe baby moet zorgen. Bovendien maakt ze zich misschien ook zorgen over het niet aankunnen van de uitdaging, tijdgebrek en bovendien een slaapgebrek.

Moeder en baby slapen tegelijk

Houd er wel rekening mee dat een pasgeborene ongeveer 18 uur per dag slaapt, maar niet allemaal in één keer. Daarom is het onvermijdelijk dat het slaappatroon van de nieuwe moeder verandert. Bovendien lijken hormonen haar tegen te werken, waardoor ze overdag slaperig wordt.

Niettemin is slaap essentieel voor nieuwe moeders, omdat het hen in staat stelt gezond te blijven en hun moederschap correct uit te oefenen. Daarom is het essentieel om enkele richtlijnen te volgen om nieuwe moeders de best mogelijke slaap te garanderen.

Hoe een nieuwe moeder haar slaap kan verbeteren na de geboorte van haar baby

Pas jezelf aan het schema van je baby aan

Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen, is het aannemen van het slaapschema van je baby. Baby’s hebben de neiging hun slaap in korte perioden te verdelen. Dus als je alleen ‘s nachts probeert te slapen, is het onmogelijk voor je om bij te blijven. Slaap daarom elke keer dat je baby slaapt.

Vergeet de eerdere routines en planningen, vergeet je lopende taken en maak je geen zorgen als je huis rommelig is. Slaap als je baby slaapt. Op dit moment is slapen een prioriteit en kan al het andere wachten.

Haal het meeste uit de nachtelijke slaap

Nachtelijke slaap is wat je het meest nodig hebt. Het vertegenwoordigt echter slechts één van de zes of zeven periodes waarin baby’s hun slaap verdelen. Daarom, als je meer nachtrust wilt, moet je je baby helpen te begrijpen wanneer het nacht is en wanneer het dag is.

Om dit te doen, legt je je baby overdag in een kamer waar veel zonlicht binnenkomt en hij de geluiden van het dagelijks leven kan horen. Dan als het donker is, probeer je hem in een donkere en stille slaapkamer te laten liggen.

Als je je baby flesvoeding geeft, aarzel dan niet om nachtelijke voeding aan je partner te delegeren. Onthoud dat het het beste is als jullie beiden samen voor je pasgeboren baby zorgen, omdat je dan meer rust krijgt.

Moeder slaapt met haar baby

Als je in plaats daarvan voor borstvoeding hebt gekozen, kijk dan niet op de klok tijdens nachtelijke voedingen. Dit kan je geest activeren en voorkomen dat je gemakkelijk in slaap valt. Voed je baby gewoon en ga dan weer slapen.

Zorg voor je slaaphygiëne

We kennen allemaal de richtlijnen om een ​​goede nachtrust te krijgen. We leven ze echter niet altijd na. Dit is het moment om deze aanbevelingen te implementeren.

Probeer altijd in je bed te slapen en zorg ervoor dat het donker en stil is. Slaap niet op de bank of met de tv aan, want dan kom je niet in diepe slaap. Daarnaast is het belangrijk om geen stimulerende voedingsmiddelen en dranken te consumeren en dat je regelmatig een vorm lichte lichaamsbeweging doet.

Delegeer en geniet

Onthoud ten slotte dat je niet alles alleen hoeft te doen. Leer aan je dierbaren te delegeren en zoek hulp als je een pauze nodig hebt. Hierdoor word je gezonder en gelukkiger en kun je beter voor je baby zorgen.

En vooral: geniet. Onthoud dat je baby over een paar maanden meer zal slapen tijdens de nacht en dat alles zal verbeteren. Denk eraan om kalm, geduldig en optimistisch te blijven en te genieten van deze eerste maanden van het leven van je baby. Wellicht ook interessant voor jou

11 Fouten die nieuwe moeders maken
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
11 Fouten die nieuwe moeders maken

Het is normaal om fouten te maken als je kinderen opvoedt, vooral voor nieuwe moeders. Niemand is perfect, maar kennis is macht.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.