De beste manieren om na de bevalling te trainen

Nadat je baby is geboren, kun je trainen geleidelijk hervatten. In dit artikel vertellen we je wat de beste fysieke activiteit is om te doen in de periode na de bevalling.
De beste manieren om na de bevalling te trainen

Laatste update: 28 januari, 2021

Lichamelijke activiteit wordt vaak aanbevolen nadat je baby geboren is. In dit artikel zullen we je vertellen over enkele van de beste manieren om in de periode na de bevalling te trainen.

Lichamelijke activiteit wordt ook tijdens de zwangerschap aanbevolen, dus wees niet bang om te trainen. Actief zijn tijdens de zwangerschap:

Natuurlijk zijn het hervatten van het trainen en het opnemen van nieuwe routines na de bevalling belangrijk om gezonde gewoonten te ondersteunen.

Zodra je arts zegt dat het veilig is kun je na de zwangerschap geleidelijk teruggaan naar je trainingsroutines. Het hangt allemaal af van de wijze van bevallen en of er medische of chirurgische complicaties waren.

Sommige vrouwen kunnen de lichamelijke activiteit in de dagen na de bevalling hervatten. Als er geen medische of chirurgische complicaties waren, dan heeft het weer gaan trainen geen nadelige gevolgen.

Over het algemeen kun je weer lichamelijke activiteit gaan doen zolang je bekkenbodemspieren weer normaal zijn en je geen rugpijn, vaginale zwaarte of urineverlies tijdens of na het sporten hebt.

In elk geval is het altijd belangrijk om je arts te raadplegen voordat je in de periode na de bevalling met trainen begint.

De beste manieren om na de bevalling te trainen

Als je een gezonde zwangerschap en een normale vaginale bevalling hebt gehad, dan zou je weer snel moeten kunnen gaan sporten nadat je baby geboren is.

Trainen is in de periode na de bevalling een ideale manier om je op jezelf te concentreren. Indien mogelijk moet je twee of drie keer per week trainen om weer in vorm te komen. Je moet echter geduld hebben en de herstelperiode respecteren.

1. Lopen en rennen

Vrouw gaat hardlopen

De eenvoudigste manier om in de periode na de bevalling te trainen is door te lopen. Zeker, de eerste ritjes met de kinderwagen zijn een uitstekende manier om contact met je baby te maken en je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen opnieuw op te bouwen. Bovendien krijg je een mooie verandering van omgeving en wat vitamine D.

Als je met hardlopen wilt beginnen, dan moet je eerst beginnen door de intensiteit en duur van je wandelingen te verhogen. Begin vervolgens met intervallen van 2 minuten hardlopen en 2 minuten lopen. Je zult zien dat je naarmate je beter wordt, je de hoeveelheid tijd die je rent kunt vergroten en de tijd die je loopt kunt verkorten.

2. Pilates

Pilates om in de periode na de bevalling te trainen

Pilates is een van de beste trainingen die je kunt doen, omdat het een uiterst veilige manier is om na de bevalling te trainen. Het is ideaal om de belangrijke spieren die nodig zijn voor herstel te versterken.

Bijna alle oefeningen versterken je bekkenbodemspieren. Pilates helpt ook bij het behandelen van postnatale problemen, zoals stress en gebrek aan controle.

3. Zwemmen is een manier om na de bevalling te trainen

Dit is een uitstekende manier om na de bevalling weer te gaan sporten, omdat het een relatief lage impact heeft. Zwemmen helpt onder andere om af te vallen en je spiermassa te herstellen.

Zwemmen met een lage impact is een uitstekende manier om weer in beweging te komen zonder druk op je gewrichten en ligamenten te zetten. In ieder geval moet je je bewust zijn van de symptomen die op problemen wijzen, zoals bloeden of toenemende pijn.

Als je deze symptomen tijdens het zwemmen hebt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je arts over wat voor activiteit je wel kunt doen.

Vergeet ten slotte niet dat vermoeidheid en overmatige inspanning tijdens het sporten het risico op letsel kunnen vergroten. Het is daarom belangrijk dat je naar je lichaam luistert en erachter komt hoe je je tijdens de training voelt.

Onthoud dat het combineren van krachttraining en low-impact cardio de beste manier is om weer in vorm te komen. Tot slot, vermijd dat je te geobsedeerd raakt door calorieën, vooral als je borstvoeding geeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • ACOG Committee on Obstetric Practice. (2002). Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period. Obstet Gynecol99(2), 171–173. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e31823b17e3
    • Blum, J. W., Beaudoin, C. M., & Caton-Lemos, L. (2004). Physical activity patterns and maternal well-being in postpartum women. Maternal and Child Health Journal8(3), 163–169. https://doi.org/10.1023/B:MACI.0000037649.24025.2c
    • McCurdy, A. P., Boulé, N. G., Sivak, A., & Davenport, M. H. (2017, June 1). Effects of Exercise on Mild-to-Moderate Depressive Symptoms in the Postpartum Period: A Meta-analysis. Obstetrics and Gynecology. Lippincott Williams and Wilkins. https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000002053

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.