Auditieve stimulatie bij baby's

Auditieve stimulatie bij baby's en kinderen heeft zowel betrekking op de ontwikkeling van het fysiologische gehoor als op de ontwikkeling van de hersenen.
Auditieve stimulatie bij baby's
Nadia Yépez Suarez

Geschreven en geverifieerd door de docente neuropedagogiek Nadia Yépez Suarez.

Laatste update: 28 juni, 2023

Als je ontdekt dat je zwanger bent, ga je vast en zeker op zoek naar de beste mogelijkheden voor je kleintje. Daarom zul je bepaalde activiteiten doen om te helpen bij de algehele ontwikkeling van je baby, zoals auditieve stimulatie.

Denk je nu dat je baby het zal begrijpen als je tegen hem praat en zingt terwijl hij nog in de baarmoeder zit? En zo ja, weet je dan wat je kunt doen om zijn auditieve ontwikkeling te bevorderen? Hier is alle informatie die je nodig hebt.

De ontwikkeling van het gehoor en auditieve stimulatie

Volgens Munar, Roselló en collega’s (Spaanse link) rijpt het gehoor gedurende het hele leven van een kind en dit proces begint al in de baarmoeder van de moeder.

Boothroyd wijst erop dat sommige structuren van het middenoor (gehoorbeentjes genoemd) rijpen in de achtste maand van de zwangerschap, maar de ontwikkeling van het gehoorsysteem stopt niet bij de geboorte. Aan de ene kant is de myelinisatie van de gehoorzenuw voltooid als de baby 6 maanden oud is, het trommelvlies daarentegen bereikt volwassen grootte in het tweede levensjaar en de rijping van de auditieve cortex gaat door tot de leeftijd van 5 jaar.

Desondanks moet worden opgemerkt dat de foetus akoestische stimuli (fysieke golven) kan waarnemen via zijn oren en dit stelt hem in staat om te beginnen met het integreren van berichten uit de omringende wereld in zijn hersenen. Beetje bij beetje zal de fysieke stimulus een auditieve stimulus worden, die in staat is betekenis te geven aan wat gehoord wordt.

Daarom heeft het auditieve systeem van baby’s enige tijd nodig om te rijpen. Ook moeten mensen in de omgeving tegen ze praten en ze geluidservaringen geven, zodat hun hersenen de informatie die via de zintuigen wordt waargenomen, kunnen integreren (decoderen).

Een vader praat tegen de zwangere buik
De prenatale auditieve ervaring van muziekgeluiden of menselijke stemmen, vooral in de laatste maand van de zwangerschap, wijst op auditieve reflexen op het moment van de geboorte.

Sensatie en perceptie

Er is een verschil tussen sensatie en zintuiglijke waarneming. Sensatie is het loutere proces van het detecteren van de aanwezigheid van een stimulus, terwijl perceptie een cognitieve component inhoudt om de sensatie te decoderen. Dat wil zeggen dat de hersenen de gewaarwording herkennen, integreren en interpreteren. Men onderscheidt drie verschillende stadia vanaf de invoer van het fysieke geluid (gewaarwording) tot de identificatie van de informatie (perceptie):

  1. Transmissie: wanneer een geluid van buitenaf door de gehoorgang binnenkomt, doet het dat als geluidsgolven of als fysieke energie (akoestische prikkel). Vervolgens wordt het omgezet in mechanische energie wanneer het het middenoor bereikt. Tot slot bereikt het het binnenoor (slakkenhuis) en wordt het omgezet in hydraulische energie (vloeistoffen).
  2. Transductie: deze hydraulische energie bereikt het orgaan van Corti en wordt omgezet in elektrische energie of actiepotentiaal.
  3. Vehiculatie: de elektrische energie bereikt de hersenen, waar het cognitief wordt gedecodeerd (Engelse link) om de geluidsinformatie van buitenaf met al zijn kwaliteiten te interpreteren.

Om bovengenoemde redenen moeten we een volledige en volgroeide gehoorgang hebben om te kunnen horen. Maar om de geluidsinformatie te decoderen, moeten we bepaalde cognitieve vaardigheden hebben ontwikkeld, zoals het vermogen om aandachtig te luisteren, geheugen en taalbegrip.

Auditieve stimulatie bij baby's
Praten tegen de baby is de sleutel tot zijn auditieve stimulatie. Om dit te doen, moeten we het op een zachte en melodieuze manier doen.

Activiteiten voor de auditieve stimulatie van je baby

Zoals hierboven vermeld, begint de ontwikkeling van het gehoor in de baarmoeder. Daarom volgen hier enkele aanbevelingen voor een goede auditieve stimulatie van je baby:

  • Bied ze geluiden aan die in hun geheugenzijn opgeslagen, zoals de stem van jou of de vader, de gebruikelijke geluiden van de omgeving waarin ze leven, of hun eigen naam.
  • Help je baby te identificeren waar het geluid vandaan komt. Vanaf de eerste maanden van je baby kun je achter hem gaan staan en spelen terwijl je een geluidsobject beweegt. Je kleintje zal zijn hoofdje naar de bron van het geluid draaien. Als ze 3 jaar oud zijn, kun je ze blinddoeken en hetzelfde spel spelen.
  • Leer ze de afstand van een geluid te bepalen. Als je kind voldoende taal heeft, kun je een spelletje spelen waarbij je een geluid dichtbij en ver weg van je kind maakt en hem of haar vraagt in te schatten hoe ver weg hij of zij het heeft gehoord.
  • Praat met een zachte, melodieuze stem tegen je kind. Als je aangename geluiden maakt, help je je kind om actief te luisteren.
  • Maak onomatopeeën van dieren, de omgeving of de natuur. Dit bevordert de cognitieve identificatie van het geluid en ook de ontwikkeling van mondelinge taal.
  • Spreek duidelijk en zonder verkleinwoorden zodat het kind de juiste woordenschat leert.

Deelname van volwassenen is de sleutel in de ontwikkeling van kinderen

Zoals je kunt zien, is deelname van volwassenen in de gezinsomgeving en op school erg belangrijk. Op deze manier voorzie je je baby van de nodige prikkels om de neurale netwerken van de hersenen te vergroten en geluiden te relateren aan hun betekenis. Onthoud tot slot dat hoe meer woorden ze in hun geheugen hebben opgeslagen, hoe makkelijker ze berichten zullen begrijpen.

Luisteren en begrijpen zijn verschillende dingen, maar we hebben de eerste nodig om de laatste te bereiken. Help je baby daarom spelenderwijs en op een natuurlijke manier om zijn gehoor te ontwikkelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.