Het brein van je baby is verrassend

De neuronen van een baby groeien enorm hard tijdens de eerste paar uren van hun leven.
Het brein van je baby is verrassend

Laatste update: 06 augustus, 2018

Het brein van je baby is ongelooflijk bijzonder en uniek. Er is niets op de wereld zoals het brein van je baby.

Binnenin dit kleine weefsel vinden buitengewone dingen plaats. Vandaag de dag beginnen we pas te begrijpen en te waarderen hoe het brein van je baby werkt.

Vandaag bij Je Bent Mama kijken we naar de verrassende feiten met betrekking tot het brein van je baby en hoe ouders de ontwikkeling hiervan kunnen beïnvloeden.

Wanneer dit je interesseert, lees dan vooral verder.

De fysieke ontwikkeling van het brein van je baby

Het brein van je baby groeit het meest in de eerste uren na de geboorte. 

In deze fase gebeurt er iets unieks met betrekking tot de ontwikkeling van de hersenen tussen beide seksen. Het brein van jongetjes heeft de neiging om sneller te groeien dan het brein van de meisjes.

Hetzelfde principe herhaalt zich in bepaalde delen van het brein. De gedeeltes van het brein die zich als eerste ontwikkelen zijn de delen die gerelateerd zijn aan de psycho-motorische vaardigheden en de zintuigen. 

De vroege stadia van de emotionele ontwikkeling

Wanneer ze geboren worden, reageren baby instinctief. 

Veel moeders denk dat hun kinderen begrijpen wat ze zeggen, dat ze proberen onze aandacht te trekken en onze harten te veroveren.

Maar pasgeborenen zijn niet in staat om bewust emoties te begrijpen. Hun emotionele ontwikkeling is pas net begonnen.

Wanneer ze honger of een vieze luier hebben, moe zijn of verlangen naar hun moeders warmte, trekken ze de aandacht op de enige manier die ze kennen: huilend.

In eerste instantie moeten ze alleen aan de meest vitale behoeften voldoen en reageren op het instinct van zelfbehoud.

Echter, vanaf vrij jonge leeftijd, activeren baby’s hun ongeëvenaarde vermogen om informatie te verzamelen. Door dit proces rijpt hun brein.

Voeding met voldoende voedingswaarde en zonder tekorten is van groot belang voor het gezond groeien van het lichaam van een kind. Emotionele stimulatie is echter ook van invloed op de groei van het brein. 

Dit is de reden dat experts zeggen dat de cognitieve ontwikkeling van een kind volledig afhankelijk is van de omgeving waarin hij opgroeit en de stimulatie die hij krijgt.

Knuffelen, zingen en praten tegen je kind, hem kusjes en borstvoeding geven, zijn perfecte manieren om de ontwikkeling van je baby’s brein te stimuleren en de wereld om zich heen te begrijpen.

Het brein van je baby: een netwerk van neuronen

Baby met mutsje

Gedurende de eerste 3 maanden van het leven ontwikkelt het brein van je baby zich lichamelijk met een enorme snelheid. Maar je kind ontwikkelt zich ook op cognitief niveau.

Bij de geboorte bestaat het brein van je baby uit miljoenen neuronen die stimulatie nodig hebben om verbindingen te maken met andere neurale netwerken. Al met al zorgen deze netwerken ervoor dat het brein zijn werk kan doen en je kind kan functioneren als een emotioneel en rationeel mens.

Sommige van deze neuronen zijn voorgeprogrammeerd om bepaalde taken uit te oefenen die gerelateerd zijn aan de vitale functies van het lichaam van je baby.

Vele andere neuronen verwerken informatie uit hun omgeving, door het maken van verbindingen (synapsen). Uiteindelijk zal dit een gigantisch netwerk van neuronen creëeren, wat in deze fase nog constant verandert.

Uiteindelijk is het brein van je baby enorm kneedbaar, wat maakt dat het kan veranderen en groeien. 

Het brein van je baby onder een mutsje

Het verrassende brein van een baby

Bij de geboorte is het menselijke brein slecht ontwikkeld. Het rijpt alleen buiten de baarmoeder en het heeft daarvoor tijd nodig. 

Ouders en andere familieleden kunnen en zouden bij moeten dragen aan de ontwikkeling van het brein van het kind. Dit kunnen ze doen door boodschappen van liefde uit te dragen en te zorgen voor een rustige omgeving. Ken de behoeften van je kind en maak hem gelukkig.

Als moeder weet je waarschijnlijk dat je baby nog niet in staat is om jouw toewijding jegens hen te herinneren.

Daarom zal je kind nooit weten hoeveel je voor hen opoffert en hoeveel je van hen houdt. Hun brein is er immers nog niet klaar voor om dingen te onthouden.

Maar maakt het uiteindelijk echt uit dat je baby zich herinnert wat je voor hem doet? Of ze het weten of niet, de affectie die je toont en de positieve emoties die je doorgeeft, zullen bijdragen aan de emotionele intelligentie en de algemene ontwikkeling van hun brein.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe de hersenen van een baby ontwikkelen – de sleutel is liefde
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe de hersenen van een baby ontwikkelen – de sleutel is liefde

De belangrijkste periode in de ontwikkeling van de hersenen van een kind is tussen 0 en 6 jaar. Niet alleen vinden er meerdere chemische veranderin...