Hair Love: de vertederende Oscar-winnende korte film

Hair Love is een met een Oscar bekroonde korte film die een mooie boodschap overbrengt. Blijf lezen om meer te weten te komen over dit geanimeerde verhaal.
Hair Love: de vertederende Oscar-winnende korte film
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Hair Love is een geanimeerde, met een Oscar bekroonde korte film, geschreven en geregisseerd door Matthew A. Cherry. Het werd gecoproduceerd door Karen Rupert Toliver. Zowel het publiek als de filmrecensenten hebben zeer positieve reacties op deze korte film gegeven. Het won zelfs de Oscar voor beste korte animatiefilm in 2020.

Deze korte film, die slechts zeven minuten duurt, boeit het publiek en maakt dat iedereen die ernaar kijkt er verliefd op wordt. Dus waar wacht je op? Bekijk deze Oscar-winnende korte film vol tederheid en familieliefde!

Hair Love: een met een Oscar bekroonde korte film

Hair Love laat een Afro-Amerikaanse familie zien, bestaande uit een moeder, vader en hun zevenjarige dochter Zuri. Tijdens de eerste scène besluit de lieve kleine Zuri haar volumineuze en krullende haar te kammen. Hiervoor volgt ze enkele instructievideo’s van haar eigen moeder. Ondanks haar inspanningen slaagt ze er echter niet in om haar haar met succes te kammen.

haar liefde

Op dat moment ziet haar vader de schade die zijn dochter aan haar haar heeft aangericht. Dus hij probeert het probleem meteen op te lossen. Hij realiseert zich echter al snel dat het kammen van het haar van zijn dochter niet zo eenvoudig is als hij aanvankelijk dacht. Hij begint zelfs te denken dat het haar van het kleine meisje niet getemd kan worden.

Deze situatie maakt zowel Zuri als haar vader verdrietig en ze staan op het punt het op te geven. Gelukkig komen ze met een geweldig idee: de stapsgewijze instructies volgen uit de video die Zuri’s moeder eerder had opgenomen. Met succes! Na veel moeite en toewijding weet de vader zijn dochter namelijk een prachtig kapsel te geven!

Het meest emotionele deel van deze Oscar-winnende korte film komt echter tijdens de laatste scène. In deze scène zien we Zuri en haar vader namelijk een ziekenhuiskamer binnengaan om Zuri’s moeder te bezoeken die kanker heeft. Door chemotherapie heeft ze geen haar meer. Tot slot omhelzen de gezinsleden elkaar en gaan ze vrolijk samen naar huis.

Lessen achter deze met een Oscar bekroonde korte film

Er zijn veel lessen verborgen in het prachtige verhaal van Hair Love. Een van de belangrijkste is dat iedereen van zijn haar moet houden, wat voor haar je ook hebt. Dit is een boodschap van zelfacceptatie en helpt mensen met alle haartypes om hun eigen identiteit te claimen.

Bovendien werkt de maker van deze film, met Zuri als hoofdrolspeler, aan het normaliseren en zichtbaar maken van natuurlijk Afrikaans haar. Over het algemeen wordt dit onderwerp zelden gepresenteerd in tekenfilms.

Bovendien zien we door de verschillende scènes de waarde van volharding en inspanning. Met dat doorzettingsvermogen en die motivatie kan de vader eindelijk het haar van zijn dochter goed kammen.

Oscarwinnende korte film Hair Love

Het grote succes van Hair Love

Het lijdt geen twijfel dat Hair Love veel succes heeft gehad en de samenleving heeft beïnvloed. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze animatiefilm mogelijk is gemaakt door donaties van mensen op Kickstarter ( Engelse link ). Sterker nog, het bracht zelfs meer geld op dan mensen hadden verwacht.

Bovendien vonden het publiek en critici Hair Love zo leuk bij de première dat ze ook een boek hebben uitgebracht waarin dit prachtige verhaal wordt verteld. Vashti Harrison maakte er de illustraties voor.

We weten ook dat de streamingdienst, HBO Max, de creatie van een serie genaamd Young Love heeft goedgekeurd. En het is geïnspireerd op deze al beroemde en populaire korte animatiefilm. De avonturen van de kleine Zuri en haar familie zullen je zeker veel vertellen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cherry, M, A. (2019). Hair love: A celebration of daddies and daughters everywhere. UK: Penguin Books.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.